Skupština o Zakonu o trgovini

Skupština Srbije završila je danas raspravu o Predlogu zakona o trgovini, za koji vlast tvrdi da će sprečiti monopol, doneti niže cene i bolju uslugu.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 14.07.2010.

11:07

Default images

Opozicija odgovara da od toga nema ništa i da ponuđeno rešenje negira slobodno tržište i omogućava monopole.

Zakon je, kako kaže ministar Slobodan Milosavljević, krovni ne samo za sektor trgovine, već i za ambijent privređivanja u zemlji, koji će Srbiju učiniti još atraktivnijom za strane investitore. Taj stav dele i poslanici većine - kažu da zakon sprečava monopole.

Ministar Slobodan Milosavljević je rekao da načelo slobodne trgovine i zakon praktično zabranjuju sva ograničavanja slobodne trgovine i prometa na tržištu.

"Svi učesnici na tržištu su ravnopravni pred zakonom i imaju jednak tretman, a tržište Srbije je jedinstveno, celovito i nedeljivo" rekao je Milosavljević.

Poslanik vladajuće Socijalističke partije Srbije Zoran Kasalović ocenio je da predložena rešenja odgovaraju najboljim rešenjima Evropske unije.

Kasalović je naveo da je sadašnji zakon o trgovini odavno donet i da je prevaziđen, a da predloženi zakon stvara dobar ambijent za razvoj zdrave konkurencije i vodi nižim cenama, a boljoj usluzi.

Poslanik Demokratke stranke Vlatko Ratković naveo je da je predloženi zakon dobar sistemski zakon koji će sprečiti monopole i da je deo reforme propisa poznate kao "giljotina propisa".

Ratković je ocenio da će predložena rešenja doprineti privlačenju investicija, smanjiti nezaposlenost i sivu trgovinu, i sprečiti nelojalnu konkurenciju.

Od toga nema ništa, tvrde u opoziciji. LDP kritikuje jedan član jer čini da zakon sprečava konkurenciju, a ministru daje prava koja otvaraju prostor za korupciju.

Poslanik Liberalno demokratske partije Zoran Ostojić ocenio je da je većina predloženih rešenja korektna, ali da je sporan član koji, kako je naveo, negira slobodno tržište i evropsku praksu.

Prema njegovim rečima, predloženim rešenjima sprečava se konkurencija, a mnoga diskreciona prava koja se daju ministru otvaraju prostor za korupciju.

Ostojić je ocenio da se sa velikom državnom kontrolom nad tržištem i investicijama ne može ostvariti cilj - ulazak u EU.

Da ovaj zakon neće sprečiti monopole, tvrde i radikali.

Poslanik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić ocenio je da predloženi zakon ne može da reši problem nelegalne trgovine i naveo da su radikali podneli oko 30 amandmana.

Poslanica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković rekla je da je osnovna primedba to što se ograničava promet poljoprivrednih proizvoda s obzirom da je, kako je navela, predloženo da poljoprivrednici treba da se registruju kako bi imali svojstvo trgovca prilikom prodaje svojih proizvoda.

Sa svoje strane, iz Vlade odgovaraju da je zakon proevropski, te pozivaju opoziciju da ga poboljšaju amandmanima i podrže svojim glasovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: