Beograd i Priština za stolom 6 sati

Danas je završena prva runda dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije u Briselu sastankom koji je trajao skoro šest sati.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 09.03.2011.

07:16

Default images

U centru pažnje su tri domena - regionalna saradnja, sloboda kretanja i vladavina prava.

Šef delegacije Srbije Borislav Stefanoivić izrazio je zadovoljstvo razgovorima rekavši da su bili konstruktivni i da su neka pitanja nadomak rešenja. On je potvrdio da se razgovaralo o telekomunikacijama, vazdušnom saobraćaju, carinskim pečatima, katastrima i matičnim knjigama.

Šefica kosovskog pregovoračkog tima Edita Tahiri izjavila je da se razgovor odvijao na dobar način. Jedan evropski diploamtski izvor koji želi da ostane anoniman, rekao je agenciji Beta da se današnji sastanak "osetno produžio u očekivanju da bude postignut neki iole opipljiv prvi rezultat".

Posle današnjeg susreta visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton trebalo bi da izda saopštenje, a predstavnici Beograda i Prištine da se obrate novinarima.

Prvi sastanak delegacija Beograda i Prištine bio je prilika "za međusobno 'čitanje' dva pregovaračka tima, upoznavanje i izgradnju stepena poverenja", ocenio je šef srpskog pregovoaračkog tima Borko Stefanović. On je rekao da je tim Srbije na razgovore sa Prištinom došao izuzetno pripremljen. Stefanović je izjavio i da je zadovoljan kako je protekao prvi sastanak s delegacijom Kosova.

On je, nakon sastanka, rekao da se pregovarački tim koncentrisao na konkretne probleme od kojih je prvi na agendi bilo pitanje katastra i matičnih knjiga.

Prema njegovim rečima, kosovski tim je nastojao da nametne "terminološke i narativne razlike" i sopstvena "tumačenja skorašnje istorije". Delegacija Beograda, po njegovim rečima, nije dozvolila "bilo kakvu devijaciju u razgovorima", otklanjajući razlike koje je "druga strana često pokušavala da predstavi", fokusirajući se na najvažnija pitanja kojiaće doneti dobrobit ljudima na Kosovu.

Delegacija Prištine je u Brisel na razgovore došla bez zvaničnih smernica za dijalog jer će skupština Kosova tek u četvrtak glasati o odgovarajućoj rezoluciji.

Za Prištinu je jedno ipak sigurno - da se u dijalogu sa Beogradom ni u kom slučaju ne sme dovesti u pitanje nezavisnost Kosova. Šefica pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri ocenila je da je početak tog dijaloga u utorak uveče bio vrlo dobar, da su obe strane bile konstruktivne i izrazila optimizam u pogledu njegovog ishoda.

"Mogu sa naše strane da kažem da sam optimista i da želimo da budemo zaista konstruktivni kako bismo doprineli rešavanju razlika oko praktičnih pitanja", izjavila je Edita Tahiri novinarima u Briselu.

"Ovo je tehnički dijalog i tako će i ostati", naglasila je Edita Tahiri.

Prema njenim rečima, u utorak uveče pokrenuta su pitanja registra i katastra, dok će se danas razgovarati o slobodi kretanja i mehanizmima regionalne saradnje.

Kantrimen: Preuveličana važnost dijaloga

Sjedinjene Američke Države će tokom razgovora delegacija Beograda i Prištine predstavljati zamenik državnog sekretara Tomas Kantrimen. On je ocenio da "političari i mediji u Beogradu i Prištini preuveličavaju važnost dijaloga", piše danas prištinska štampa.

"Ovo je dijalog, nisu pregovori", rekao je Kantrimen, uz konstataciju da "svaka strana može pokrenuti bilo koji problem".

"Niko ne može reći da tokom dijaloga neće biti pokrenuta pitanja vezana za status. Znamo da će praktična rešenja brojnih pitanja dotaći status, ali za nas je status Kosova zatvoreno poglavlje o kojem se može razgovarati, ali ne moće biti promenjeno", izjavio je Kantrimen.

On je rekao da će tokom razgovora predstavljati Vašington, pošto je Evropska unija pozvala Vladu SAD da kao gost prisustvuje dijalogu.

Reakcije u Prištini

Prve reakcije u Prištini na početak dijaloga predstavnika Srbije i Kosova u Briselu ističu u prvi plan bojazan da će započeti proces ići na štetu Albanaca i da odgovornost za to treba da snose kosovski politički lideri.

Prištinski publicista Veton Suroi rekao je da će iz ovakvog pregovaračkog procesa Srbija na kraju dobiti status kandidata, a da nije jasno šta će iz svega dobiti Kosovo.

Vođa Pokreta za ujedinjenje Avni Klinaku smatra da će to što razgovori počinju bez minimalnog konsenzusa političkih snaga i bez odluke u Skupštini imati posledice po bezbednost i ionako krhku demokratiju na Kosovu.

Osim šestočlane delegacije Beograda i osmočlane iz Prištine, u dijalogu u ime EU učestvuje Robert Kuper, dok tročlanu delegaciju Vašingtona predvodi Tomas Kantrimen, zamenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Kada se prva runda razgovora bude završila, dve delegacije bi trebalo ponovo da se sastanu, na sledećoj rundi razgovora, ali kada će se to desiti još nije poznato. Prema ranijim tvrdnjama vođe srpskog tima Borka Stefanovića, dve delegacije trebalo bi da se u Briselu sastaju svakih nekoliko nedelja. Pretpostavlja se da će se u sledeću rundu preći kada se zaokruže teme iz prve runde razgovora, javlja dopisnik Bete iz Brisela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: