Predsednik BP u sredu kod Obame

Povodom izlivanja nafte u Meksičkom zalivu, američki predsednik Barak Obama sastaće se u sredu sa predsednikom Britiš petroleuma (BP).

Izvor: B92

Nedelja, 13.06.2010.

17:09

Default images

On će tom prilikom od te naftne kompanije tražiti da otvori specijalan račun za isplatu odštetnih zahteva zbog curenja nafte iz bušotine BP u Meksičkom zalivu.

Savetnik Bele kuće Dejvid Ekselrod rekao je za televiziju NBC da Obama želi da nezavisna, treća strana rukovodi tim računom.

Državni tužilac Floride i ministar finansija Luizijane naveli su da žele da BP uloži milijarde dolara na račun za isplatu odšteta.

Upravni odbor BP sastaće se sutra da razmotri svoju dobit u drugom kvartalu i da li može da uloži novac na račun za isplatu odšteta, s obzirom da još uvek nije poznat ukupan gubitak kompanije zbog curenja nafte sa njene bušotine.

Nafta je počela da curi posle eksplozije u aprilu, u kojoj je poginulo 11 radnika na platformi koja se nalazila nedaleko od obala američke savezne države Luizijane.

Obama će sutra i prekosutra obići bušotinu iz koje su do sada iscureli milioni galona sirove nafte i izazvali ekološku katastrofu, najveću u američkoj istoriji.

Američki predsednik će se po povratku, prema najavama iz Bele kuće, obratiti naciji u vezi sa curenjem nafte u Meksičkom zalivu.

U svom govoru on će objaviti korake koje vlada planira da preduzme kako bi zaustavila dalje curenje nafte.

Njegova administracija će, takodje, predstaviti nekoliko paketa pomoći za stanovnike ugroženih područja, a tokom sastanka sa predsednikom BP Karl-Henrikom Svanbergom Obama će ga obavestiti i šta očekuje da britanska naftna kompanija uradi po tom pitanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: