"Libija sada da reši Lokerbi"

Državna sekretarka Hilari Klinton rekla novim libijskim vođama da moraju da reše pitanje čoveka osuđenog za terorizam kada je 1988. srušen avion nad Lokerbijem.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.09.2011.

23:40

Default images

"SAD će pažljivo pratiti kako se prema tome ophode", naveli su visoki američki zvaničnici.

Abdel Beset el Megrani je u Škotskoj osuđen na doživotni zatvor zbog napada na avion u kojem je život izgubilo 270 ljudi.

Škotske vlasti su ga oslobodile 2009. godine i dozvolile mu da se vrati u Libiju iz humanitarnih razloga jer se verovalo da će uskoro umreti od raka od koga je bolovao. Njega su u Libiji tada dočekali kao heroja.

Klintonova je na sastanku u Parizu sa visokim predstavnicima libijskog Prelaznog nacionalnog veća rekla da oslobađanje i sadašnji status Al Megranija duboko zabrinjavaju Vašington, prema navodima američkih zvaničnika koji nisu želeli da im se navede ime.

Ona je dodala da SAD čvrsto veruju da Al Megrani nikad nije trebalo da bude oslobođen i da ostaje problematičan doček njega kao heroja po povratku u Libiju 2009. tada pod Moamerom Gadafijem.

Prema izveštajima iz Tripolija, on je sada u svojoj kući na samrti, ali neki su tražili da se on izruči ili uhapsi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: