Sreda, 09.03.2011.

07:16

Beograd i Priština za stolom 6 sati

Danas je završena prva runda dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije u Briselu sastankom koji je trajao skoro šest sati.

Izvor: B92

Beograd i Priština za stolom 6 sati IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

sofi x

pre 13 godina

@ Dezurni Albanac

To sto neki od vas rade se zove sedenje na dve stolice. Ja kao gradjanka Srbije placam porez ovoj drzavi i nemam nista protiv da se na Kosovu u zdravstvenim ustanovama koje finansira Vlada Srbije lece Albanci koji sebe smatraju gradjanima Srbije. Problem je u tome sto se vi smatrate gradjanima nekakve imaginarne drzave Kosovo, al' kad treba zavuci ruku u dzep i platiti pregled u nekoj privatnoj ordinaciji albanskih lekara, onda odete na pregled u srpske ambulante. I to nocu, da vas sunarodnici ne vide. E pa tako ne moze.

Dezurni Albanac

pre 13 godina

Ovi Albanci su neverovatno licemerni ljudi. Kada im to odgovara, onda jesu gradjani Srbije pa vade pasose Republike Srbije, koriste se medicinskim uslugama koje na Kosovu obezbedjuje Srbija itd. Neka se odluce vec jednom!
(sofi x, 9. mart 2011 23:16)

Ihh a vi Srbi ste pravi Andjeli

prizrenlija oterani

pre 13 godina

@tipolir
"Srbija nije više u poziciji da Kosovu nešto pušta"

sta je bilo sa prodajom telekoma kosova zbog koga ste odustali zbog,mjanmara? niste clanica un-a,saveta evrope,fifa,uefa,atp,olimpijskog komiteta,zbog koga,mauritanije?
zasto ne smete da izvozite robu sa natpisom kosova,struju imate jer vam srbija odrzava napon na mrezi,vodu imate jer vam srbi sa severa ne zatvaraju slavinu,60% hrane koju jedete prodaju vam srbi,internet veza ka svetu vam ide preko beograda,ni kokain i heroin nije vas vi ga samo transportujete sto bi rekli vi ste mule...

ni ne znas koliko zavisite od Srbije

Tipolir

pre 13 godina

Smatram da bi Srbija trebala prestati sa blokadom i dozvoliti Kosovu da preuzme odredjene nadleznosti.......
(Tomislav, 9. mart 2011 19:33)
___________________
Svašta.
Srbija nije više u poziciji da Kosovu nešto pušta,
dopušta, propušta, nudi, daje, uzima, brani i određuje.
Kosovo radi po svom nahođenju, kao svaka slobodna država u Europi.
Što prije to Srbija shvati i prihvati, lakše za nju samu i njene građane.

Nenad, Skopje

pre 13 godina

@HIlmi, London
Redovno komentarises vesti o Kosovu, po nekad i po dva komentara na jednu vest, ali tolki broj komentara, na tvoju zalost, te u ocima citalaca ne prikazuje kao poznavaoca problematike Kosova. Pises da je Rezolucijom 1244 bilo predvidjeno da se nakon 3 godine odrzi referendum, sto je notorna laz ili tvoje ne znanje. Takva mogucnost je stajala u zakljucima pregovora u Rambujeu, koji su propali i zbog toga. Takva mogucnost uopste ne postoji u Rezoluciji 1244, ali postoji pravna mogucnost o povratku 999 srpskih vojnika. To je i najveca sigurnost za Severno Kosovo da ga nikad nece napasti albanski teroristi, jer znaju da u tom slucaju tolki broj srpskig vojnika ulazi na Kosovu i sa pravnom podlogom iz Rezolucije 1244 ostaje do daljeg, jer i vasi sponzori u Vasingtonu ne ce imati argumenat da zatraze njihovo povlacenje. Takodje, ocekujem u narednom periodu da se aktulizuje jos jedno pitanje predvdidjeno sa Kumanovskim dogovorom kojeg se srpska strana principijelno pridrzava: a to je dislokacija radara sa Kopaonika. Postavlja se logicno pitanje-ako se nepostuje dogovor o povratku srpskih vojnika na Kosovu, zasto Srbija ne bi mogla da ovu stratesku kotu pozajmi ruskim radarskim sistemima. Ipak, ovo je Balkan, mnoge istoriske i svetske promene su bas odavde polazile...

sofi x

pre 13 godina

Ovi Albanci su neverovatno licemerni ljudi. Kada im to odgovara, onda jesu gradjani Srbije pa vade pasose Republike Srbije, koriste se medicinskim uslugama koje na Kosovu obezbedjuje Srbija itd. Neka se odluce vec jednom!

jovan

pre 13 godina

prvo nije mi jasno sta mi ovde uopste pricamo gluposti kako odluce ameri tako ce biti a oni su odlucili da drze sargarepu i jednima i drugima pa kada im vise netrebamo onda ce reci ajde malo ratujte pa opet tako KOSOVO JE SRCE SRBIJE

paramaribo

pre 13 godina

@ Hilmi, Gnjilanac i dr.

Ono sto ja znam je da su Albanci samo jedna od nacionalnih manjina koja zivi na prostoru Srbije i da su svim manjinama garantovana ista prava koja su omogucavala ocuvanje nacionalnog identiteta. Madjari, Rumuni, Slovaci itd. su apsolutno bili zadovoljni ovim pravima! Samo su Albanci otpoceli oruzanu pobunu koja je dovela do smrti preko hiljadu! pripadnika snaga bezbednosti u periodu 1998-1999 sto mojom nesmotrenoscu nije navedeno u prvom komentaru. Takodje, prve otmice su pocele upravo 1998. godine!

архонт Трибала

pre 13 godina

Ви, Албанци, сте баш изгубили компас због мржње коју осећате према Србима.
Одрасли сте са њом и сада је носите са собом све до гроба. Невероватно. Како можете да живите на тај начин?
Лондонац прича о референдуму који је предвиђен резолуцијом 1244.
То једноставно није истина. Нема речи о референдуму.
Али зато пише између осталог и ово - ''Ponovo potvrđujući privrženost svih država clanica suverenitetu i teritorijalnom integritetu SR Jugoslavije i drugih država regiona, kako je navedeno u Helsinškom dokumentu i aneksu 2; Ponovo potvrđujući apel iz prethodnih rezolucija za široku autonomiju i suštinsku samoupravu za Kosovo...'', као и ово...''Politički proces u cilju uspostavljanja sporazuma o privremenom političkom okviru koji će obezbediti suštinsku samoupravu za Kosovo, uzimajući u potpunosti u obzir sporazume iz Rambujea i principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta SR Jugoslavije i drugih zemalja regiona, kao i demilitarizaciju OVK.''
Као да претходна неутемељена тврдња није довољно дно, следи тврдња о 2-3 убијена Србина и неколико Албанаца од '99 до 2010.!!!??
Стварност је трагична - ''Od dolaska međunarodnih snaga (KFOR) na Kosovo, 12. juna 1999. godine, do 31. decembra 2000. godine nestalo je pod nerazjašnjenim okolnostima ili je oteto najmanje 932 ne-Albanaca. Istraživanje Fonda za humanitarno pravo (FHP) pokazuje da su se otmice i nestanci Srba, Roma, Crnogoraca i Bošnjaka svakodnevno događali u periodu od 12. juna do 1. septembra 1999. godine. U tom periodu oteto je ili nestalo 835 ne-Albanaca. Sudbina 593 osobe još uvek nije razjašnjena. Oslobodilačka vojska Kosova (UČK) pustila je na slobodu 141 osobu iz zatvora pod njenom kontrolom, 24 osobe uspele su da pobegnu iz zatvora UČK-a, 13 nezakonito uhapšenih oslobodili su pripadnici KFOR-a i 62 osobe su ubijene posle otmice.''
Наш суграђанин из Гњилана, споменуо је број страдалих Албанаца.
Колико је од наведеног броја било цивила? ( шта је то било пре '97? Ђорђе Мартиновић?)
За злочин у Сувој Реци, осумњиченим Србима судили су судије Срби.
Да ли је вођен од стране Албанаца процес за смрт 14 жетелаца или децу из Гораждевца? Није.
И да се не лажемо, неће никад.
Све док ваше поимање стварности буде тако искључиво.
п.с. Ја сам имао срећу да војни рок одслужим у Пећи, у прелепој Метохији. Ниједан детаљ, догађај или чињеница нису указивали на кршење основних људских и националних права Албанаца.
У градској болници, стицајем околности, био сам прегледан од стране Албанца који је своје звање доктора медицине стекао у Србији. Имао је као и сви други могућност избора, право на школовање и рад. Ручни сат сам купио код Албанца, у његовој приватној трговини. На свадбеним поворкама вијориле су се слободно и албанске заставе.
И баш у тој Пећи догодио се један од најтежих злочина - убијено је шест младих Срба у локалном кафеу од стране терориста.
То је било 04.12.1998 године.

Мај неим из ,Митар

pre 13 godina

О чему , у име кога се преговара!? Нећемо признати ништа што је противуставно, ништа!

rexona

pre 13 godina

Sve zatvoriti u jednu kucu i nek naprave seriju jednu (BigBrothers) pa da direktno vidimo kako i sta razgovaraju medusobno !
Veceras tetka u Briselu zvao sve skupa na igranku ! Bice veselo !

Tomislav

pre 13 godina

Samo malo... zar srpska Vlada nije nudila 'sustinsku autonomiju' Kosovu, po kojoj bi Kosovo moglo da samostalno nastupa na raznim medjunarodnim takmicenjima, imalo bi svoju valutu, registarske oznake, carinu, telefonski kod, itd. Smatram da bi Srbija trebala prestati sa blokadom i dozvoliti Kosovu da preuzme odredjene nadleznosti koje je Pristini ranije nudila. Ovo mrcvarenje i kosovskih Albanaca i kosovskih Srba se nece dobro zavrsiti, jer Srbija na taj nacin nece nista dobiti; samo jos vise mrznje od strane Albanaca. Da ne govorim da i u ekonomskom smislu srpska preduzeca gube, jer je do proglasenja nezavisnosti Kosovo bilo jedno od najvecih uvoznika robe iz Srbije.

Gnjilanac

pre 13 godina

Za: (paramaribo, 9. mart 2011 15:18)

A za Vas Gospodine/Gospodjo: Kakvo smislo ima da od 1997-1999 preko 10.000 albanaca ubijeno, preko 100.000 kuca zapaljena, isto toliko kuca plackana, 1.000.000 albanaca pritiskom izseljena. KAKVO TO IMA SMISLO ZA VAS?
A period prije 1997 da ne spominjem.

Molim b92 da ostanu kako su Demokrati i pustite ovaj koment. Unapred hvala.

Tipolir

pre 13 godina

U centru pažnje su tri domena - regionalna saradnja, sloboda kretanja i vladavina prava.
Za Prištinu je jedno ipak sigurno - da se u dijalogu sa Beogradom ni u kom slučaju ne sme dovesti u pitanje nezavisnost Kosova!!
_______________
Nije to samo za Prištinu, sigurno je to za cijeli svijet osim same Srbije i Vuka Jeremića!!

komsija

pre 13 godina

Moj je utisak da albanska strana postupi bez komleksa i vise jasno nego srpska strana. Borko Stefanović govori o stvarima koje nemaju veze sa topikom sastanka, sto pokazuje preteranu osetljivost i sumnjivost u svoj tim da postigne tamo gde zeli. Ko briga od nas da li albanska strana u recima pokazala najskoru istoriju suprotno srpskom istorijom. Ko briga da li Borko Stefanović nije dozvolio da to se desi. Nama obicnim ljudima briga za konkretni uspeh: da li je nesto postignuto da ljudima olaksa zivot ili ne. Srpka strana mora vise da radi da stupi bez komleksa i prakticno u razgovorima. Istoriju neka da naprave istoricari....

Miloš Ilić

pre 13 godina

Ova farsa se zove: "Kako prevesti žednog (Srbiju) preko vode (do nezavisnost Kosova)".
Ako naši političaru znaju za ovo onda su pokvareni a ako ne znaju onda nisu dovoljno pametni (blago rečeno).
I u jednom i u drugom slučaju nisu dorasli trenutku a nisam siguran ni da imaju mandat naroda da rade što rade.

Hilmi London

pre 13 godina

@ paramaribo!
Ti uopste nisi shvatio srz mog komentara!Ja sam pola veka ziveo sa SVIMA-sigurno i sa Srbima:Jeo,pio ,pevao plakao-spavao i sve ostalo.
Razlpog za SVE ono LOSE i STRAVICNO ima duboke korene,nadam se da se razumemo.Od 1999-2100 su se desavale mnoge stvari,ali sigurno ne bez RAZLOGA.Ako si procitao Rezoluciju 1244 pazljivo Tamo lepo pise da nakon 3 godine NAROD KOSOVO ima pravo na REFERENDUM!!!!pa prema tome nemojmo da smo naivni veq rezonujmo,tada je nastradalo nekoliko Albanaca i negde 2 ili 3 Srbina????
a do toga je doslo (po meni )prvenstveno da ne dodje do tog REFERENDUMA,i Glavni cilj je bio odugovlacenje u nedogled(kako je i ucinjeno)zaradi INTERESA-prvenstveno UNMIK-a i na zadovoljstvo Srbske politike.
Svako od NAS treba da bude korektan i nazove stvari pravim imanom,da bude ono sto jeste jer najgore je kada se covek kiti tudjim perjem i pokusava da sve dobre osobin pripise SEBI a sve NAJGORE onome drugom.
PS:Nisam nikada bio opterecen ali Realnost je samo jedna,trebamo biti ljudi sa Svim nasim manama i vrlinama da nadjemo MODUS VIVERE jer to nam je sudjeno.

jusufipr

pre 13 godina

Paramaribo.


Istorija ne pocinje 1999-2000.zasto ne kazes nesto sta je bilo pre toga,budi realan,siguran sam da znas i pre sat je bilo kad vec znas sta je bilo posle 1999.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

I kakav je sad to dijalog / pregovori / sastanak, sta bilo, kad albanska delegacija de fakto nema mandat za njega, jer nema dokument na osnovu koga da razgovara? A sto se tice mogucnosti da se razgovara samo o tehnickim pitanjima, neka mi neko odgovori kako ce se resiti "tehnicki problem" carinskih pecata - to je vec pitanje statusa!

Ovo je vec vidjeno, stalno nas navlace na finjaka na nekakve razgovore, satanizujuci svaku nasu gresku i grubost (kojih je bilo, da covek ne gresi dusu) ali istovremeno amnestiraju svaku gresku i grubost albanske strane (kojih je takodje bilo u izobilju, ukljucujuci i poslednje proterivanje Srba sa Kosova). Onda nam ponude nesto sto ne bi prihvatio niko od njih za svoju drzavu, zalepe etiketu nekooperativnosti i - hop! - opet rat, tj. oni biju a mi se patimo. Sumnjam da ce im ovoga puta to uspeti, jer su se u medjuvremenu mnoge stvari promenile.

Nezavisno Kosovo je pokopano nedavno u Egiptu i sad se ta sahrana dovrsava u Libiji i jos nekim zemljama. Nema vise novih drzava na osnovu pobuna, ne zbog Srba i Srbije, nego zbog drugih, prosto kao pasulj. Moguce je, da Amerikanci kupe jos neciji glas, ali tesko. Iz Avganistana samo sto ih ne izbace, u Iraku su pukli nacisto, oni uskoro nece odlucivati ni o cemu itd. Dakle, gotovo je, gotovo...

paramaribo

pre 13 godina

@ Hilmi

Da se u periodu 1999-2010 godine nisu desila mnogobrojni slucajevi brutalnih ubistava i nasilja nad Srbima na Kosovu, tvoj komentar bi imao nekog smisla.

I.S.

pre 13 godina

Suroi kaze kako ce Srbija dobiti status kandidata, a nije jasno sta ce dobiti Kosovo. Eh, gosn. Suroi da je srece da mi dobijemo status kandidata, a vi vidite sta cete.

Derguti

pre 13 godina

"Niko ne može reći da tokom dijaloga neće biti pokrenuta pitanja vezana za status. Znamo da će praktična rešenja brojnih pitanja dotaći status, ali za nas je status Kosova zatvoreno poglavlje o kojem se može razgovarati, ali ne moće biti promenjeno", izjavio je Kantrimen".
Znaci, to je putokaz za pregovaracki tim o cemu oni mogu dialogirati.
Sto onda pokusati trositi truda i izgubiti vreme ako ne moze nista da se promeni!

ima li kraja

pre 13 godina

Ovakav dijalog je neophodan ma šta o tome bilo ko mislio. Od ovaga ne treba očekivati mnogo ali je početak bitan. Albanci su za sto dolazili uvek priterani uza zid kada su im Ameri nešto obećali uz uslov a mi kada smo trebali nešto da branimo.

Pedja

pre 13 godina

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=03&dd=09&nav_category=640&nav_id=497870
Meni je ubedljivo najimpresivnija slika kancelarije u kojoj se odvijaju “istorijski” pregovori izmedju Beograda i Pristine koji treba da oznace pocetak novih odnosa ili nekakvog procesa ili ne znam ni ja cega. Dvojica sede na coskovima stola jer nemaju gde drugo, jednom palma za vratom, verovatno povremeno ulazi arhivar da uzme nesto iz ormara. Mogli su kuci kod predsedavajuceg da sednu u kujnu da popricaju, da ne smetaju zeni u dnevnoj sobi. Mislim da prostor za pregovore najbolje ilustruje njihov znacaj za EU i nase pogresno shvatanje sopstvenog znacaja.

Hilmi London

pre 13 godina

@ Qeli!
Jer ti neko brani da dodjes do Pristine ili ne SMES?
Jer si o tome razmisljao ranije kada si prodao stan ili kucu(ili te samo interesovale pare),e pa Ja iz Londona dolazim u Pristinu za svaki dokumenat koji mi treba,ili mozda kazes da Mi dodjemo do Nisa ili negde gde se nalaze maticne knjige.

Stedisa

pre 13 godina

Je li moze neko da mi kaze sto su ovi zapucali cak u Brisel da razgovraju i arce novac? Je li to nije moglo u nekoj kafani na administrativnoj granici, nisu za bolje? Bas mi oni neke svetski vazne licnosti, pa moraju u Brisel.

zoran

pre 13 godina

Vec vidjen scenario.

Ovi nesposbni, sa jedne i druge strane, ce se dogovarati mesecima bez uspeha. Amerima ce da prekipi; nemaju oni vrmena za takve gluposti, jer se zure da povedu jos jedno dva-tri rata (Libija,Iran, mozda Tunis ili Jemen...)pa ce da ih pozovu u Bondstil na "casicu" razgovora i ovi ce odande izaci "veseli" i "zadovoljni" sa ugovorom u zubima.

Zar iko ozbiljan veruje da ove dve ekipe bilo ko, pod kapom nebeskom, bilo sta pita ??

Nas i Albanaca zajedno koliko Moskva sa sirim okrugom ili ti Njujork sa predgradjima.

Milan

pre 13 godina

Bilo bi mnogo bolje kada bi se sastajali naizmenicno u Beogradu i Pristini. Zasto svakih par nedelja ici u Brisel? Inace, Edita i Borko bi bili bas lep par. :)

паја патак

pre 13 godina

На Западу Европе влада минимално интересовање јавности за ово – али оно што је објављено као један од најважнијих циљева тзв. дијалога је: „Како приволети Србију да прихвати званично учешће Косова у регионалним и међународним организацијама/састанцима/разговорима, итд.“ Читај: Како натерати Србију да де факто призна независност Косова. О томе, власти Србије нису ништа објавиле својој јавности.

Muja

pre 13 godina

Prvo ide mala jutarnja fiskultura, ono tehnicki razgovori, zagrevanje ide sa 6 tacaka Ban Ki Muna, a finis u najboljem slucaju po KOSOVO sa specijalnim statusom severa Kosova . Jako zalosna prica po Hasima Tacija?

alfaOmega

pre 13 godina

Da li je moguce da ovaj dijalog bez galame da se vodi?


pricajte vi onoliko koliko treba za mir i covjecanstvo svih strana.

Ne morate ovde pametnjakovica da izigravate.

I svaku recenicu i rec na javnosti da prebacite.

Absolutno nije vazno za javnost u cemu vi to pricate i sta kazete.

Vazno je da postignite MIR za oba naroda.
To je jedini interes po sto u Srbiji zive i nacionalna manjina albanska, takodje kao na Kosovo sto zivi srpska manjina. Ovaj interes trebalo biti kljuc za sve druge bilo ekonomske bilo politicke pitanja.

Vojvodinac

pre 13 godina

Da li iko zna šta je cilj "naše" delegacije?
Da li postoji jasan plan za Kosovo, ili jednostavno samo ubijaju dnevnice, pa šta bude??
Meni kao posmatraču deluju i jedni i drugi kao stado od 14 ovaca, dok čobanin sedi u vašingtonu i poručuje "pazite šta radite, gledam vas".
A oni nit znaju zašto su tu, ni o čemu niti sa kim trebaju pregovarati, tu su jer im je rečeno da budu.

Mislim, nemo' se ljutiš

pre 13 godina

Ovaj izuzetno pripremljeni, zadovoljni Jeremićev pobratim po babine linije nam je ključni igrač u pregovorima.Samo on ako nas ne izvuče!Zaj...lo vek!

dren

pre 13 godina

Çekaj, to je samo prva runda dialoga, u kojoj bokseri ne rade gotovo nista vec ispitaju jedan-drugoga. Videcete malo kasnije sta ce biti,ako se samo spominje Ustav, bilo koje strane.

Vojvodinac

pre 13 godina

Da li iko zna šta je cilj "naše" delegacije?
Da li postoji jasan plan za Kosovo, ili jednostavno samo ubijaju dnevnice, pa šta bude??
Meni kao posmatraču deluju i jedni i drugi kao stado od 14 ovaca, dok čobanin sedi u vašingtonu i poručuje "pazite šta radite, gledam vas".
A oni nit znaju zašto su tu, ni o čemu niti sa kim trebaju pregovarati, tu su jer im je rečeno da budu.

dren

pre 13 godina

Çekaj, to je samo prva runda dialoga, u kojoj bokseri ne rade gotovo nista vec ispitaju jedan-drugoga. Videcete malo kasnije sta ce biti,ako se samo spominje Ustav, bilo koje strane.

Pedja

pre 13 godina

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=03&dd=09&nav_category=640&nav_id=497870
Meni je ubedljivo najimpresivnija slika kancelarije u kojoj se odvijaju “istorijski” pregovori izmedju Beograda i Pristine koji treba da oznace pocetak novih odnosa ili nekakvog procesa ili ne znam ni ja cega. Dvojica sede na coskovima stola jer nemaju gde drugo, jednom palma za vratom, verovatno povremeno ulazi arhivar da uzme nesto iz ormara. Mogli su kuci kod predsedavajuceg da sednu u kujnu da popricaju, da ne smetaju zeni u dnevnoj sobi. Mislim da prostor za pregovore najbolje ilustruje njihov znacaj za EU i nase pogresno shvatanje sopstvenog znacaja.

паја патак

pre 13 godina

На Западу Европе влада минимално интересовање јавности за ово – али оно што је објављено као један од најважнијих циљева тзв. дијалога је: „Како приволети Србију да прихвати званично учешће Косова у регионалним и међународним организацијама/састанцима/разговорима, итд.“ Читај: Како натерати Србију да де факто призна независност Косова. О томе, власти Србије нису ништа објавиле својој јавности.

Hilmi London

pre 13 godina

@ Qeli!
Jer ti neko brani da dodjes do Pristine ili ne SMES?
Jer si o tome razmisljao ranije kada si prodao stan ili kucu(ili te samo interesovale pare),e pa Ja iz Londona dolazim u Pristinu za svaki dokumenat koji mi treba,ili mozda kazes da Mi dodjemo do Nisa ili negde gde se nalaze maticne knjige.

Stedisa

pre 13 godina

Je li moze neko da mi kaze sto su ovi zapucali cak u Brisel da razgovraju i arce novac? Je li to nije moglo u nekoj kafani na administrativnoj granici, nisu za bolje? Bas mi oni neke svetski vazne licnosti, pa moraju u Brisel.

alfaOmega

pre 13 godina

Da li je moguce da ovaj dijalog bez galame da se vodi?


pricajte vi onoliko koliko treba za mir i covjecanstvo svih strana.

Ne morate ovde pametnjakovica da izigravate.

I svaku recenicu i rec na javnosti da prebacite.

Absolutno nije vazno za javnost u cemu vi to pricate i sta kazete.

Vazno je da postignite MIR za oba naroda.
To je jedini interes po sto u Srbiji zive i nacionalna manjina albanska, takodje kao na Kosovo sto zivi srpska manjina. Ovaj interes trebalo biti kljuc za sve druge bilo ekonomske bilo politicke pitanja.

Mislim, nemo' se ljutiš

pre 13 godina

Ovaj izuzetno pripremljeni, zadovoljni Jeremićev pobratim po babine linije nam je ključni igrač u pregovorima.Samo on ako nas ne izvuče!Zaj...lo vek!

paramaribo

pre 13 godina

@ Hilmi

Da se u periodu 1999-2010 godine nisu desila mnogobrojni slucajevi brutalnih ubistava i nasilja nad Srbima na Kosovu, tvoj komentar bi imao nekog smisla.

Gnjilanac

pre 13 godina

Za: (paramaribo, 9. mart 2011 15:18)

A za Vas Gospodine/Gospodjo: Kakvo smislo ima da od 1997-1999 preko 10.000 albanaca ubijeno, preko 100.000 kuca zapaljena, isto toliko kuca plackana, 1.000.000 albanaca pritiskom izseljena. KAKVO TO IMA SMISLO ZA VAS?
A period prije 1997 da ne spominjem.

Molim b92 da ostanu kako su Demokrati i pustite ovaj koment. Unapred hvala.

zoran

pre 13 godina

Vec vidjen scenario.

Ovi nesposbni, sa jedne i druge strane, ce se dogovarati mesecima bez uspeha. Amerima ce da prekipi; nemaju oni vrmena za takve gluposti, jer se zure da povedu jos jedno dva-tri rata (Libija,Iran, mozda Tunis ili Jemen...)pa ce da ih pozovu u Bondstil na "casicu" razgovora i ovi ce odande izaci "veseli" i "zadovoljni" sa ugovorom u zubima.

Zar iko ozbiljan veruje da ove dve ekipe bilo ko, pod kapom nebeskom, bilo sta pita ??

Nas i Albanaca zajedno koliko Moskva sa sirim okrugom ili ti Njujork sa predgradjima.

Derguti

pre 13 godina

"Niko ne može reći da tokom dijaloga neće biti pokrenuta pitanja vezana za status. Znamo da će praktična rešenja brojnih pitanja dotaći status, ali za nas je status Kosova zatvoreno poglavlje o kojem se može razgovarati, ali ne moće biti promenjeno", izjavio je Kantrimen".
Znaci, to je putokaz za pregovaracki tim o cemu oni mogu dialogirati.
Sto onda pokusati trositi truda i izgubiti vreme ako ne moze nista da se promeni!

Tipolir

pre 13 godina

U centru pažnje su tri domena - regionalna saradnja, sloboda kretanja i vladavina prava.
Za Prištinu je jedno ipak sigurno - da se u dijalogu sa Beogradom ni u kom slučaju ne sme dovesti u pitanje nezavisnost Kosova!!
_______________
Nije to samo za Prištinu, sigurno je to za cijeli svijet osim same Srbije i Vuka Jeremića!!

Hilmi London

pre 13 godina

@ paramaribo!
Ti uopste nisi shvatio srz mog komentara!Ja sam pola veka ziveo sa SVIMA-sigurno i sa Srbima:Jeo,pio ,pevao plakao-spavao i sve ostalo.
Razlpog za SVE ono LOSE i STRAVICNO ima duboke korene,nadam se da se razumemo.Od 1999-2100 su se desavale mnoge stvari,ali sigurno ne bez RAZLOGA.Ako si procitao Rezoluciju 1244 pazljivo Tamo lepo pise da nakon 3 godine NAROD KOSOVO ima pravo na REFERENDUM!!!!pa prema tome nemojmo da smo naivni veq rezonujmo,tada je nastradalo nekoliko Albanaca i negde 2 ili 3 Srbina????
a do toga je doslo (po meni )prvenstveno da ne dodje do tog REFERENDUMA,i Glavni cilj je bio odugovlacenje u nedogled(kako je i ucinjeno)zaradi INTERESA-prvenstveno UNMIK-a i na zadovoljstvo Srbske politike.
Svako od NAS treba da bude korektan i nazove stvari pravim imanom,da bude ono sto jeste jer najgore je kada se covek kiti tudjim perjem i pokusava da sve dobre osobin pripise SEBI a sve NAJGORE onome drugom.
PS:Nisam nikada bio opterecen ali Realnost je samo jedna,trebamo biti ljudi sa Svim nasim manama i vrlinama da nadjemo MODUS VIVERE jer to nam je sudjeno.

komsija

pre 13 godina

Moj je utisak da albanska strana postupi bez komleksa i vise jasno nego srpska strana. Borko Stefanović govori o stvarima koje nemaju veze sa topikom sastanka, sto pokazuje preteranu osetljivost i sumnjivost u svoj tim da postigne tamo gde zeli. Ko briga od nas da li albanska strana u recima pokazala najskoru istoriju suprotno srpskom istorijom. Ko briga da li Borko Stefanović nije dozvolio da to se desi. Nama obicnim ljudima briga za konkretni uspeh: da li je nesto postignuto da ljudima olaksa zivot ili ne. Srpka strana mora vise da radi da stupi bez komleksa i prakticno u razgovorima. Istoriju neka da naprave istoricari....

jusufipr

pre 13 godina

Paramaribo.


Istorija ne pocinje 1999-2000.zasto ne kazes nesto sta je bilo pre toga,budi realan,siguran sam da znas i pre sat je bilo kad vec znas sta je bilo posle 1999.

Muja

pre 13 godina

Prvo ide mala jutarnja fiskultura, ono tehnicki razgovori, zagrevanje ide sa 6 tacaka Ban Ki Muna, a finis u najboljem slucaju po KOSOVO sa specijalnim statusom severa Kosova . Jako zalosna prica po Hasima Tacija?

ima li kraja

pre 13 godina

Ovakav dijalog je neophodan ma šta o tome bilo ko mislio. Od ovaga ne treba očekivati mnogo ali je početak bitan. Albanci su za sto dolazili uvek priterani uza zid kada su im Ameri nešto obećali uz uslov a mi kada smo trebali nešto da branimo.

Milan

pre 13 godina

Bilo bi mnogo bolje kada bi se sastajali naizmenicno u Beogradu i Pristini. Zasto svakih par nedelja ici u Brisel? Inace, Edita i Borko bi bili bas lep par. :)

I.S.

pre 13 godina

Suroi kaze kako ce Srbija dobiti status kandidata, a nije jasno sta ce dobiti Kosovo. Eh, gosn. Suroi da je srece da mi dobijemo status kandidata, a vi vidite sta cete.

Miloš Ilić

pre 13 godina

Ova farsa se zove: "Kako prevesti žednog (Srbiju) preko vode (do nezavisnost Kosova)".
Ako naši političaru znaju za ovo onda su pokvareni a ako ne znaju onda nisu dovoljno pametni (blago rečeno).
I u jednom i u drugom slučaju nisu dorasli trenutku a nisam siguran ni da imaju mandat naroda da rade što rade.

архонт Трибала

pre 13 godina

Ви, Албанци, сте баш изгубили компас због мржње коју осећате према Србима.
Одрасли сте са њом и сада је носите са собом све до гроба. Невероватно. Како можете да живите на тај начин?
Лондонац прича о референдуму који је предвиђен резолуцијом 1244.
То једноставно није истина. Нема речи о референдуму.
Али зато пише између осталог и ово - ''Ponovo potvrđujući privrženost svih država clanica suverenitetu i teritorijalnom integritetu SR Jugoslavije i drugih država regiona, kako je navedeno u Helsinškom dokumentu i aneksu 2; Ponovo potvrđujući apel iz prethodnih rezolucija za široku autonomiju i suštinsku samoupravu za Kosovo...'', као и ово...''Politički proces u cilju uspostavljanja sporazuma o privremenom političkom okviru koji će obezbediti suštinsku samoupravu za Kosovo, uzimajući u potpunosti u obzir sporazume iz Rambujea i principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta SR Jugoslavije i drugih zemalja regiona, kao i demilitarizaciju OVK.''
Као да претходна неутемељена тврдња није довољно дно, следи тврдња о 2-3 убијена Србина и неколико Албанаца од '99 до 2010.!!!??
Стварност је трагична - ''Od dolaska međunarodnih snaga (KFOR) na Kosovo, 12. juna 1999. godine, do 31. decembra 2000. godine nestalo je pod nerazjašnjenim okolnostima ili je oteto najmanje 932 ne-Albanaca. Istraživanje Fonda za humanitarno pravo (FHP) pokazuje da su se otmice i nestanci Srba, Roma, Crnogoraca i Bošnjaka svakodnevno događali u periodu od 12. juna do 1. septembra 1999. godine. U tom periodu oteto je ili nestalo 835 ne-Albanaca. Sudbina 593 osobe još uvek nije razjašnjena. Oslobodilačka vojska Kosova (UČK) pustila je na slobodu 141 osobu iz zatvora pod njenom kontrolom, 24 osobe uspele su da pobegnu iz zatvora UČK-a, 13 nezakonito uhapšenih oslobodili su pripadnici KFOR-a i 62 osobe su ubijene posle otmice.''
Наш суграђанин из Гњилана, споменуо је број страдалих Албанаца.
Колико је од наведеног броја било цивила? ( шта је то било пре '97? Ђорђе Мартиновић?)
За злочин у Сувој Реци, осумњиченим Србима судили су судије Срби.
Да ли је вођен од стране Албанаца процес за смрт 14 жетелаца или децу из Гораждевца? Није.
И да се не лажемо, неће никад.
Све док ваше поимање стварности буде тако искључиво.
п.с. Ја сам имао срећу да војни рок одслужим у Пећи, у прелепој Метохији. Ниједан детаљ, догађај или чињеница нису указивали на кршење основних људских и националних права Албанаца.
У градској болници, стицајем околности, био сам прегледан од стране Албанца који је своје звање доктора медицине стекао у Србији. Имао је као и сви други могућност избора, право на школовање и рад. Ручни сат сам купио код Албанца, у његовој приватној трговини. На свадбеним поворкама вијориле су се слободно и албанске заставе.
И баш у тој Пећи догодио се један од најтежих злочина - убијено је шест младих Срба у локалном кафеу од стране терориста.
То је било 04.12.1998 године.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

I kakav je sad to dijalog / pregovori / sastanak, sta bilo, kad albanska delegacija de fakto nema mandat za njega, jer nema dokument na osnovu koga da razgovara? A sto se tice mogucnosti da se razgovara samo o tehnickim pitanjima, neka mi neko odgovori kako ce se resiti "tehnicki problem" carinskih pecata - to je vec pitanje statusa!

Ovo je vec vidjeno, stalno nas navlace na finjaka na nekakve razgovore, satanizujuci svaku nasu gresku i grubost (kojih je bilo, da covek ne gresi dusu) ali istovremeno amnestiraju svaku gresku i grubost albanske strane (kojih je takodje bilo u izobilju, ukljucujuci i poslednje proterivanje Srba sa Kosova). Onda nam ponude nesto sto ne bi prihvatio niko od njih za svoju drzavu, zalepe etiketu nekooperativnosti i - hop! - opet rat, tj. oni biju a mi se patimo. Sumnjam da ce im ovoga puta to uspeti, jer su se u medjuvremenu mnoge stvari promenile.

Nezavisno Kosovo je pokopano nedavno u Egiptu i sad se ta sahrana dovrsava u Libiji i jos nekim zemljama. Nema vise novih drzava na osnovu pobuna, ne zbog Srba i Srbije, nego zbog drugih, prosto kao pasulj. Moguce je, da Amerikanci kupe jos neciji glas, ali tesko. Iz Avganistana samo sto ih ne izbace, u Iraku su pukli nacisto, oni uskoro nece odlucivati ni o cemu itd. Dakle, gotovo je, gotovo...

Tomislav

pre 13 godina

Samo malo... zar srpska Vlada nije nudila 'sustinsku autonomiju' Kosovu, po kojoj bi Kosovo moglo da samostalno nastupa na raznim medjunarodnim takmicenjima, imalo bi svoju valutu, registarske oznake, carinu, telefonski kod, itd. Smatram da bi Srbija trebala prestati sa blokadom i dozvoliti Kosovu da preuzme odredjene nadleznosti koje je Pristini ranije nudila. Ovo mrcvarenje i kosovskih Albanaca i kosovskih Srba se nece dobro zavrsiti, jer Srbija na taj nacin nece nista dobiti; samo jos vise mrznje od strane Albanaca. Da ne govorim da i u ekonomskom smislu srpska preduzeca gube, jer je do proglasenja nezavisnosti Kosovo bilo jedno od najvecih uvoznika robe iz Srbije.

prizrenlija oterani

pre 13 godina

@tipolir
"Srbija nije više u poziciji da Kosovu nešto pušta"

sta je bilo sa prodajom telekoma kosova zbog koga ste odustali zbog,mjanmara? niste clanica un-a,saveta evrope,fifa,uefa,atp,olimpijskog komiteta,zbog koga,mauritanije?
zasto ne smete da izvozite robu sa natpisom kosova,struju imate jer vam srbija odrzava napon na mrezi,vodu imate jer vam srbi sa severa ne zatvaraju slavinu,60% hrane koju jedete prodaju vam srbi,internet veza ka svetu vam ide preko beograda,ni kokain i heroin nije vas vi ga samo transportujete sto bi rekli vi ste mule...

ni ne znas koliko zavisite od Srbije

paramaribo

pre 13 godina

@ Hilmi, Gnjilanac i dr.

Ono sto ja znam je da su Albanci samo jedna od nacionalnih manjina koja zivi na prostoru Srbije i da su svim manjinama garantovana ista prava koja su omogucavala ocuvanje nacionalnog identiteta. Madjari, Rumuni, Slovaci itd. su apsolutno bili zadovoljni ovim pravima! Samo su Albanci otpoceli oruzanu pobunu koja je dovela do smrti preko hiljadu! pripadnika snaga bezbednosti u periodu 1998-1999 sto mojom nesmotrenoscu nije navedeno u prvom komentaru. Takodje, prve otmice su pocele upravo 1998. godine!

sofi x

pre 13 godina

Ovi Albanci su neverovatno licemerni ljudi. Kada im to odgovara, onda jesu gradjani Srbije pa vade pasose Republike Srbije, koriste se medicinskim uslugama koje na Kosovu obezbedjuje Srbija itd. Neka se odluce vec jednom!

rexona

pre 13 godina

Sve zatvoriti u jednu kucu i nek naprave seriju jednu (BigBrothers) pa da direktno vidimo kako i sta razgovaraju medusobno !
Veceras tetka u Briselu zvao sve skupa na igranku ! Bice veselo !

Tipolir

pre 13 godina

Smatram da bi Srbija trebala prestati sa blokadom i dozvoliti Kosovu da preuzme odredjene nadleznosti.......
(Tomislav, 9. mart 2011 19:33)
___________________
Svašta.
Srbija nije više u poziciji da Kosovu nešto pušta,
dopušta, propušta, nudi, daje, uzima, brani i određuje.
Kosovo radi po svom nahođenju, kao svaka slobodna država u Europi.
Što prije to Srbija shvati i prihvati, lakše za nju samu i njene građane.

Мај неим из ,Митар

pre 13 godina

О чему , у име кога се преговара!? Нећемо признати ништа што је противуставно, ништа!

jovan

pre 13 godina

prvo nije mi jasno sta mi ovde uopste pricamo gluposti kako odluce ameri tako ce biti a oni su odlucili da drze sargarepu i jednima i drugima pa kada im vise netrebamo onda ce reci ajde malo ratujte pa opet tako KOSOVO JE SRCE SRBIJE

Nenad, Skopje

pre 13 godina

@HIlmi, London
Redovno komentarises vesti o Kosovu, po nekad i po dva komentara na jednu vest, ali tolki broj komentara, na tvoju zalost, te u ocima citalaca ne prikazuje kao poznavaoca problematike Kosova. Pises da je Rezolucijom 1244 bilo predvidjeno da se nakon 3 godine odrzi referendum, sto je notorna laz ili tvoje ne znanje. Takva mogucnost je stajala u zakljucima pregovora u Rambujeu, koji su propali i zbog toga. Takva mogucnost uopste ne postoji u Rezoluciji 1244, ali postoji pravna mogucnost o povratku 999 srpskih vojnika. To je i najveca sigurnost za Severno Kosovo da ga nikad nece napasti albanski teroristi, jer znaju da u tom slucaju tolki broj srpskig vojnika ulazi na Kosovu i sa pravnom podlogom iz Rezolucije 1244 ostaje do daljeg, jer i vasi sponzori u Vasingtonu ne ce imati argumenat da zatraze njihovo povlacenje. Takodje, ocekujem u narednom periodu da se aktulizuje jos jedno pitanje predvdidjeno sa Kumanovskim dogovorom kojeg se srpska strana principijelno pridrzava: a to je dislokacija radara sa Kopaonika. Postavlja se logicno pitanje-ako se nepostuje dogovor o povratku srpskih vojnika na Kosovu, zasto Srbija ne bi mogla da ovu stratesku kotu pozajmi ruskim radarskim sistemima. Ipak, ovo je Balkan, mnoge istoriske i svetske promene su bas odavde polazile...

sofi x

pre 13 godina

@ Dezurni Albanac

To sto neki od vas rade se zove sedenje na dve stolice. Ja kao gradjanka Srbije placam porez ovoj drzavi i nemam nista protiv da se na Kosovu u zdravstvenim ustanovama koje finansira Vlada Srbije lece Albanci koji sebe smatraju gradjanima Srbije. Problem je u tome sto se vi smatrate gradjanima nekakve imaginarne drzave Kosovo, al' kad treba zavuci ruku u dzep i platiti pregled u nekoj privatnoj ordinaciji albanskih lekara, onda odete na pregled u srpske ambulante. I to nocu, da vas sunarodnici ne vide. E pa tako ne moze.

Dezurni Albanac

pre 13 godina

Ovi Albanci su neverovatno licemerni ljudi. Kada im to odgovara, onda jesu gradjani Srbije pa vade pasose Republike Srbije, koriste se medicinskim uslugama koje na Kosovu obezbedjuje Srbija itd. Neka se odluce vec jednom!
(sofi x, 9. mart 2011 23:16)

Ihh a vi Srbi ste pravi Andjeli

paramaribo

pre 13 godina

@ Hilmi

Da se u periodu 1999-2010 godine nisu desila mnogobrojni slucajevi brutalnih ubistava i nasilja nad Srbima na Kosovu, tvoj komentar bi imao nekog smisla.

Mislim, nemo' se ljutiš

pre 13 godina

Ovaj izuzetno pripremljeni, zadovoljni Jeremićev pobratim po babine linije nam je ključni igrač u pregovorima.Samo on ako nas ne izvuče!Zaj...lo vek!

Hilmi London

pre 13 godina

@ Qeli!
Jer ti neko brani da dodjes do Pristine ili ne SMES?
Jer si o tome razmisljao ranije kada si prodao stan ili kucu(ili te samo interesovale pare),e pa Ja iz Londona dolazim u Pristinu za svaki dokumenat koji mi treba,ili mozda kazes da Mi dodjemo do Nisa ili negde gde se nalaze maticne knjige.

I.S.

pre 13 godina

Suroi kaze kako ce Srbija dobiti status kandidata, a nije jasno sta ce dobiti Kosovo. Eh, gosn. Suroi da je srece da mi dobijemo status kandidata, a vi vidite sta cete.

Gnjilanac

pre 13 godina

Za: (paramaribo, 9. mart 2011 15:18)

A za Vas Gospodine/Gospodjo: Kakvo smislo ima da od 1997-1999 preko 10.000 albanaca ubijeno, preko 100.000 kuca zapaljena, isto toliko kuca plackana, 1.000.000 albanaca pritiskom izseljena. KAKVO TO IMA SMISLO ZA VAS?
A period prije 1997 da ne spominjem.

Molim b92 da ostanu kako su Demokrati i pustite ovaj koment. Unapred hvala.

Muja

pre 13 godina

Prvo ide mala jutarnja fiskultura, ono tehnicki razgovori, zagrevanje ide sa 6 tacaka Ban Ki Muna, a finis u najboljem slucaju po KOSOVO sa specijalnim statusom severa Kosova . Jako zalosna prica po Hasima Tacija?

Vojvodinac

pre 13 godina

Da li iko zna šta je cilj "naše" delegacije?
Da li postoji jasan plan za Kosovo, ili jednostavno samo ubijaju dnevnice, pa šta bude??
Meni kao posmatraču deluju i jedni i drugi kao stado od 14 ovaca, dok čobanin sedi u vašingtonu i poručuje "pazite šta radite, gledam vas".
A oni nit znaju zašto su tu, ni o čemu niti sa kim trebaju pregovarati, tu su jer im je rečeno da budu.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

I kakav je sad to dijalog / pregovori / sastanak, sta bilo, kad albanska delegacija de fakto nema mandat za njega, jer nema dokument na osnovu koga da razgovara? A sto se tice mogucnosti da se razgovara samo o tehnickim pitanjima, neka mi neko odgovori kako ce se resiti "tehnicki problem" carinskih pecata - to je vec pitanje statusa!

Ovo je vec vidjeno, stalno nas navlace na finjaka na nekakve razgovore, satanizujuci svaku nasu gresku i grubost (kojih je bilo, da covek ne gresi dusu) ali istovremeno amnestiraju svaku gresku i grubost albanske strane (kojih je takodje bilo u izobilju, ukljucujuci i poslednje proterivanje Srba sa Kosova). Onda nam ponude nesto sto ne bi prihvatio niko od njih za svoju drzavu, zalepe etiketu nekooperativnosti i - hop! - opet rat, tj. oni biju a mi se patimo. Sumnjam da ce im ovoga puta to uspeti, jer su se u medjuvremenu mnoge stvari promenile.

Nezavisno Kosovo je pokopano nedavno u Egiptu i sad se ta sahrana dovrsava u Libiji i jos nekim zemljama. Nema vise novih drzava na osnovu pobuna, ne zbog Srba i Srbije, nego zbog drugih, prosto kao pasulj. Moguce je, da Amerikanci kupe jos neciji glas, ali tesko. Iz Avganistana samo sto ih ne izbace, u Iraku su pukli nacisto, oni uskoro nece odlucivati ni o cemu itd. Dakle, gotovo je, gotovo...

Milan

pre 13 godina

Bilo bi mnogo bolje kada bi se sastajali naizmenicno u Beogradu i Pristini. Zasto svakih par nedelja ici u Brisel? Inace, Edita i Borko bi bili bas lep par. :)

Hilmi London

pre 13 godina

@ paramaribo!
Ti uopste nisi shvatio srz mog komentara!Ja sam pola veka ziveo sa SVIMA-sigurno i sa Srbima:Jeo,pio ,pevao plakao-spavao i sve ostalo.
Razlpog za SVE ono LOSE i STRAVICNO ima duboke korene,nadam se da se razumemo.Od 1999-2100 su se desavale mnoge stvari,ali sigurno ne bez RAZLOGA.Ako si procitao Rezoluciju 1244 pazljivo Tamo lepo pise da nakon 3 godine NAROD KOSOVO ima pravo na REFERENDUM!!!!pa prema tome nemojmo da smo naivni veq rezonujmo,tada je nastradalo nekoliko Albanaca i negde 2 ili 3 Srbina????
a do toga je doslo (po meni )prvenstveno da ne dodje do tog REFERENDUMA,i Glavni cilj je bio odugovlacenje u nedogled(kako je i ucinjeno)zaradi INTERESA-prvenstveno UNMIK-a i na zadovoljstvo Srbske politike.
Svako od NAS treba da bude korektan i nazove stvari pravim imanom,da bude ono sto jeste jer najgore je kada se covek kiti tudjim perjem i pokusava da sve dobre osobin pripise SEBI a sve NAJGORE onome drugom.
PS:Nisam nikada bio opterecen ali Realnost je samo jedna,trebamo biti ljudi sa Svim nasim manama i vrlinama da nadjemo MODUS VIVERE jer to nam je sudjeno.

Tipolir

pre 13 godina

U centru pažnje su tri domena - regionalna saradnja, sloboda kretanja i vladavina prava.
Za Prištinu je jedno ipak sigurno - da se u dijalogu sa Beogradom ni u kom slučaju ne sme dovesti u pitanje nezavisnost Kosova!!
_______________
Nije to samo za Prištinu, sigurno je to za cijeli svijet osim same Srbije i Vuka Jeremića!!

архонт Трибала

pre 13 godina

Ви, Албанци, сте баш изгубили компас због мржње коју осећате према Србима.
Одрасли сте са њом и сада је носите са собом све до гроба. Невероватно. Како можете да живите на тај начин?
Лондонац прича о референдуму који је предвиђен резолуцијом 1244.
То једноставно није истина. Нема речи о референдуму.
Али зато пише између осталог и ово - ''Ponovo potvrđujući privrženost svih država clanica suverenitetu i teritorijalnom integritetu SR Jugoslavije i drugih država regiona, kako je navedeno u Helsinškom dokumentu i aneksu 2; Ponovo potvrđujući apel iz prethodnih rezolucija za široku autonomiju i suštinsku samoupravu za Kosovo...'', као и ово...''Politički proces u cilju uspostavljanja sporazuma o privremenom političkom okviru koji će obezbediti suštinsku samoupravu za Kosovo, uzimajući u potpunosti u obzir sporazume iz Rambujea i principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta SR Jugoslavije i drugih zemalja regiona, kao i demilitarizaciju OVK.''
Као да претходна неутемељена тврдња није довољно дно, следи тврдња о 2-3 убијена Србина и неколико Албанаца од '99 до 2010.!!!??
Стварност је трагична - ''Od dolaska međunarodnih snaga (KFOR) na Kosovo, 12. juna 1999. godine, do 31. decembra 2000. godine nestalo je pod nerazjašnjenim okolnostima ili je oteto najmanje 932 ne-Albanaca. Istraživanje Fonda za humanitarno pravo (FHP) pokazuje da su se otmice i nestanci Srba, Roma, Crnogoraca i Bošnjaka svakodnevno događali u periodu od 12. juna do 1. septembra 1999. godine. U tom periodu oteto je ili nestalo 835 ne-Albanaca. Sudbina 593 osobe još uvek nije razjašnjena. Oslobodilačka vojska Kosova (UČK) pustila je na slobodu 141 osobu iz zatvora pod njenom kontrolom, 24 osobe uspele su da pobegnu iz zatvora UČK-a, 13 nezakonito uhapšenih oslobodili su pripadnici KFOR-a i 62 osobe su ubijene posle otmice.''
Наш суграђанин из Гњилана, споменуо је број страдалих Албанаца.
Колико је од наведеног броја било цивила? ( шта је то било пре '97? Ђорђе Мартиновић?)
За злочин у Сувој Реци, осумњиченим Србима судили су судије Срби.
Да ли је вођен од стране Албанаца процес за смрт 14 жетелаца или децу из Гораждевца? Није.
И да се не лажемо, неће никад.
Све док ваше поимање стварности буде тако искључиво.
п.с. Ја сам имао срећу да војни рок одслужим у Пећи, у прелепој Метохији. Ниједан детаљ, догађај или чињеница нису указивали на кршење основних људских и националних права Албанаца.
У градској болници, стицајем околности, био сам прегледан од стране Албанца који је своје звање доктора медицине стекао у Србији. Имао је као и сви други могућност избора, право на школовање и рад. Ручни сат сам купио код Албанца, у његовој приватној трговини. На свадбеним поворкама вијориле су се слободно и албанске заставе.
И баш у тој Пећи догодио се један од најтежих злочина - убијено је шест младих Срба у локалном кафеу од стране терориста.
То је било 04.12.1998 године.

alfaOmega

pre 13 godina

Da li je moguce da ovaj dijalog bez galame da se vodi?


pricajte vi onoliko koliko treba za mir i covjecanstvo svih strana.

Ne morate ovde pametnjakovica da izigravate.

I svaku recenicu i rec na javnosti da prebacite.

Absolutno nije vazno za javnost u cemu vi to pricate i sta kazete.

Vazno je da postignite MIR za oba naroda.
To je jedini interes po sto u Srbiji zive i nacionalna manjina albanska, takodje kao na Kosovo sto zivi srpska manjina. Ovaj interes trebalo biti kljuc za sve druge bilo ekonomske bilo politicke pitanja.

Stedisa

pre 13 godina

Je li moze neko da mi kaze sto su ovi zapucali cak u Brisel da razgovraju i arce novac? Je li to nije moglo u nekoj kafani na administrativnoj granici, nisu za bolje? Bas mi oni neke svetski vazne licnosti, pa moraju u Brisel.

jusufipr

pre 13 godina

Paramaribo.


Istorija ne pocinje 1999-2000.zasto ne kazes nesto sta je bilo pre toga,budi realan,siguran sam da znas i pre sat je bilo kad vec znas sta je bilo posle 1999.

paramaribo

pre 13 godina

@ Hilmi, Gnjilanac i dr.

Ono sto ja znam je da su Albanci samo jedna od nacionalnih manjina koja zivi na prostoru Srbije i da su svim manjinama garantovana ista prava koja su omogucavala ocuvanje nacionalnog identiteta. Madjari, Rumuni, Slovaci itd. su apsolutno bili zadovoljni ovim pravima! Samo su Albanci otpoceli oruzanu pobunu koja je dovela do smrti preko hiljadu! pripadnika snaga bezbednosti u periodu 1998-1999 sto mojom nesmotrenoscu nije navedeno u prvom komentaru. Takodje, prve otmice su pocele upravo 1998. godine!

паја патак

pre 13 godina

На Западу Европе влада минимално интересовање јавности за ово – али оно што је објављено као један од најважнијих циљева тзв. дијалога је: „Како приволети Србију да прихвати званично учешће Косова у регионалним и међународним организацијама/састанцима/разговорима, итд.“ Читај: Како натерати Србију да де факто призна независност Косова. О томе, власти Србије нису ништа објавиле својој јавности.

Мај неим из ,Митар

pre 13 godina

О чему , у име кога се преговара!? Нећемо признати ништа што је противуставно, ништа!

Derguti

pre 13 godina

"Niko ne može reći da tokom dijaloga neće biti pokrenuta pitanja vezana za status. Znamo da će praktična rešenja brojnih pitanja dotaći status, ali za nas je status Kosova zatvoreno poglavlje o kojem se može razgovarati, ali ne moće biti promenjeno", izjavio je Kantrimen".
Znaci, to je putokaz za pregovaracki tim o cemu oni mogu dialogirati.
Sto onda pokusati trositi truda i izgubiti vreme ako ne moze nista da se promeni!

komsija

pre 13 godina

Moj je utisak da albanska strana postupi bez komleksa i vise jasno nego srpska strana. Borko Stefanović govori o stvarima koje nemaju veze sa topikom sastanka, sto pokazuje preteranu osetljivost i sumnjivost u svoj tim da postigne tamo gde zeli. Ko briga od nas da li albanska strana u recima pokazala najskoru istoriju suprotno srpskom istorijom. Ko briga da li Borko Stefanović nije dozvolio da to se desi. Nama obicnim ljudima briga za konkretni uspeh: da li je nesto postignuto da ljudima olaksa zivot ili ne. Srpka strana mora vise da radi da stupi bez komleksa i prakticno u razgovorima. Istoriju neka da naprave istoricari....

Tomislav

pre 13 godina

Samo malo... zar srpska Vlada nije nudila 'sustinsku autonomiju' Kosovu, po kojoj bi Kosovo moglo da samostalno nastupa na raznim medjunarodnim takmicenjima, imalo bi svoju valutu, registarske oznake, carinu, telefonski kod, itd. Smatram da bi Srbija trebala prestati sa blokadom i dozvoliti Kosovu da preuzme odredjene nadleznosti koje je Pristini ranije nudila. Ovo mrcvarenje i kosovskih Albanaca i kosovskih Srba se nece dobro zavrsiti, jer Srbija na taj nacin nece nista dobiti; samo jos vise mrznje od strane Albanaca. Da ne govorim da i u ekonomskom smislu srpska preduzeca gube, jer je do proglasenja nezavisnosti Kosovo bilo jedno od najvecih uvoznika robe iz Srbije.

zoran

pre 13 godina

Vec vidjen scenario.

Ovi nesposbni, sa jedne i druge strane, ce se dogovarati mesecima bez uspeha. Amerima ce da prekipi; nemaju oni vrmena za takve gluposti, jer se zure da povedu jos jedno dva-tri rata (Libija,Iran, mozda Tunis ili Jemen...)pa ce da ih pozovu u Bondstil na "casicu" razgovora i ovi ce odande izaci "veseli" i "zadovoljni" sa ugovorom u zubima.

Zar iko ozbiljan veruje da ove dve ekipe bilo ko, pod kapom nebeskom, bilo sta pita ??

Nas i Albanaca zajedno koliko Moskva sa sirim okrugom ili ti Njujork sa predgradjima.

sofi x

pre 13 godina

Ovi Albanci su neverovatno licemerni ljudi. Kada im to odgovara, onda jesu gradjani Srbije pa vade pasose Republike Srbije, koriste se medicinskim uslugama koje na Kosovu obezbedjuje Srbija itd. Neka se odluce vec jednom!

dren

pre 13 godina

Çekaj, to je samo prva runda dialoga, u kojoj bokseri ne rade gotovo nista vec ispitaju jedan-drugoga. Videcete malo kasnije sta ce biti,ako se samo spominje Ustav, bilo koje strane.

ima li kraja

pre 13 godina

Ovakav dijalog je neophodan ma šta o tome bilo ko mislio. Od ovaga ne treba očekivati mnogo ali je početak bitan. Albanci su za sto dolazili uvek priterani uza zid kada su im Ameri nešto obećali uz uslov a mi kada smo trebali nešto da branimo.

Tipolir

pre 13 godina

Smatram da bi Srbija trebala prestati sa blokadom i dozvoliti Kosovu da preuzme odredjene nadleznosti.......
(Tomislav, 9. mart 2011 19:33)
___________________
Svašta.
Srbija nije više u poziciji da Kosovu nešto pušta,
dopušta, propušta, nudi, daje, uzima, brani i određuje.
Kosovo radi po svom nahođenju, kao svaka slobodna država u Europi.
Što prije to Srbija shvati i prihvati, lakše za nju samu i njene građane.

Nenad, Skopje

pre 13 godina

@HIlmi, London
Redovno komentarises vesti o Kosovu, po nekad i po dva komentara na jednu vest, ali tolki broj komentara, na tvoju zalost, te u ocima citalaca ne prikazuje kao poznavaoca problematike Kosova. Pises da je Rezolucijom 1244 bilo predvidjeno da se nakon 3 godine odrzi referendum, sto je notorna laz ili tvoje ne znanje. Takva mogucnost je stajala u zakljucima pregovora u Rambujeu, koji su propali i zbog toga. Takva mogucnost uopste ne postoji u Rezoluciji 1244, ali postoji pravna mogucnost o povratku 999 srpskih vojnika. To je i najveca sigurnost za Severno Kosovo da ga nikad nece napasti albanski teroristi, jer znaju da u tom slucaju tolki broj srpskig vojnika ulazi na Kosovu i sa pravnom podlogom iz Rezolucije 1244 ostaje do daljeg, jer i vasi sponzori u Vasingtonu ne ce imati argumenat da zatraze njihovo povlacenje. Takodje, ocekujem u narednom periodu da se aktulizuje jos jedno pitanje predvdidjeno sa Kumanovskim dogovorom kojeg se srpska strana principijelno pridrzava: a to je dislokacija radara sa Kopaonika. Postavlja se logicno pitanje-ako se nepostuje dogovor o povratku srpskih vojnika na Kosovu, zasto Srbija ne bi mogla da ovu stratesku kotu pozajmi ruskim radarskim sistemima. Ipak, ovo je Balkan, mnoge istoriske i svetske promene su bas odavde polazile...

Dezurni Albanac

pre 13 godina

Ovi Albanci su neverovatno licemerni ljudi. Kada im to odgovara, onda jesu gradjani Srbije pa vade pasose Republike Srbije, koriste se medicinskim uslugama koje na Kosovu obezbedjuje Srbija itd. Neka se odluce vec jednom!
(sofi x, 9. mart 2011 23:16)

Ihh a vi Srbi ste pravi Andjeli

Miloš Ilić

pre 13 godina

Ova farsa se zove: "Kako prevesti žednog (Srbiju) preko vode (do nezavisnost Kosova)".
Ako naši političaru znaju za ovo onda su pokvareni a ako ne znaju onda nisu dovoljno pametni (blago rečeno).
I u jednom i u drugom slučaju nisu dorasli trenutku a nisam siguran ni da imaju mandat naroda da rade što rade.

prizrenlija oterani

pre 13 godina

@tipolir
"Srbija nije više u poziciji da Kosovu nešto pušta"

sta je bilo sa prodajom telekoma kosova zbog koga ste odustali zbog,mjanmara? niste clanica un-a,saveta evrope,fifa,uefa,atp,olimpijskog komiteta,zbog koga,mauritanije?
zasto ne smete da izvozite robu sa natpisom kosova,struju imate jer vam srbija odrzava napon na mrezi,vodu imate jer vam srbi sa severa ne zatvaraju slavinu,60% hrane koju jedete prodaju vam srbi,internet veza ka svetu vam ide preko beograda,ni kokain i heroin nije vas vi ga samo transportujete sto bi rekli vi ste mule...

ni ne znas koliko zavisite od Srbije

rexona

pre 13 godina

Sve zatvoriti u jednu kucu i nek naprave seriju jednu (BigBrothers) pa da direktno vidimo kako i sta razgovaraju medusobno !
Veceras tetka u Briselu zvao sve skupa na igranku ! Bice veselo !

jovan

pre 13 godina

prvo nije mi jasno sta mi ovde uopste pricamo gluposti kako odluce ameri tako ce biti a oni su odlucili da drze sargarepu i jednima i drugima pa kada im vise netrebamo onda ce reci ajde malo ratujte pa opet tako KOSOVO JE SRCE SRBIJE

Pedja

pre 13 godina

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=03&dd=09&nav_category=640&nav_id=497870
Meni je ubedljivo najimpresivnija slika kancelarije u kojoj se odvijaju “istorijski” pregovori izmedju Beograda i Pristine koji treba da oznace pocetak novih odnosa ili nekakvog procesa ili ne znam ni ja cega. Dvojica sede na coskovima stola jer nemaju gde drugo, jednom palma za vratom, verovatno povremeno ulazi arhivar da uzme nesto iz ormara. Mogli su kuci kod predsedavajuceg da sednu u kujnu da popricaju, da ne smetaju zeni u dnevnoj sobi. Mislim da prostor za pregovore najbolje ilustruje njihov znacaj za EU i nase pogresno shvatanje sopstvenog znacaja.

sofi x

pre 13 godina

@ Dezurni Albanac

To sto neki od vas rade se zove sedenje na dve stolice. Ja kao gradjanka Srbije placam porez ovoj drzavi i nemam nista protiv da se na Kosovu u zdravstvenim ustanovama koje finansira Vlada Srbije lece Albanci koji sebe smatraju gradjanima Srbije. Problem je u tome sto se vi smatrate gradjanima nekakve imaginarne drzave Kosovo, al' kad treba zavuci ruku u dzep i platiti pregled u nekoj privatnoj ordinaciji albanskih lekara, onda odete na pregled u srpske ambulante. I to nocu, da vas sunarodnici ne vide. E pa tako ne moze.