Džamije kod kula u Njujorku?

Predsednik SAD Barak Obama podržao je predlog o izgradnji džamije i muslimanskog kulturnog centra blizu nekadašnjih kula Svetskog trgovinskog centra.

Izvor: B92

Subota, 14.08.2010.

11:05

Default images

Kule su srušene u napadu 11. septembra 2001. godine, pa se podizanju džamije kraj tog mesta protive konzervativci i većina Njujorčana.

"Kao građanin i kao predsednik, verujem da muslimani imaju ista prava da praktikuju svoju veru, kao i svi drugi u ovoj državi", rekao je predsednik SAD.

Obama je rekao da to pravo podrazumeva "pravo da grade mesto za molitve i kulturni centar na privatnom zemljištu na Menhetnu, u skladu sa lokalnim zakonima i propisima", prenela je agencija Rojters.

Američki predsednik je govorio sinoć na večeri "iftar", tradicionalnom obedu u toku muslimanskog posta Ramazana.

Večeri u Beloj kući prisustvovale su diplomate iz islamskih zemalja i članovi američke muslimanske zajednice.

"Ovo je Amerika i naša privrženost verskim slobodama mora biti nepokolebljiva", istakao je američki predsednik.

Obama je naglasio potrebu za verskom tolerancijom i podsetio na zagarantovanost slobode veroispovesti Prvim amandmanom američkog Ustava, dodajući da Al Kaida nije sinonim za islam.

"Cilj Al Kaide nije islam, to je celokupno izobličenje islama. To nisu verske vođe, to su teroristi koji ubijaju nedužne ljude, ženu i decu", rekao je američki predsednik.

Izgradnju kulturnog centra, dva bloka od mesta gde su srušene kule, podržao je i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, ali 53 odsto Njujorčana se tome protivi, prema anketi sprovedenoj ove sedmice, naveo je Rojters.

U napadu Al Kaide na kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra u Njujorku poginulo je oko 2.750 ljudi.

Mnoge porodice žrtava pokrenule su kampanju protiv izgradnje kulturnog centra, tvrdeći da taj predlog predstavlja provokaciju i izdaju sećanja na žrtve.

Jedan od poslednjih pokušaja protivnika te ideje da spreče izgradnju centra i džamije su reklame sa pitanjem "Zbog čega tu?", koje će se od početka sledeće sedmice pojaviti na 26 autobusa u Njujorku.

Prošle sedmice gradska komisija je odbila da starom objektu, koji se nalazi na mestu planiranom za izgradnju, odobri status istorijskog spomenika, čime je omogućeno rušenje te zgrade i podizanje trinaestospratnog muslimanskog kulturnog kompleksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: