Počeo interventni otkup pšenice

Republičke robne rezerve počele su sa interventnim otkupom 70.000 tona pšenice po ceni od 12 dinara za kilogram.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 13.07.2010.

00:10

Default images

Kako je najavljeno, pšenica će se otkupljivati od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, minimalna količina koja se može prodati je 20, a maksimalna 100 tona.

Rok isplate za kupljenu pšenicu je 15 dana. Podsetimo, odluka Vlade o interventnom otkupu usvojena je nekoliko dana po okončanju protesta poljoprivrednika nezadovoljnih otkupnom cenom pešnice.

Njihov predstavnik Bogdan Šuljmanac podseća da je jedan od njihovih zahteva bio otkup 400.000 tona pšenice po ceni od 14 dinara za kilogram.

Zbog niske cene koju država nudi, on je uveren da će odziv poljoprivrednika biti slab.

U Srbiji je posejano oko 480.000 hektara pod pšenicom, a stručnjaci procenjuju da će ukupan rod biti od 1,3 do 1,5 miliona tona.

Cenom od 12 dinara nije zadovoljna ni ministar poljoprivrede Saša Dragin koji kaže da država ne može da utiče na otkupnu cenu pšenice jer se ona formira na tržištu.

On ipak očekuje da će otkupljivači u Srbiji pratiti cenu kretanja na berzi u Pešti i Parizu i savetuje poljoprivrednicima da skladište pšenicu.

Dragin je izrazio uverenje da će biti otkupljene dovoljne količine pšence ovogodišnjeg roda

Dragin je za B92 rekao da je ovogodišnji rod pšenice, zbog loših vremenskih uslova, smanjen između 10 i 20 odsto, ali da je kvalitet zrna relativno dobar.

Upitan o ceni voća, on je rekao da je već formriana cena koja ima izuzetno visok rast, navodeći primer višnje, koja je prošle godine koštala oko 15 dinara, dok je ove godine dostigla cenu od 50 dinara za kilogram.

Kako je prethodno rekao direktor Produktne berze Žarko Galetin, otkup pšenice se vrši od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u individualnom sektoru.

Otkup će trajati svakog radnog dana od 8.00 do 15.30, sve dok se ne otkupi predviđena količina. Galetin kaže da je minimalna količina koju može prodati jedno gazdinstvo 20 tona, dok je maksimalna količina 100 tona. Da bi se obezbedila ravnomerna teritorijalna zastupljenost pri otkupu pšenice, svaki okrug će dobiti odgovarajuću količinsku kvotu koja će biti na raspolaganju za prodaju potencijalnim prodavcima, a koja je formirana na osnovu setvenih površina pod pšenicom po okruzima iz baze podataka Republičkog zavoda za statistiku, kazao je Galetin.

Vlada Srbije odlučila je prošle sedmice da interventno otkupi 70.000 tona pšenice roda 2010, što je 15 odsto više od planirane količine.

Za otkup je obezbeđeno 840 miliona dinara, a odlučeno je i da se kroz naturalnu razmenu po povoljnim paritetima nabavi još 50.000 tona pšenice za potrebe robnih rezervih Srbije.

Pšenica će se otkupljivati po 20 odsto većoj ceni od one koja je trenutno na tržištu, a novac će se isplaćivati u roku od 15 dana. Gostovanje ministra poljoprivrede Saše Dragina u našim vestima možete pogledati ovde:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: