Dežer: Srbija poštuje verska prava

U Srbiji se i pravno i praktično veoma poštuje sloboda veroispovesti i EU želi da podstakne vlast da se nastavi u tom smeru, izajvio šef delegacije EU u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.11.2010.

11:51

Default images

Vensan Dežer je rekao da je Srbija, globalno gledajući, napravila vrlo važne korake u toj oblasti, donela potrebne zakone, koji se sprovode.

Dežer je u Beogradu predstavio rezultate istraživanja "Religioznost u Srbiji i proces evropskih integracija".

Ukazujući da je Evropska komisija taj pozitivan pomak konstatovala u svom izveštaju o napretku Srbije u procesu približavanja EU, Dežer je rekao da EU podržava napor Srbije da napravi promene i da će i dalje da posmatra kako se poštuju verska prava.

On je ocenio da se situacija na polju verskih sloboda i prava dosta popravila i da je bilo vrlo malo verski motivisanih incidenata.

Istraživanje, koje organizuje Hrišćanski kulturni centar, a finansiraju EU i fondacija Konrad Adenauer, sprovodi se na reprezentativnom uzorku od 1.500 građana Srbije i biće završeno do kraja godine, a rezultati su poznati za područje Beograda, gde su anketirana 252 ispitanika.

Prema tom istraživanju, veoma veliko poverenje u crkvu ima 16 odsto Beograđana, veliko 40 odsto, ne baš veliko 26 odsto, a nikakvo poverenje 15,6 odsto ispitanika.

Veoma veliko poverenje u EU ima svega dva odsto ispitanika, veliko 13,5 odsto, ne baš veliko 32,3 odsto, a nikakvo 47,4 odsto.

Priključenje EU želi 54,4 odsto isputanika, protiv je 26 odsto, nema stav o tome 17,2 odsto, a 2,4 odsto je odgovorilo sa "i da i ne".

Da Srbija priključenjem EU neće izgubiti ni verski ni nacionalni identitet smatra 71,2 odsto ispitanika, da će izgubiti oba misli 11,6 odsto, a da će nastati gubljenje nacionalnog, a ne verskog identiteta smatra njih 6,4 odsto, dok 10,4 odsto ne zna.

Mali broj ispitanika u Beogradu, 2,4 odsto, izjasnilo se da ima veliko poverenje u vlast i državnu upravu, 6,4 odsto ima veliko, 32,5 odsto ne baš veliko, a 53,2 odsto nema nikakvo poverenje.

Da crkva i verske zajednice adekvatno odgovaraju na moralne probleme zemlje smatra 33,7 odsto ispitanika u Beogradu, dok 55,6 odsto misli da ne odgovaraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: