Nedelja, 20.02.2011.

10:53

Cvetković: Vladi vraćen autoritet

Vlada ima veći autoritet posle smene ministra ekonomije Mlađana Dinkića, kaže premijer Mirko Cvetković. Sledeće nedelje predlog rekonstrukcije.

Izvor: B92, Press

Default images

Cvetković je za dnevni list "Pres" otkrio da će ubuduće prema svim ministrima tako da se postavi, ali nije otkrio koji će ministri slediti Dinkićeve stope.

Cvetković je ponovio da su Vladi potrebni ''nova energija i novi ljudi" i da će se rekonstrukcija sprovesti do kraja meseca, jer je ''moralo da se prekine sa tim individualnim izletima''.

Mirko Cvetković će Borisu Tadiću i Ivici Dačiću predložiti dva modela za rekonstrukciju Vlade, kako saznaje B92.

Jedno je smanjenje broja ministarstava, koje sa sobom nosi i promenu nekoliko zakona - o ministarstvima, budžetu, pa možda i o Vladi, a samim tim i skupštinsku raspravu.

Druga opcija su personalne izmene. Socijalisti će se izjasniti tek kada čuju konkretan predlog demokrata.

Premijer je ubeđen da će ova Vlada da izgura pun mandat, jer je sada čeka najvažniji posao završetka EU integracija.

''O izborima odlučuju političke stranke, ali suština je da je kandidatura za članstvo kruna jednog procesa koji smo započeli od nule i koji treba sada svi zajedno da završimo. Ne bi bilo korektno da se to ignoriše. Posle toga, mi imamo svega tri-četiri meseca do regularnih izbora, tako da verujem da nema nikakve potrebe za prevremenim izborima'', kaže Cvetković.

Premijer smatra da nam u ovoj godini treba mnogo dodatne energije i angažovanja da bi se postiglo ono što je zacrtano.

Cvetković je rekao i da je odluka da smeni Dinkića apsolutno njegova, ali da je predsednik Tadić podržao, kada ga je obavestio o toj svojoj odluci.
''Shvatio sam da Vlada zaista nema autoritet i da je Mlađa potpuno u pravu. Kad neko izađe i kaže da u Vladi sede poltroni, onda tu više nema šta da se razgovara'', naglasio je Cvetković.

Prema rečima premijera, on i predsednik Tadić nemaju mnogo kontakata oko operativnih stvari, jer se ''Tadić tu ne meša'', ali se viđaju povodom realizacije ključnih državnih pitanja.

Potpredsednica DS-a Jelena Trivan za B92 kaže da nisu demokrate te koje će odlučivati o rekonstrukciji Vlade, već premijer. Njegov predlog očekuje, kako kaže, “vrlo brzo”.

A poslanici republičkog parlamenta, posle gotovo dvomesečne zimske pauze, vratiće se sutra u skupštinske klupe, a na prvoj sednici u 2011. godini razmatraće predložene izmene Poslovnika o radu Skupštine Srbije i konstatovati ostavke troje ministara iz stranke G17 plus.

Vlada odgovorna, ali nije kriva za krizu

Prema rečima premijera, problem je objektivno ekonomska situacija i to je ono što svi građani osećaju, a što se tiče rada Vlade, treba razlikovati odgovornost i krivicu, jer Vlada je odgovorna za situaciju u kojoj se nalazimo, ali nije i kriva, imajući u vidu objektivne okolnosti.

Odgovarajući na pitanje ko je kriv, premijer je rekao da je Srbija deo regiona i deo svetske ekonomije i da se sve što se dešava u svetu reflektuje i na nas.

Predsednik srpske vlade smatra da pitanje ko će sada da vodi Ministarstvo ekonomije nije personalno, već pitanje na kojim principima će da se vodi, jer je ''suština u politici, a ne u osobi''.

Na pitanje ''Presa'', ako Nebojša Ćirić nastavi da vodi to ministarstvo, ''ne dobija li se Dinkić na daljinski'', premijer je rekao da ''ne misli baš tako'', jer će Ćirić u tom slučaju morati da objasni koje promene će napraviti u segmentima koji nisu dali efekte.

''Moramo da nađemo nove ideje...'', kaže premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: