Očekuje se presuda vođi Obraza

U sredu u podne Viši sud će izreći presudu vođi Obraza Mladenu Obradoviću i grupi od još 13 ljudi optuženih za organizovanje nereda tokom Parade ponosa.

Izvor: B92

Utorak, 19.04.2011.

23:04

Default images

Ukoliko budu osuđeni, prete im zatvorske kazne od jedne do 12 godina zatvora, u zavisnosti od krivičnog dela.

Mladen Obradović, njegova supruga Jelena, Damir Grbić i Krsta Milovanović, optuženi su kao kolovođe grupe koja je u oktobru prošle godine izazivala nerede na ulicama Beograda.

Za organizaciju nereda preti im kazna od 3 do 12 godina zatvora. Preostali optuženi suočavaju se s mogućnošću da iza rešetaka provedu od jedne do osam godina.

Tužilaštvo smatra da jer teza odbrane da su optuženi krenuli u odbranu pravoslavlja neprijhvatljiva, već da se radi o diskriminaciji i organizovanju nereda.

U završnoj reči tužilaštva navodi se da parola "borićemo se svim sredstvima" nije u duhu pravoslavlja, kako to članovi Obraza žele da predstave, kao i da je neprihvatljivo objašnjenje Obradovića da parola 'čekamo vas' nema preteću poruku. Odbrana je tražila oslobađanje od krivice, uz tvrdnju da su svi optuženi išli na molitvu, a ne da izazivaju nerede po gradu. Branioci su optužili vlast za izazivanje nereda i tvrdili da je suđenje montirano i predstavlja politički progon.

U neredima pre, tokom i nakon Parade ponosa, prvog javnog skupa srpskih homoseksualaca i lezbejki na više lokacija u centru grada povređeno je 147 policajaca i 25 huligana, a ukupna šteta u Beogradu bila je više stotina hiljada evra. Tom prilikom privedeno je 249 osoba, od čega 54 maloletnika.

Republičko tužilaštvo pre dve godine zatražilo je zabranu Obraza, tvrdeći da pripadnici tog pokreta šire mržnju i diskriminaciju. Ustavni sud još nije odlučio o tom zahtevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: