Kfor sprečio sukob Srba i Albanaca

Srbi i Albanci, koji su se danas sukobili kamenicama na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, razišli su se nešto posle 13 sati, u sukobu dvoje lakše povređenih.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 30.05.2010.

09:17

Default images

Most, koji Kosovsku Mitrovicu deli na južni i severni deo, bio je dva sata zatvoren za saobraćaj, a obezbeđuju ga jake snage KPS-a, Kfora i Euleksa.

Incidentu je prethodilo okupljanje oko 2.000 Albanaca u južnom delu grada, na protestu "U odbranu suvereniteta Kosova", koji su zatim došli do mosta na Ibru, dok su se na drugoj strani okupili lokalni Srbi.

Nedugo zatim, došlo je do međusobnog obračuna kamenicama. Veći sukob su sprečile snage Kfora i Euleks policije, koje su na sredinu mosta dovezle tenkove i druga vozila. Kfor je u jednom trenutku bacio i suzavac kako bi sprečio eskalaciju sukoba.

Snage bezbednosti ostaju na mostu na Ibru, rekao je za KIM radio zamenik regionalnog direktora KPS u Kosovskoj Mitrovici Ergin Medić i dodao da je u Kosovskoj Mitrovici mirno, ali napeto.

Zbog aktuelne situacije zadržavamo svoje prisustvo, rekao je Medić i istakao da tenzije koje su tokom protesta postojale polako padaju.

Protest su organizovali veterani OVK i Pokret za ujedinjenje na Kosovu, a pridružili su im se i aktivisti pokreta "Samoopredeljenje". Učesnici su nosili zastave Albanije, ali ne i Kosova.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici i Novom Brdu večeras u 20 sati zatvorena su biračka mesta na danas održanim lokalnim izborima, koje su raspisale vlasti Srbije.

Sekretar Republičke izborne komisije (RIK) Veljko Odalović izjavio je da je do 17.30 časova u Kosovskoj Mitrovici glasalo 28 posto birača, a u opštini Novo Brdo 70 odsto.

Za 30 odbornika opštine Kosovska Mitrovica pravo glasa imalo je ukupno 20.372 birača, a u Novom Brdu biračko telo broji 1.755 građana.

Prve preliminarne rezultate RIK bi trebalo da saopšti u 22 časa.

Konačni rezultati izbora moraju biti poznati 24 časa od zatvaranja biračkih mesta, od kada počinje da teče rok za konstituisanje opštinskog parlamenta.

Član Republičke izborne komisije Marko Danilović izjavio je da većih nepravilnosti nema i da izborni proces teče po pravilima i propisima RIK-a.

Bogdanović: Nasilje u režiji Prištine

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je današnji incident u Kosovskoj Mitrovici, gde je na ibarskom mostu izbio sukob kamenicama Srba i Albanaca, režirala i koordinisala takozvana Vlada Kosova sa ciljem da spreči legalne izbore koje organizuje država Srbija na svojoj teritoriji i izazove krvoproliće.

"Još jednom pozivam Kfor, UNMIK i Euleks da obezbede mir i bezbednost Srbima u Mitrovici a vinovnike današnjih incidenata pronađu i uhapse. Pozivam i građane Kosovske Mitrovice da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije i da u što većem broju izađu na birališta i time pokažu svoju privrženost državi Srbiji i njenim institucijama," rekao je Bogdanović.

On je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici izjavio da je na ovaj način Priština pokazala šta donosi Srbima tzv. strategija za sever Kosova, koju su osmislile prištinske vlasti i visoki predstavnik EU i šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je cilj vanrednih lokalnih izbora jačanje institucija Srbije, a ne "guranje prsta u oko".

"Nije nam cilj da guramo prst u oko, već da institucije države Srbije, koje okupljaju srpsku zajednicu, ožive i ojačaju kako bi pomogli narodu", istakao je Bogdanović u vestima B92.

On je ocenio da "kosovske institucije unazad 10 godina ništa nisu učinile za Srbe" i da "gde god ima srpskih institucija ima i srpskog naroda".

"Bitno je da Kosovska Mitrovica bude jedan urbani centar koji će biti primer ne samo gradovima na Kosovu, već i u centralnoj Srbiji", rekao je Bogdanović i dodao da je haos bezakonja neprihvatljiv.

Ivanović: Albanci odgovorni za incident

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović optužio je Albance da su odgovorni za sukobe na mostu na reci Ibar u Kosovskoj Mitrovici, u kojem je dvoje ljudi lakše povređeno.

"Incident je odavno smišljen. Albanci znaju za izbore, a pravi razlog za njihove proteste i okupljanje bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova jeste strah od mogućih optužnica (za ratne zločine)", rekao je Ivanović na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici, gde se u organizaciji srpskih vlasti održavaju lokalni izbori.

Ivanović je izrazio nadu da ndavno uhapšeni Sabit Geci "neće biti poslednji" pripadnik OVK-a koji je "pozvan da se izjasni o svojim aktivnostima 1998. i 1999. godine". Policija Euleksa je početkom maja uhapsila Gecija zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratne zločine na Kosovu.

Prema Ivanoviću, razlog za današnje proteste Albanaca u Kosovskoj Mitrovici jeste i pokušaj Euleksa da iskoreni korupciju iz albanskih institucija na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: