"Trebalo bi da me hvale"

Ministar zdravlja, profesor dr Tomica Milosavljević, često je, zbog neke od brojnih afera u zdravstvu, na udaru medija.

Izvor: B92

Nedelja, 01.08.2010.

23:12

Default images

Ipak, nedavno je mnoge iznenadio kada se pred kamerama izvinio novinarima „zbog svojih nervoznih nastupa”.

„Ja sam u ovom poslu od 2002. godine i tada sam imao medije na strani Ministarstva zdravlja. Javnost je pozitivno ocenjivala sve što smo radili. Međutim, poslednje dve godine bile su mi najteže“, rekao je ministar.

„Zdravstvo je sektor koji svakog dotiče i nikad s većom pažnjom nije dočekivano ono što radimo, a počeo je u javnosti da se menja položaj onoga što činimo. Počeo sam da se pitam: da li je deo odgovornosti na meni? Kao čovek dao sam poslednji atom snage i trudio sam se da unapredim sistem koliko god sam to mogao. A novinari su sve to pratili, prošli smo zajedno kroz mnoge krize. Zato sam osetio potrebu da se izvinim, da im pokažem da sam i ja čovek”, kaže za „Politiku” Milosavljević.

Kada se pojavi nova afera u zdravstvu, opozicija traži vašu ostavku. Da li ste u nekom trenutku pomislili da odete s funkcije i da li se osećate odgovornim?

„Po toj logici, slučaj profesora-pedofila trebalo bi da bude razlog za ostavku ministra prosvete. Ako službenik u banci prevari klijenta, to je razlog za ostavku ministra finansija, a ako se pojavi korumpirani policajac to znači da bi ostavku trebalo da da ministar policije“, kaže Milosavljević.

„Nisam ja kao ministar odgovoran za svakog čoveka u zdravstvenom sistemu. Trebalo bi da budem pohvaljen što se stvari ne sakrivaju“, dodaje on.

Da li ste bili zaprepašćeni kada ste čuli transkripte razgovora lekara u kojima su govorili i o tome da će davati nepotrebne citostatike pacijentima, a da za uzvrat očekuju novac od određene farmaceutske kuće?

„Bio sam zgrožen zato što mi je strano svako razmišljanje o korupcionaškim stvarima u zdravstvenom sistemu. To je najgore moguće prljanje profesije, a osnovna srž ovog posla je rad za onoga kome je najteže“, izjavio je Milosavljević

„Važno je da se obavi istraga i da bude kažnjen neko ako se pokaže da je odgovoran. Meni je vodilja u ovom poslu borba protiv korupcije“, zaključuje ministar zdravlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: