Patrola: Fišing - sajber kriminal

U svetu sajber kriminala već 14 godina razvija se internet prevara poznata kao fišing. Više o tome gledajte u "Patroli" od 23.30 na TV B92.

Izvor: B92

Nedelja, 24.10.2010.

11:26

Default images

Sama reč fišing znači pecanje, dakle hakeri pecaju žrtve, odnosno uzimaju im lične podatke, novac, poverljive informacije, tako što se maskiraju iza lažnih internet stranica.

Kako ova prevara funkcioniše i koliko je uzela maha pogledajte večeras u emisji Patrola. Samo u Americi šteta nastala fišingom veća je od 900 miliona dolara.

Koliko vas je dobilo e-mail od banke ili pošte u kom treba da popunite podatke, ili možda od prijatelja koji vas moli da mu uplatite novac pošto je na letovanju ostao bez para?

Ovakve poruke često su delo hakera koji prevarom poznatom kao fišing, žrtve ostavljaju bez novca, lične podatke ugroženim.

Žrtvi stižu elektronske poruke koje mogu da izgledaju kao obaveštenja od banke, interent prodavnice, provajdera.

Jedna kriminalna grupa iz Srbije fišingom je uspela da dođe do inforamcija o 400 platnih kartica stranih dražavljana.

Izvršilac krivičnog dela sa naše teritorije praktično je poslao veliki broj spam poruka, na elektronske adrese klijenata vestern union banke, i preko te lažne stranice dolazio je do podataka o njihovim platnim karticama.

Bilo je potrebano da se unose, user name, pasvord, puno ime, ime kartice, adresa, grad, veoma veliki broj podataka, čak i CVV2 i datum isticanja kartice koji su dovoljni da bi kupovali preko interneta.

Jedan od načina da oktrijete da li je u pitanju lažna stranica je provera IP adrese.

To je često jedina razlika između lažne i orginalne internet stranice.

Većina građana ne obraća pažnju, kuca svoje podatke na lažnoj stranici i direktno ih šalje hakerima.

Kada poseti lažni link i postavi svoje podatake izvršilac krivičnog dela, preuzima te pdoatke sa servera i koristi ih dalje na internetu, može da ih proda na forumima, gde se inače prodaju takvi podaci.

Kako je fišigom oko 30 hiljada ljudi ostalo bez svojih šifri za yahoo, gmail i hotmail, kako je rešen slučaj iz Srbije i kako poslovne tajne odlaze u ruke hakera, pogledajte u emisiji "Patrola" koja se emituje u 23 i 30. "Patrola" otkriva i ko je ubio rimokatoličkog sveštenika u Senti '94. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: