Subota, 21.05.2011.

14:57

Učesnici Agro-sajma u NS zadovoljni

Izlagači na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu tvrde da su napravili dobre poslove, što govori da ta grana uspeva da se bori sa ekonomskom krizom.

Izvor: B92

Default images

To potvrđuje tvrdnju ekonomista da je poljoprivreda manje pogođena krizom nego druge grane ekonomije.

Poljoprivredni sektor će ove godine imati najviše investicija, makar bi se tako reklo po Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Banke tvrde da su dale više kredita nego prošle godine.

"Za 6 dana sajma dali smo 10 miliona kredita, što je za dva miliona više nego prošle godine", kaže Dušan Janjatović, član IO "Prokredit banke".

Međutim, poljoprivrednici su nezadovoljni, jer uredbe koje bi regulisale obećane subvencionisane kredite Ministarstva poljoprivrede i trgovine nisu izašle pre održavanja sajma - tokom kojeg se kupi najviše mehanizacije.

Svetomir Kojić, kupac traktora, kaže da je hteo da kupi veći traktor, ali nije imao para, jer nisu uzašle uredbe.

Uredbe će biti objavljene na kraju Sajma, tvrde u Ministarstvu. U bankama nezvanično dodaju da će proći najmanje dva meseca pre nego što postanu funkcionalne i tvrde da je potpisivanje ugovora sa ministarstvom za sada neizvesno.

Velika je bila i tražnja za priplodnom stokom, koja se primetno nudila manje nego prošlih godina.

Pavel Tordaj, izlagač ovaca, je proglašen za šampiona Novosadskog sajma - prodao je unapred sva ženska grla za sledeće tri godine.

Međutim, nisu stočari i banke napravili dobar posao na sajmu. I sve druge kuće, koje prodaju đubriva, hemikalije, opremu i repromaterijal tvrde da je prodaja porasla.

Miloš Stojanović iz "Agromarketa" kaže da jeste kriza, međutim, njihova komercijala je procenila da im je prodaja povećana.

Poljoprivrednici i dalje imaju problema sa otkupom proizvoda, cenama repromaterijala, nepoštovanjem propisa, ali može da se kaže - jeste kriza i u poljoprivredi, ali ipak, sudeći po Sajmu - ima optimizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: