Helsinški komiteti optužuju Srbiju

Helsinški komiteti zemalja regiona ocenili su da je situacija na Kosovu direktna posledica "destruktivnih delovanja režima u Srbiji".

Izvor: B92

Četvrtak, 04.08.2011.

10:45

Default images

Predsednici Hesinških komiteta Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine su na sastanku u Mostaru ocenili i da je Srbija i "danas glavni faktor nestabilnosti u regionu".

"Političke strukture u Srbiji i danas sprovode iste ciljeve u promenjenim okolnostima, što se direktno reflektuje na ceo region, u prvom redu na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru", rečeno je na ovom forumu.

Dodaje se da "vlasti u Beogradu danas drugim sredstvima pokušavaju postići ciljeve deklarisane u vreme režima Slobodana Miloševića".

Kriza na severu Kosova i složena politička situacija u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini direktne su posledice takvog delovanja i dokaz su da je velikosrpski projekt samo prilagođen novim okolnostima, smatraju u helsinškim komitetima četiri zemlje.

"Takva politička djelovanja predstavljaju prijetnju za sve zemlje u regionu", upozorava predsednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora stalni su taoci takvih namera vlasti u Beogradu, bez čije prećutne podrške, kako je rečeno, ni destruktivne snage u BiH ne bi mogle tako dugo da vode politiku razgradnje državnih institucija i blokade neophodnih političkih procesa.

Predsednik Helsinškog komiteta u Hrvatskoj Ivan Zvonimir Čičak veruje da je za nastavak politike Miloševićevog režima odgovorna i međunarodna zajednica, koja nema strategiju ni konzistentnu politiku prema regionu Balkana.

Predsednik Helsinškog komiteta Crne Gore Slobodan Franović navodi da je "pod uticajem destruktivnih političkih delovanja iz Srbije i Crna Gora, koja se ni pet godina nakon sticanja nezavisnosti nije uspela otrgnuti iz ruku političkih centara iz Beograda".

Tokom susreta u Mostaru konstatovano je da ni Haški tribunal, čiji je prvenstveni cilj trebalo da bude uspostavljanje poverenja putem sankcija za počinjene zločine, nije ispunio svoj zadatak.

Dokaz za to je i činjenica da se u većini balkanskih regija, uprkos svim procesima, optuženi i osuđeni zločinci i dalje veličaju kao nacionalni heroji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: