Povratnici u Lapljem Selu bez vode

Više od dvadeset porodica Srba povratnika u Lapljem Selu kod Prištine bez vode su već nedelju dana.

Izvor: B92

Subota, 12.06.2010.

15:45

Default images

Oni nemaju ni bunare sa pijaćom vodom, a od nadležnih dobijaju samo obećanja da će im problem biti rešen.

Novi stanovi povratnicima u Lapljem Selu ne znače ništa kada su u njima bez vode, razočarano konstatuje povratnik Lazar Vitković.

“Bio je neki kvar i od tad je prekinuto. Taj kvar je otklonjen još juče ujutro, a kod nas voda nije došla. Došla je u prizemlje, dole malo je ima. Inače, prvi i drugi sprat nemaju vode”, navodi Vitković.

Jelena Trklja kaže da joj nedostatak vode znatno otežava život.

“Nema pet dana uopšte ni trunke vode. Idemo, skupljamo u šahtu, videli ste gde uzimate vodu. Mislim, ne znam šta ćemo mi da radimo. Ne možemo da se umijemo, a kamoli da se okupamo. Ne znam šta reći. A za piće bože sačuvaj”, kaže ona.

Restrikcije vode u Prištini i okolini su svakodnevne. U Vodovodu tako žele da spreče one koji koriste vodu za navodnjavanje proljoprivrede.

Žitelji Lapljeg Sela i ostalih naselja imaju svoje bunare. Povratnica Slobodanka Papović kaže da bi im bunar dobro došao.

“Ma, kad imamo jedan bunar. Iz šahte što vadimo to je za WC. Prvo, ne možemo da sednemo na WC, moramo drugu vodu da uzmemo da isperemo šolju, a treću za piće. Mislim, odakle nam pare da kupimo vodu?”, pita se Papovićeva.

“To je katastrofa, ja ne znam, ja sam plakala juče ujutro, nisam imala čime da se umijem. A veš ne mogu da perem, ne može mašina, a šporet nemamo električni, nemamo na šta da skuvamo veš. I ja idem, boga mi, za Srbiju da se tamo malo očistim, operem. Inače, ovde ima da se usmrdimo”, kaže ona.

Povratnike u Lapljem Selu je obišao ministar za povratak u kosovskoj vladi Saša Rašić.

“Problem sa vodosnabdevanjem u zgradama u Lapljem Selu, dakle gde borave povratnici, sigurno je humanitarni problem i gledamo da na svaki način, zajedno sa opštinom i regionalnom vodovodnom kompanijom, rešimo”, kaže Rašić.

“Ono što možemo u tom smeru uraditi jeste da eventualno, kao što smo i u Kosovu Polju prošle godine uradili, instaliramo određene pumpe koje će da kažem pumpati vodu gore do zadnjeg sprata”, navodi on.

Među povratnicima ima i onih koji se plaše da im se ne dogodi neka zaraza. Vodu koju crpe iz šahta u naselju rizično je koristiti i za najosnovnije potrebe, ali izbora za sada nemaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: