"Ceremonija bez političke pozadine"

Verski analitičar Živica Tucić ocenio je za B92 kao jako dobro što tokom samog čina ustoličenja nije bilo nikakvih incidenata.

Izvor: B92

Nedelja, 03.10.2010.

23:30

Default images

Dodao je i da je veoma značajno bilo samo prisustvo predstavnika drugih religijskih konfesija. Tucić smatra da ceremonija nije imala nikakvih političkih implikacija.

“Patrijarhove reči mogu se protumačiti kao pomirljive, pružena ruka Albancima, jedna želja da tamo bude mir i da svi imaju svoje mesto i dostojanstvo", rekao je Tucić.

"Poruku patrijarha Irineja ne smatram političkom nego prvojerarškom, dakle kao jedan verski poglavar on je uputio reči svojim vernicima, gostima, a takođe i kosovskoj javnosti. Mislim da je prisustvo predsednika Tadića bilo dovoljno za ceo politički spektar jer ipak on ima narodni legitimitet”, dodao je Tucić.

Incidente koji su obeležili ustoličenje patrijarha Irineja Živica Tucić vidi kao nešto na šta se, i pored velikih mera bezbednosti, nije moglo uticati.

“Mislim da se incidenti nikada ne mogu ni predvideti u potpunosti niti sprečiti. Ako je policija veoma efikasno delovala, mislim da je to dobro. Sigurno je i međunarodni faktor insistirao od kosovkih vlasti da obezbede potpunu bezbednost ovog ustoličenja i sviju koji dolaze."

"Moguće da to obezbeđenje nije bilo dovoljno,a li ako je intervencija bila brza onda je to znak da se i sa druge strane želelo da ne dođe do nekih većih poteškoća.”

I mediji sa područja zapadne Evrope su sa velikim interesovanjem propratili ustoličenje patrijarha Irineja.

U prvi plan Asošijeted pres je istakao njegov poziv na miran saživot Srba i Albanaca na Kosovu.

Kako je prenela ta agencija, tenzijama su doprineli plakati koji su se na pećkim ulicama pojavili uoči ustoličenja.

Na njima se nalazila slika patrijarha Irineja preko koje je na engleskom bilo ispisano "idi u pakao".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: