Kamenovani autobusi u Peći

Posle ustoličenja patrijarha Irineja kamenovani autobusi sa vernicima SPC. Kosovska policija uhapsila trojicu napadača.

Izvor: B92

Nedelja, 03.10.2010.

18:59

Default images

Jedna žena je povređena, a više autobusa oštećeno, kada je kamenovana kolona vozila kojima su se vraćali vernici iz Pećke patrijaršije, posle ustoličenja patrijarha Irineja.

Na autobusima iz Gračanice, Nikšića i beogradske “Laste”, polomljena su stakla, ali se ona nisu zaustavljala tokom incidenta.

Kosovska policija je prema navodima očevidaca intervenisala i uhapsila trojicu napadača. Tokom ceremonije ustoličenja patrijarha Irineja, nije bilo nikakvih incidenata.

U Pećku patrijaršiju vernici su počeli da pristižu od ranih jutarnjih sati. Uglavnom su stigli organizovano, autobisima.

Došli su sa Kosova, i iz više gradova Srbije, Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske, Bosne i Hercegovine.

U crkve Pećke patrijaršije nisu mogli da stanu svi vernici. Većina njih je u dvorištu porte preko video bima pratila liturgiju i ustoličenje novog patrijarha. Među njima je bilo i Pećanaca, koji unazad deset godina žive van Kosova.

Prema procenama organizatora u Patrijaršiji je danas bilo nekoliko hiljada vernika. Stigli su bez problema.

U gradskoj četvrti Peći Albanaca u jutarnjim satima gotovo da nije bilo na ulicama. Policija je obezbeđivala prilazne puteve, a sam ulaz u patrijaršiju Kfor.

Tokom liturgije i ustoličenja u jednom delu ulice koja iz grada vodi ka Patrijaršiji izlepljeni su uvredljivi plakati sa likom patrijarha Irineja, sa natpisima na engleskom – “Ratni zločinac” i “Idi u pakao”. Vojnici Kfora su ubrzo uklonili izlepljene plakate.

Ceremonija ustoličenja je završena svečanim ručkom za zvanične goste, predvođene predsednikom Srbije. Događaj u Peći je pratilo najmanje 50 novinara prištinskih, beogradskih i medija iz regiona.

Opširnije o ustoličenju patrijarha Irineja čitajte u našoj posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: