Ponedeljak, 23.08.2010.

17:06

Verska nastava novi povod za sukobe

Zbog odluke Vlade da napravi promene u Komisiji za versku nastavu, produbljeni sukobi vođa islamskih zajednica Muamera Zukorlića i Adema Zilkića.

Izvor: B92

Default images

Iz civilnog sektora upozoravaju državu da ovakvim potezima “gura prst u oko” Islamskoj zajednici, koju predvodi Muamer Zukorlić.

Nakon neuspelog pokušaja da se formira Nacionalni savet Bošnjaka, otvoren je još jedan front u kojem tinjaju verbalni sukobi predstavnika dve Islamske zajednice.

Posle odluke Vlade da u Komisiji za versku nastavu umesto profesora Mevluda Dudića iz Islamske zajednice u Srbiji, novi član bude reis-ul-ulema Islamske zajednice iz Srbije Adem Zilkić – veroučitelji bliski islamskoj zajednici muftije Muamera Zukorlića najavljuju proteste i bojkot nastave, ukoliko Vlada ne povuče takvu odluku.

Dok predstavnici obe islamske zajednice ne štede jedni druge u kritikama i verbalnim napadima, iz nevladinog sektora upozoravaju državu da ovakvim potezima doliva ulje na vatru.

Dok se posle izbora za Nacionalni savet Bošnjaka ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić preko medija objašnjava sa muftijom Muamerom Zukorlićem, odluka Vlade Srbije da u Komisiju za versku nastavu postavi Adema Zilkića, direktnog Zukorlićevog protivnika, pokrenula je još jedan talas nezadovoljstva.

IZuS: Vlada da povuče odluku

Veroučitelji Islamske zajednice u Srbiji traže od Vlade da povuče odluku.

Muftija beogradsko-novosadski Rešad Plojović za B92 kaže da je potez Vlade obračun s muftijom Zukorlićem.

“Ono što jasno potvrđuje da se radi o obračunu jeste vreme kada je odluka Vlade donesena”, smatra Plojović.

“Zapravo se radi o vremenu kada je upravo profesor Mevlud efendija Dudić izabran za predsednika bošnjačkog Nacionalnog vijeća i odmah nekoliko dana nakon toga se donosi odluka koja Mevlud efendiju isključuje iz Komisije za vjersku nastavu, što je jasan argument onome ko hoće da čita i razumije argumente”, rekao je on.

“S druge strane, vlast na ovaj način poručuje nama, odnosno glavnom muftiji Muamer efendiji Zukorliću i Bošnjacima, da će biti isključeni ako nastave da iznose svoje zahteve”, kazao je Plojović.

IZS: Sve spremno za nastavu

Dok Zukorlićeve pristalice najavljuju proteste zbog takve odluke Vlade, kao i bojkot nastave, iz Islamske zajednice Srbije, koju vodi Adem Zilkić, odgovaraju da je za početak nastave islamske veronauke u školama sve spremno.

Šef kabineta vrhovnog poglavara te zajednice Jakub Leković za B92 kaže da je na spisku koji je sačinila Komisija za islamsku veronauku pri Rijasetu, 61 odsto veroučitelja koje je delegirala Islamska zajednica u Srbiji i koji su i prošle godine obavljali tu dužnost.

“Morate biti sigurni da neće niko biti diskriminisan ni po kakvom osnovu. Nećemo tolerisati, sa bilo koje strane da dolazi, nikakvo političenje na časovima”, kaže Leković.

“Ono što želimo je da udaljimo politiku iz procesa nastave, da se nastava odvija na kvalitetan način i mi smo spremni da taj projekat prihvatimo i sprovedemo do kraja”, naveo je on.

"'Prst u oko' Islamskoj zajednici"

Kako je do ovakve situacije uošte došlo, danas nismo mogli da čujemo, jer niko iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ni iz Ministarstva vera, za razgovor nije bio dostupan.

Istovremeno, iz nevladinog sektora upozoravaju da nije vreme za produbljavanje sukoba između dve strane.

Sead Biberović iz novoparazrske organizacije “Urban in” za B92 kaže da država ovakvim potezima gura prst u oko Islamskoj zajednici Muamera Zukorlića i onima koji ga podržavaju.

“Mislim da je to vrlo nepromišljen potez države i potez koji samo doliva ulje na vatru, u vezi sa svim ovim konfliktima kojima smo svedoci u poslednje vreme”, smatra Biberović.

“Kada su tenzije visoke, kada je konflikt gotovo otvoren, država treba da mnogo promišljenije deluje. Ono što se meni čini da je jedino rešenje ovde jeste – dijalog i dijalog”, pozvao je on.

U dijalogu, kaže Biberović, moraju da učestvuju ne samo predstavnici obe islamske zajednice i država, već i politički predstavnici Bošnjaka koji sede u Vladi.

On smatra da lideri sandžačkih partija Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin mogu da doprinesu rešavanju i ovog problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: