Info / Nauka 12

Otkrivene čestice brže od svetlosti

Ženeva -- Naučnici najveće svetske laboratorije za nuklearnu fiziku saopštili su da su zabeležili kretanje subatomskih čestica bržih od brzine svetlosti.

Izvor: Beta

Ukoliko se to ispostavi kao tačno, to otkriće bi uništilo, u najmanju ruku ozbiljno preokrenulo osnovni temelj fizike. Prema dosadašnjim naučnim saznanjima, ništa se ne kreće brže od svetlosti.

Fizičari kažu, međutim, da su neutrino čestice - koje spadaju u najneobičnije poznate čestice u fizici - potukle rekord najveće kosmičke brzine od 299.792 kilometara u sekundi.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) saopštila je da je brzina zabeležena u snopu neutrina ispaljenom iz Ženeve ka jednoj laboratoriji udaljenoj 730 kilometara, u Italiji.

Zbunjeni naučnici zatražili su od drugih kolega da provere merenja ili nađu neki drugi način na koji bi objasnili izmerenu brzinu.

Više o ovoj temi možete pročitati na našoj strani Život

Komentari 12
Čitajte
Pošalji komentar

Svet

Jesen stigla u 11.05

Beograd/Sijetl/Peking -- U 11.05 na severnoj hemisferi Zemlje je počela jesen, a na južnoj hemisferi je prvi dan proleća. Na celoj Zemlji dan i noć traju okvirno po 12 časova.

Svet petak 23.09. 11:33 Komentara: 0