Dačić za izradu novog pravilnika

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić naložio je policiji da prekine sa primenom Pravilnika o službenoj i državnoj tajni i da se izradi novi pravilnik.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.07.2010.

14:00

Default images

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je posle sastanka sa Dačićem naveo da je ministar naložio nadležnima da pristupe izradi novog pravnog akta.

Šabić je razgovarao sa Dačićem o otvorenim pitanjima u vezi sa ostvarivanjem prava na slobodan pristup informacijama u posedu MUP-a, saopštio je Šabićev kabinet.

Poseban predmet razgovora bila je potreba obezbeđenja normativnih uslova da se pravo na slobodan pristup informacijama, kao i njegovo eventualno ograničavanje, ostvaruje u skladu sa savremenim demokratskim standardima, navodi se u saopštenju.

Šabić je izjavio da je osnovni povod za razgovor bila njegova ocena da je "neophodno da MUP prestane sa primenom Pravilnika o službenoj i državnoj tajni i načinu čuvanja i oslobađanja od čuvanja službene i državne tajne".

Prema njegovim rečima, povod za suret bila je i neophodnost da se taj pravni akt izmeni odgovarajućim aktom koji bi bio u skladu sa savremenim, zakonom utvrđenim standardima.

Taj pravilnik koji datira još iz 70-tih godina prošlog veka je anahron, potpuno prevaziđen i neustavan, pa se ograničavanje prava javnosti na osnovu istog nikako ne može prihvatiti, rekao je Šabić, dodajući da se Dačić "u potpunosti složio sa ovim ocenama".

On je naveo i da je Dačić odmah nakon sastanka dao nadležnim službama nalog da se, bez odlaganja, prekine sa primenom pravilnika i da se pristupi izradi novog akta koji bi bio usklađen sa principima iz zakona o tajnosti podataka i o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

"Dok akt ne bude usvojen, potrebe poverljivosti biće obezbeđivane neposrednom primenom zakonskih odredbi", naveo je Šabić, dodajući da je dogovoreno da u radu grupe koja će pripremati novi akt učestvuju i predstavnici službe Poverenika za informacije.

Po Šabićevim recima, tema razgovora sa Dačićem bila su i pitanja u vezi sa ostvarivanjem prava na slobodan pristup informacijama, "pre svega, o potrebi da se ažurnije postupa po nalozima iz rešenja Poverenika.".

"Zajednički smo ocenili da je MUP, kao ogroman sistem sa više od 50.000 zaposlenih i mnoštvom informacija, logično suočen i sa vrlo specifičnim problemima", naveo je on, dodaje se u saopštenju.

Šabić je naveo i da se sa sagovornikom saglasio da je dobro što, bez obzira na postojanje određenih problema, MUP ulaže evidentne napore da bi unapredio komunikaciju sa javnošću i da sa tim aktivnostima treba nastaviti, "jer to može garantovati bolje rezultate".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: