Sloboda medija u Srbiji

Organizacija "Reporteri bez granica", objavila je u ovogodišnjem izveštaju da je Srbija na 85. mestu zemalja po stepenu slobode medija.

Izvor: B92

Sreda, 20.10.2010.

10:14

Default images

Srbija je sedam mesta ispred Kosova, koje zauzima 92. mesto, ali iza Hrvatske na 62. te BiH na 47. i Slovenije na 46. mestu. Crna Gora je na 104. mestu.

Na popisu 178 zemalja, prvih šest mesta, prema proceni RSF, sa jednakim brojem "kaznenih poena" – nula, su Finska, Švedska, Norveška, Island, Švajcarska i Holandija.

U izveštaju se navodi da balkanske zemlje i dalje izazivaju zabrinutost i dodaje da "Crna Gora (-27), Makedonija (-34), Srbija (-23) i Kosovo (-17) beleže najznačajniji pad".

"Iako su zakonodavne reforme neophodne za ulazak u EU usvojene u većini balkanskih zemalja, njihovo sprovođenje je u začetku, da ne kažemo nepostojeće", ocenjuje se u izveštaju RFS.

Ta organizacija ocenjuje i da je rad novinara sve teži zbog "kontrole medija preko budžeta za reklamiranje i dosluha sveta politike i pravosuđa".

"Sve veći broj novinara miri se sa autocenzurom ili novinarstvom po porudžbini koje se više isplati, ali postepeno uništava kredibilitet profesije", ukazuje se u izveštaju.

EU gubi mesto

Evropska unija nastavlja da gubi svoje mesto u svetu po slobodi štampe, a značajan pad zabeležen je i na Balkanu, i u Srbiji, pokazuje najnoviji izveštaj međunarodne organizacije za zaštitu novinara Reporteri bez granica.

"Više nego ikada, gledamo kako privredni razvoj, reforme institucija i poštovanje osnovnih prava ne idu obavezno zajedno", ocenio je generalni sekretar RSF Žan-Fransoa Žilijar predstavljajući izveštaj o slobodi štampe za 2010. godinu.

Od 27 članica EU, njih 13 je među prvih 20 zemalja, 14 su lošije rangirane, a neke su veoma nisko na listi, kao Grčka i Bugarska (70),
Rumunija (52) i Italija (49).

Generalni sekretar RSF smatra da je hitno potrebno da evropske zemlje ponovo postanu primer drugima u svetu.

Od ostalih zemalja, SAD su na 20. mestu, a Rusija na 140. mestu, iza Turske i Etiopije.

Prema tom izveštaju su se Ruanda, Jemen i Sirija pridružili popisu od deset za novinare najrepresivnijih zemalja, a Kuba je prvi put ispala iz ove grupe.

Na samom dnu su Iran, Turkmenistan, Severna Koreja i Eritreja.

NUNS zabrinut zbog pada rejtinga Srbije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je najozbiljniju zabrinutost zbog pada rejtinga Srbije na listi zemalja sveta rangiranih po stepenu slobode medija.

NUNS je saopštio da je medijska scena u Srbiji i dalje žrtva sistemskih nedostataka i grešaka i da su već težak položaj i sloboda novinara i medija dodatno opterećeni ekonomskom krizom, ali i političkim i ekonomskim pritiscima.

"Medijsko zakonodavstvo u Srbiji je zrelo za rekonstrukciju što će biti moguće osmišljavanjem adekvatne medijske strategije koju je država najavila, a u čijem koncipiranju ovog puta moraju učestvovati ne samo novinarska i medijska udruženja već i najšira medijska publika", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: