Još dva potpisa, i Hadžić u Hagu

Nakon što odbrana haškog optuženika Gorana Hadžića potpiše da se neće žaliti, on bi mogao da bude izručen Hagu, rekao je njegov advokat Toma Fila.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2011.

21:48

Default images

Fila je rekao da su svi pravni uslovi za izručenje Hadžića u Hag ispunjeni.

Goran Hadžić je ranije potpisao rešenje da se neće žaliti, a nakon što to sutra urade i njegovi advokati spisi će biti upućeni u Ministarstvo pravde.

"Sutra ujutru treba da potpišemo da nećemo da pišemo žalbu, iz čega proizilazi da bi Hadžić do sutra trebalo da bude tamo (u pritvoru)", rekao je Fila i dodao da bi poslednji haški optuženik kada se potpiše saglasnost "sledećeg sekunda mogao da leti za Hag".

Prema proceduri, ministarka pravde Snežana Malović treba da potpiše nalog za Hadžićevo izručenje Hagu.

"Hag spreman na Hadžića"

Portparolka Tribunala u Hagu Nerma Jelačić izjavila je da je Tribunal spreman da prihvati Gorana Hadžića i da će mu suditi Haški tribunal u sadašnjem sastavu.

Ona je navela i da je hapšenjem Hadžića, poslednjeg begunca sa liste optuženih Haškog tribunala, sigurno ogroman korak koji je Srbija napravila u ispunjavanju obaveza koje se tiču hapšenja begunaca i saradnje s Tribunalom.

"Srbija, međutim, kao i sve ostale države članice Ujedinjenih nacija, ostaje u obavezi da i dalje sarađuje s Tribunalom po svim ostalim pitanjima u smislu pristupa arhivi i pomaganja pri prisutpu informacijama za timove tužilaštva i odbrana optuženih kojima se sudi", rekla je portparolka Haškog suda.

Ona je podsetila da je i haški tužilac Serž Bramerc rekao da bi voleo da dobije izveštaj na koji način su Ratko Mladić i Hadžić uspeli da izbegnu pravdu sve ove godine.

O Gon Kvon pretpretresni sudija Hadžiću

Haški tribunal saopštio je da će pretpretresni sudija u procesu protiv Gorana Hadžića biti zamenik predsednika tog suda, sudija O Gon Kvon.

Posle izručenja Hadžića Hagu, sudija O Gon Kvon će zakazati sednicu na kojoj će optuženi imati priliku da se izjasni o krivici za zločine u Hrvatskoj, a potom odrediti narednu statusnu konferenciju. Podsetimo, poslednji haški begunac uhapšen jeu sredu ujutro na Fruškoj gori, u trenutku kada je išao da uzme novac od jataka. Hapšenje je izvršila BIA, objavio je na vanrednoj konferenciji za novinare predsednik Srbije Boris Tadić. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine se pred Haškim tribunalom u 14 tačaka tereti za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Hadžić je deveti haški begunac kojeg je Srbija uhapsila u poslednjih osam godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: