Bitka za opstanak Galenike

Kako B92 saznaje, Specijalno tužilaštvo je od MUP Srbije zatražilo da istraži poslovanje Galenike, ali detalji zahteva za sada nisu poznati.

Izvor: B92

Utorak, 21.06.2011.

17:44

Default images

U međuvremenu Vlada bi u četvrtak trebalo da usvoji hitne mere kako proizvodnja u ovoj farmaceutskoj kompaniji ne bi bila zaustavljena.

Bitka za Galeniku sada se vodi na dva fronta. Dok Tužilaštvo i MUP žele da utvrde ko je odgovoran za nastalu situaciju, država traži najefikasniji način da održi likvidnost fabrike, kako proizvodnja ne bi stala.

Sagovornici B92 iz rukovodstva kompanije kažu da nestašice lekova ne bi trebalo da bude naredna dva meseca, i da je fabrika ostala bez novca za repromaterijal i proizvodnju zbog dugovanja veledrogerija.

Velefarm je, prema informacijama koje je dobio B92, na vrhu liste dužnika.

Procene su da je dug narastao na celih 50 miliona evra, i zbog toga je Galenika još u januaru prestala isporučuje robu tom preduzeću.

Međutim, u Velefarmu je danas bilo nemoguće pronaći sagovornika koji bi odgovorio na pitanje kako su nastali ovoliki dugovi. Slično je bilo i u drugim veledrogerijama koje smo zvali.

Trenutno, Galenici domaće kompanije duguju oko 100 miliona evra. Od toga, kako nam je potvrđeno u kompaniji, čak 75 odsto čine dugovi Velefarma i kompanija BG Farm.

Ministar zdravlja Zoran Stanković u ponedeljak je najavio da će Vlada pokušati da reši probleme u Galenici tako što će obezbediti kompaniji kredit. Analitičari međutim u tome ne vide trajno rešenje.

Sagovornici B92 iz rukovodstva Galenike međutim veruju da će tek vladina odluka da se lekovi plaćaju direktno proizvođađu, a ne kao sada kroz lanac koji čine državni fond, medicinske i apotekarske ustanove, veledrogerije i fabrike, obezbediti osnov da poslovanje kompanije bude konsolidovano u roku od tri do šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: