Tužilaštvo: Ispitati navode o Luci

Tužilaštvo pre tri meseca zatražilo od policije da ispita sve navode iz krivične prijave Saveta za borbu protiv korupcije o privatizaciji Luke Beograd.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 03.09.2010.

00:58

Default images

Više javno tužilaštvo uputilo je još pre tri meseca MUP-u Srbije zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom krivične prijave Saveta za borbu protiv korupcije.

Tužilaštvo je to saopštilo danas, pošto je Verica Barać za B92 otkrila imena iz krivične prijave.

Predrag Bubalo, Milan Beko, Milko Štimac, Dejan Malinić, Đorđe Jovanović, Dušan Bajec, Miodrag Đorđević, Goran Mrđa, Aleksandar Gračanac, Vladeta Čolić, Vladeta Blagojević, Mirko Vasiljević, Dušan Kosovac, Danijel Cvjetičanin, Đorđe Mihovilović, Zorica Kostić – Jovanovski i Miroslava Drobac u krivičnoj prijavi Saveta terete se da su zloupotrebom službenog položaja oštetili državu za više od 20 miliona evra.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić kaže da je tužilaštvo učinilo prvi korak, te da je sada na redu policija.

"Više javno Tužilaštvo u Beogradu 4. juna ove godine dalo je nalog policiji da se prikupe potrebne informacije i obaveštenja u vezi sa ovim slučajem i još uvek čekamo izveštaj policije, nakon čega će tužilaštvo odlučiti o daljim koracima u ovom predmetu"

Još 2005. godine Savet za borbu protiv korupcije je Vladi i Tužilaštvu dostavio izveštaj kojim ukazuje na nepravilnosti prilikom preuzimanja akcija u Luci Beograd.

Međutim, niko od nadležnih institucija nije reagovao. Zbog toga je Savet, sa novim dokazima, sredinom maja podneo krivične prijave protiv 17 lica za koja smatra da su odgovorna za, kako kaže predsednica Saveta Verica Barać, nezakonitu privatizaciju Luke.

Krivična prijava je podneta i protiv nekadašnjeg ministra za privatizaciju Predraga Bubala, jer je Luka prodata po znatno nižoj ceni od one koju je procenio Institut ekonomskih nauka.

“Osnovni problem je nastao zbog toga što je država prodala svojih 40 odsto akcija, a tada je znala preko ministra da se radi o tri puta manjoj vrednosti od one koja se dobila u novoj proceni”, ukazala je Baraćeva.

“I mi smo dobili dokaze da je on to znao, znači on je bio je dužan, kao ministar, da zaštiti državnu svojinu”, rekla je ona.

Milan Beko se u krivičnoj prijavi Saveta tereti za krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnih dela.

“Ta firma kupuje akcije Luke Beograd, na računu ima 31.000 dolara i nema nikakav novac kojim kupuje Luku”, kazala je Baraćeva.

“Koristi se bankarskom garancijom brokera, a tek kada kupi Luku, podiže, sad kao ‘Vorldfin’, sad kao vlasnik Luke, jer pre toga nije imao ništa - to je jedna školjka, ljuštura, fantomska firma. Tek kad kupi akcije Luke postaje kreditno sposobna i podiže kredit kod ‘Hipo’ banke”, ispričala je ona.

“Ako to nije kriminal, onda smo mi raj za kriminal”, navela je Baraćeva.

Podsetimo, poslednja odluka Višeg suda u Beogradu jeste da Luka Beograd može da se uknjiži na više od sto hektara gradskog zemljišta.

Takvom odlukom Viši sud je, treći put, poništio odluku nižeg suda koji je uvek rešavao spor u korist Grada.

Strahinja Sekulić, gradski javni pravobranilac, najavio je da Grad neće odustati od tog zemljišta.

Kako je "Insajder" objavio još pre godinu dana, budžet Grada oštećen je i nizom pogrešnih odluka nadležnih.

Da je država 2005. godine odlučila da prvo izmesti Luku Beograd, pa da posle izmena Generalnog urbanističkog plana zemljište da na licitaciju kao gradsko građevinsko, a da državne akcije u preduzeću proda tek posle svega toga onome ko će zaista obavljati lučku delatnost - grad Beograd bi zaradio više stotina miliona evra.

Postupanje Tužilaštva

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je za B92 da je pre tri meseca od policije zatraženo da ispita navode iz krivične prijave Saveta za borbu protiv korupcije.

Zorić kaže da je Više javno tužilaštvo u Beogradu 4. juna dalo nalog policiji da prikupi potrebna obaveštenja i informacije u vezi sa slučajem Luke Beograd, povodom krivične prijave koju je Savet za borbu protiv korupcije podneo protiv 17 lica.

"Još se čeka izveštaj policije, nakon čega će tužilaštvo odlučiti o daljim koracima u tom predmetu", rekao je Zorić.

On je poručio da je Republičko javno tužilaštvo čvrsto i odlučno rešeno da ceo ispita slučaj do kraja.

"Sada se predmet nalazi u fazi predkrivičnog postupka, proveravaju se informacije i navodi krivične prijave, sve će biti ispitano i nakon pristizanja izveštaja od strane policije donećemo odluke, o čemu ćemo zbog velikog interesovanja obavestiti javnost o svim daljim koracima koje ćemo preduzeti u ovom slučaju", naveo je Zorić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: