Beograd traži stanje pre upada ROSU

Goran Bogdanović i Borislav Stefanović zatražili od Kfora da situaciju na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova vrati u stanje pre upada specijalaca KPS.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 27.07.2011.

13:03

Default images

Ministar za Kosovo i Metohiju i šef srpskog pregovaračkog tima traže da kosovski carinici i granična policija što pre napuste dva administrativna punkta.

Stefanović je, u razgovoru sa Srbima u selu Zupče, koji drže u potpunoj blokadi saobraćaj na magistralnom putu Priština - Ribariće prema prelazu Brnjak, naveo da je Kfor izigrao jučerašnji dogovor.

Uslov je, kako je kazao, bio da se prelazi Jarinje i Brnjak vrate u "prvobitno stanje".

"Na prelazima Brnjak i Jarinje stanje mora da bude isto kao što je bilo. Ovo što su uradili na Brnjaku je pokušaj da se instalira institucija Prištine na ovom prelazu, koji oni nazivaju graničnim. On to nije i nikada neće biti. Isto žele da urade i na Jarinju", upozorio je Stefanović.

Po njegovim rečima, jedini način da rešimo problem prelaza jeste da se "oni koji su tamo ušli mimo dogovora, nelegalno, da jednostrano menjaju situaciju na terenu, prejudiciraju pregovore na taj način - da oni odatle izađu što pre". Na prelaz Brnjak je postavljen novi sastav vojske i policije, 15 pripadnika granične policije Kosova i tri carinika, svi Albanici.

Carinici su dovedeni sa područja Đakovice, a pre toga im nije rečeno da idu na prelaz Brnjak. Dodali su da su uplašeni i da su mislili da ih voze na neki od prelaza u albanskoj sredini.

U Zubinom Potoku su se oko 14 sati čule sirene za uzbunu i meštani su počeli masovnije da se okupljaju na blokadi prema administrativnom prelazu Brnjak.

Srbi iz Zubinog Potoka blokirali su oko 14.30 magistralni put Kosovska Mitrovica - Ribariće, kao i najbliži lokalni put koji vodi ka administrativnom punktu Brnjak.

Putevi su blokirani balvanima koji potpuno onemogućavaju prolazak vozila od Mitrovice prema Brnjaku.

Negde oko 13.30 sati Opštinsko veće Kosovske Mitrovice je uvelo vanredno stanje. Rad ugostiteljskih objekata je skraćen na period od 07-15 časova.

Radio KiM prenosi da je Opštinsko veće zamolilo građane da shvate ozbiljnost situacije i da se odgovorno ponašaju i shvate suštinu i značaj ove odluke.

Takođe se navodi da se u izvršavanje zadataka zaštite i spasavanja ukjuče svi sposobni građani koji su dužni da se odazovu pozivu organa u izvršenju zadataka.

Ipak, život u Kosovskoj Mitrovici se odvija normalno, čak i nakon uvođenja vanrednog stanja, prenosi reporter B92.
Barikade u Zveèanu (Foto: Tanjug)
Stefanović i Bogdanović prethodno su razgovarali i sa Srbima okupljenim na barikadama kod Leposavića, prema punktu Jarinje, poručivši im da ih država Srbija neće napustiti i da neće dozvoliti da neko jednostrano menja realnost i situaciju na terenu.

"Bićemo sa vama i čvrsto smo rešeni da odbranimo ono što je naše. Ne tražimo tuđe, branimo naše i u tim namerama moramo biti uporni i čvrsti", rekao je Bogdanović.

Od tog cilja nećemo odustati i neka niko ne sumnja u to, poručio je Bogdanović sa kojim su, osim Stefanovića, na blokadama prema dva punkta bili i vladika raško-prizrenski Teodosije, koji je apelovao na jedinstvo, predsednici opština sa severa Kosova i načelnik kosovskomitrovičkog okruga.

Nakon razgovora sa Srbima koji su balvanima na nekoliko lokacija u selu Zupče blokirali magistralni put koji vodi prema Ribariću, oni su se uputili na prelaz Brnjak.

Borko Stefanović je zamolio građane da ostanu na ulicama, pripravni, ali da još ne obnavljaju barikade.

Na severu Kosova je mirno, a pripadnici specijalnih jedinica ROSU povukli su se sa prelaza Brnjak i Jarinje. Lokalni Srbi su oprezni i ostaju na barikadama.

Među okupljenima je i vladika raško-prizrenski Teodosije. Putem prolazi veliki broj vozila Kfora.

Blokiran put Mitrovica - Raška kod Leposavića

Foto: Beta
Magistralni put Mitrovica-Raška je danas blokiran kod Leposavića, jer su Srbi nasuli nekoliko desetina kubika peska i šuta.

Srbi su, u strahu da put ne bude iskorišćen za prolazak kosovskih specijalaca, postavili barikadu.

Izveštač Tanjuga takođe javlja da se u toku prepodneva jedna helikopter sa pripadnicima kosovske policije spustio u bazu Kfora kod Jarinja, ali da su se policajci, posle protesta i okupljanja Srba, ponovo ukrcali u helikopter, koji je potom odleteo.
Foto: Tanjug
U Zvečanu je održan sastanak predstavnika lokalnih Srba sa šefom tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislavom Stefanovićem i komandantom KFOR-a Erhardom Bilerom.

Komandant Kfora Erhard Biler rekao je da su specijalne jedinice kosovske policije ROSU povučene sa severa i da su na administrativnim prelazima obični policajci, Srbi i Albanci.

On je negirao da je Kfor korišćen za prevoz pripadnika ROSU do prelaza i naglasio da je "Kfor samo transportovao obične policijske službenike". "Od ROSU jedinica nema govora", bio je kategoričan. "Nacionalnosti za mene ne igra nikakvu ulogu. Prebacivali smo službenike na prelaze radi zaštite. Radi se o policajcima srpske i albanske nacionalnosti, koji su sa severa i iz drugih krajeva. Za mene postoji samo jedna policija, prema Rezoluciji 1244. Ne postoij niti albanska, niti srpska policija, već samo jedna", rekao je on posle susreta sa predstavnicima Beograda.

Trebalo je da se sagovornici sastanu u Jarinju, ali je mesto sastanka naknadno izmenjeno, pa su se sreli u Zvečanu.

Biler je poručio da "niko ne treba da se oseća ugroženim od strane Kfora" jer je, kako je kazao, "nepristrasnost Kfora van svakog pitanja".

"Moram da apelujem na sve da ne sprečavaju rad Kfora. Ne kažem to bez razloga, jer je jutros pucano na helikopter Kfora", rekao je Biler, ali nije govori o detaljima tog incidenta.
Foto: Tanjug
Biler je rekao da "pozdravlja otvaranje barikade od strane politički odgovornih u Zvečanu". Izražavajući žaljenje zbog ubistva pripadnika jedinica ROSU, on je istakao značaj sprečavanja nasilja i očuvanja reda i mira.

"Očekujem da oni koji su politički odgovorni za zločin doprinesu da se počinioci pronađu. Molim sve građane da ostanu mirni i rade sa nama da bi očuvali mir", kazao je.

Radio KiM javlja da, nakon što je propušten konvoj KFOR-a, negde oko 14.30 časova, barikade su ponovo uspostavljene u mestu Rudare kod Zvečana na putu koji vodi ka prelazu Jarinje, pošto su Srbi iz ovog regiona dobili nezvaničnu informaciju da se vozilima KFOR-a do administrativnih prelaza prebacuju pripadnici granične policije Kosova koji ranije nisu bili na tim prelazima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: