Nedelja, 30.05.2010.

09:17

Kfor sprečio sukob Srba i Albanaca

Srbi i Albanci, koji su se danas sukobili kamenicama na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, razišli su se nešto posle 13 sati, u sukobu dvoje lakše povređenih.

Izvor: B92

Kfor spreèio sukob Srba i Albanaca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

rade

pre 13 godina

Najsladje mi je kada vidim ove komentatore koji su do pre par dana ostro negirali opravdanost postojanja UN rezolucije 1244, a danas se pozivaju na nju i govore kako ona (rezolucaija) zabranjuje raspisivanje izbora i pritom se pozivaju na medjunarodno pravo, i ukazuju nam kako se raspisivanjem izbora krsi isto. Dragi sugradjani albanske nacionalnosti, izbori su odrzani, oni su realnost na terenu i ukazuju na to da ce se razgovori o konacnom statusu AP KiM tek voditi. A sto se tice samog protesta nesto nisam video zastave nezavisne drzave Kosovo, a vi??? Mislite o tome!!

Kosovastar

pre 13 godina

Rezolucija 1244 IZRICITO kaze ko moze da organizuje izbore na Kosovu a to su Civilna Misija (UNMIK) ili institucije na koje ta misija prema istoj rezoluciji treba da prenese vlast - Kosovske institucije. Ovi "izbori" dakle su krsenje i zakona na Kosovu i te rezolucije tj. medjunarodnog prava. Sto se tice nezavisnosti Kosova o tome ne postoji jasan stav rezolucije i otome ce se izjasniti organ koji je zaduzen za to - MSP. U svakom slucaju Srbija DEFINITIVNO izgubila svako pravo da se poziva na krsenje rezolucije 1244 jer danas DEBELO krsila tu rezoluciju.

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Ne razumem kako to nase vodje nisu uspele da ih integrisu zadnjih 50 godina u nasu drzavu? Sada je kasno. Kosovo je sada izgubljeno, i samo vojnim putem moze da se vrati - znaci mozemo samo da cekamo treci svetski rat, i to ako budemo imali srece u tom ratu da se okolnosti poklope da Kosovo pripadne nama....ali to je teorija za 'patriote' koje su ga i izgubile. Stvarnost je da moj komsija svaki dan sa Kosova prosvercuje desetak telefona (koje mts besplatno daje 'gradjanima kosova') i da zadnjih 5 godina zivi ko bog, vozi kola od 10,000e a nigde ne radi? Takodje, te pomoci sa kosova prima druga komsinica koja se doselila sa kosova pre 40 godina, valjda neki papiri nisu prevedeni...pa sada moze to da koristi i da uzima 50,60e mesecno, koliko li vec. Nisam hteo da drukam komsije, nego da kazem da ce nas borba za Kosovo i nas mentalitet unistiti totalno. Treba razvijati noramalan odnos sa Kosovom, ali ti Albanci nisu normalni, isto kao i mi....tako da je to nemoguce...agonija klasicna. Mene licno kosovo ne zanima, ni crna gora ni vojvodina, zanima me samo da bolje zivim...ako cu bolje ziveti u Nemackoj otici cu u Nemacku, ako cu bolje ziveti na Kosovo otici cu tamo - to je logika vecine stanovnika planete zemlje, samo se mi vodimo glupim patriotizmom.

z

pre 13 godina

... A kako da se izabere lokalno rukovodstvo ako je druga strana vec prekrsila 1244 i proglasila nezavisnost iako nije postignut dogovor? Buduci da Kosovska vlast svoje lokalne izbore sprovodi sa premisom da su nezavisna drzava, sto je krsenje rezolucije 1244, srbima ostaje ili da prihvate to krsenje ili da prekrse rezoluciju i sami da bi zastitili svoja prava.

Andrey

pre 13 godina

Ljudi moji nesto ovde ne stima.
U rezoluciji 1244 (u koju se tako cesto pozivamo) jasno stoji sledece:

Rezolucija 1244, Clan 11.

Medjunarodno prisustvo na Kosovu (UNMIK) je odgovorno za:
"Organizovanje i nadgledanje razvoja privremenih institucija demokratske i autonomne samouprave do poztizanja političkog rešenja, uključujući održavanje izbora"
Ja nisam pravnik ali i najvecem debilu je sada jasno da organizovanjem ovih izbora unutar Kosova, nasa zemlja na DEBELO krsi rezoluciju 1244. Uz to, podseticu sve moje drage "patriote" da je i EU i to sluzbeno (ukljucuji ovde i zemlje koje su protiv nezavisnosti) izjavila da izbori koje Srbija organizuje na Kosovu nemaju nikakvu pravnu vaznost i da ih kao takve ni oni nece priznati. Jel se to meni cini, ili smo po ko zna koji put sami sebi zabili noz u ledja?

Kalimero

pre 13 godina

Pa, ja bih se poslužio narodnom mudrošću koja je postala zaštitni znak Albanskog "samoopredeljenja" i proglašenja nezavisnog Kosova, a ona glasi: Čije ovce, toga i planina. Pa prema tome zvasnična Priština u skladu sa svojim deklarisanjem kao jedna ozbiljna, moderna, demokratska država mora da prihvati činjenicu da jedan deo naroda(teritorije) ne želi da bude u sastavu nezavisne države Kosovo i to je FAKAT. A pošto su Albanci u severnom delu apsolutna manjina priča je jasna kao jedan i jedan. Drage novopečene komšije ako već želite da vaša država bude priznata i demokratska mora te se pomiriti sa činjenicom da jedan deo Kosova nije apsolutno etnički zainteresovan da bude u sklopu vaše države. Isto pravo koje je važilo za vas mora važiti i za drugoga, zar ne?!

sami

pre 13 godina

Srbija je za vreme svoje vladavine nije moga da ih integrise albance u sistem...
Kosovo vec 11 godine ne moze niti ce moci da ih integrise Srbe u sistem...
Albanci sa Presevske doline nece nikad da prihvate Srbiju kao svoju drzavu...
Svi znamo resenje al se pravimo glupi.
Zasto gubimo vreme?
Ja sam 100% uveren da cemo mnogo bolje ziveti odvojeni nego ovako.
OVAKO odgovara onima koji mnogo vise vole fotelje nego narod.
Podrzavam izbore u Mitrovici kako cu podrzavati izbore i u Presevskoj dolini.
Za ono sto volim za sebe, necu da mrzim za druge!
Svako na svome.

Mile

pre 13 godina

Zapad je samo zakomplikovao situaciju na Balkanu od ionako vec komplikovane situacije i na kraju se povukao sa Balkana a vi Balkanci vidite sta cete.

momabrazil

pre 13 godina

Sever Kosova ni po cenu neulaska u EU ne sme da ostane van Srbije. Da je EU neka garancija ne bi se ni Madjari ni Slovaci gloziili vise niti bi Turci i Grci bili u latentnom sukobu sve ove godine.

sasa

pre 13 godina

Srbima na severu Kosova bi bilo pametnije da se dogovore sa Albancima.Zasada lete kamenice, ali ako krenu ozbiljniji obračuni ja ne vidim ko će u Srbiji potrčati da pomogne, a i svet će zažmuriti na oba oka.Pogotovo tu neće biti političari bez obzira da li se zovu Odalović, Ivanović ili Jakšić. Svi ono odavno imaju adrese van Kosova.

Pobesneli max

pre 13 godina

Meni je najvise "upalo u oci" to sto pise da su ucesnici protesta, Albanci, nosili albanske ali NE i kosovske zastave?! "U tom grmu i lezi zec"... Znamo mi to, odavno. Samo zele izokola da nas ubede da je korisnije za nas da gledamo neku toboznju "realnost". A, Srbi na severu? Oni su relanost ili iluzija? Licemerska posla.

komentator

pre 13 godina

Dobro, i šta vi svi koji kritikujete te izbore i kritikujete Srbiju i ministarstvo, predlažete? Kako biste vi odgovorili na suštinsku nelogičnost i nasilje nad pravilima koja ovaj svet drže takvim kakav je, u kom samo Srbija treba da bude izuzetak i ustupa svoje teoritorije i pristaje na smanjenje?
To je kao kada bi došao komšija i uzeo vam sobu u vašem stanu i naselio je i rekao vi više nemate ovde nikakva prava..za sve stanove važe ta prava ali za vaš stan ne važe, nego ćemo vam oteti jednu sobu!

goran

pre 13 godina

"Protest su organizovali veterani OVK i Pokret za ujedinjenje na Kosovu, a pridružili su im se i aktivisti pokreta "Samoopredeljenje"."

Sa kim bi to ovi iz pokreta za ujedinjenje da se ujedinjuju ?

Josip Vasilj

pre 13 godina

Ništa novo, Beogradski Scenario viđen više puta na ovim našim prostorima, pa se i gubitnici unaprijed znaju – građani kosova srpske nacionalnosti, ali indirektno i građani Srbije jer je ovo prst u oko i Americi i EU...

Igor

pre 13 godina

Ovo je sve vec vidjeno.
1995 u Sremsko Baranjskoj Oblasti su isto bili izbori za samoupravu,cak je kasnije organizovan referendum o jedno zupaniji u Hrvatskoj. . .sve se zavrsilo posle Erdutskog sporazuma,niti je stanovnistvo SBO biralo vec je birala cela hrvatska,niti je bila jedna zupanija,vec se utopila u dve. . .Jedino sto je ostalo je "zastava srba iz hrvatske" (ni govora o Srpskoj zastavi),nestale su i stranke. . . .E to ce se desiti i na Kosmetu. . .samo vreme da prodje ! !

Milorad Ravasi, novinar dečijih novina

pre 13 godina

Ovom lakrdijom od izbora ojačava naša unutarnja politika (važeća samo za nas, tj. naš vlastiti ugled u vlastitim očima), a slabi spoljna politika i internacionalni ugled cele zemlje. A kao što je poznato od vlastitog ugled u vlastitim očima teško da može preziveti i pojedinac, a kamo li jedna država.

Ivan

pre 13 godina

Srpski narod u K. Mitrovici je jasno i glasno rekao, da neće da živi u novoj državi Kosovo nego u Srbiji. To je njihovo demokratsko pravo. S obzirom, da su Srbi većina u tom delu ne vidim razloga, da im se ta njihova želja ne ispuni. Takvo je stanje na terenu i to bi trebali svi prihvatiti.
Zašto se gura te ljude ? Sa organizovanjem izbora oni su dokazali, da imaju demokratski kapacitet i mogu odlučivati o sebi. To će morati Albanci da prihvate.

Robin Hood

pre 13 godina

"Predsednik Republičke izborne komisije Veljko Odalović ocenio je da je to pokušaj pritiska na glasače i na međunarodnu zajednicu da se
glasanje ne održi".

Da,da! Kao da medjunarodna zajednica podrzava te izbore!

Stvarno mi je zao gradjana sa severa koji su do te mere izmanipulisani i hipnotizirani. Svi mi dobro znamo u kakvoj su stuaciji; "Cardak ni na nebu, ni na zemlji".
Na kraju ce samo ONI biti najvise razocarani, zato sto im se vec vise od 10 godina sve najbolje obecava- a od svega toga nista!

g.Odalovicu, dali vi uopste znate sta radite?! Vi organizujete izbore koje niko ne priznaje (osim Rep. Srbije).
Dali vi kao predsednik Rep. izborne komisije uopste znate sta to znaci? IZOLOVANI-SAMI PROTIV SVIH. A zivotni standard gradjana je toliko visok da samo jos SAMOIZOLACIJA fali.

Ivan

pre 13 godina

Srpski narod u K. Mitrovici je jasno i glasno rekao, da neće da živi u novoj državi Kosovo nego u Srbiji. To je njihovo demokratsko pravo. S obzirom, da su Srbi većina u tom delu ne vidim razloga, da im se ta njihova želja ne ispuni. Takvo je stanje na terenu i to bi trebali svi prihvatiti.
Zašto se gura te ljude ? Sa organizovanjem izbora oni su dokazali, da imaju demokratski kapacitet i mogu odlučivati o sebi. To će morati Albanci da prihvate.

Pobesneli max

pre 13 godina

Meni je najvise "upalo u oci" to sto pise da su ucesnici protesta, Albanci, nosili albanske ali NE i kosovske zastave?! "U tom grmu i lezi zec"... Znamo mi to, odavno. Samo zele izokola da nas ubede da je korisnije za nas da gledamo neku toboznju "realnost". A, Srbi na severu? Oni su relanost ili iluzija? Licemerska posla.

Robin Hood

pre 13 godina

"Predsednik Republičke izborne komisije Veljko Odalović ocenio je da je to pokušaj pritiska na glasače i na međunarodnu zajednicu da se
glasanje ne održi".

Da,da! Kao da medjunarodna zajednica podrzava te izbore!

Stvarno mi je zao gradjana sa severa koji su do te mere izmanipulisani i hipnotizirani. Svi mi dobro znamo u kakvoj su stuaciji; "Cardak ni na nebu, ni na zemlji".
Na kraju ce samo ONI biti najvise razocarani, zato sto im se vec vise od 10 godina sve najbolje obecava- a od svega toga nista!

g.Odalovicu, dali vi uopste znate sta radite?! Vi organizujete izbore koje niko ne priznaje (osim Rep. Srbije).
Dali vi kao predsednik Rep. izborne komisije uopste znate sta to znaci? IZOLOVANI-SAMI PROTIV SVIH. A zivotni standard gradjana je toliko visok da samo jos SAMOIZOLACIJA fali.

komentator

pre 13 godina

Dobro, i šta vi svi koji kritikujete te izbore i kritikujete Srbiju i ministarstvo, predlažete? Kako biste vi odgovorili na suštinsku nelogičnost i nasilje nad pravilima koja ovaj svet drže takvim kakav je, u kom samo Srbija treba da bude izuzetak i ustupa svoje teoritorije i pristaje na smanjenje?
To je kao kada bi došao komšija i uzeo vam sobu u vašem stanu i naselio je i rekao vi više nemate ovde nikakva prava..za sve stanove važe ta prava ali za vaš stan ne važe, nego ćemo vam oteti jednu sobu!

goran

pre 13 godina

"Protest su organizovali veterani OVK i Pokret za ujedinjenje na Kosovu, a pridružili su im se i aktivisti pokreta "Samoopredeljenje"."

Sa kim bi to ovi iz pokreta za ujedinjenje da se ujedinjuju ?

momabrazil

pre 13 godina

Sever Kosova ni po cenu neulaska u EU ne sme da ostane van Srbije. Da je EU neka garancija ne bi se ni Madjari ni Slovaci gloziili vise niti bi Turci i Grci bili u latentnom sukobu sve ove godine.

sasa

pre 13 godina

Srbima na severu Kosova bi bilo pametnije da se dogovore sa Albancima.Zasada lete kamenice, ali ako krenu ozbiljniji obračuni ja ne vidim ko će u Srbiji potrčati da pomogne, a i svet će zažmuriti na oba oka.Pogotovo tu neće biti političari bez obzira da li se zovu Odalović, Ivanović ili Jakšić. Svi ono odavno imaju adrese van Kosova.

Kalimero

pre 13 godina

Pa, ja bih se poslužio narodnom mudrošću koja je postala zaštitni znak Albanskog "samoopredeljenja" i proglašenja nezavisnog Kosova, a ona glasi: Čije ovce, toga i planina. Pa prema tome zvasnična Priština u skladu sa svojim deklarisanjem kao jedna ozbiljna, moderna, demokratska država mora da prihvati činjenicu da jedan deo naroda(teritorije) ne želi da bude u sastavu nezavisne države Kosovo i to je FAKAT. A pošto su Albanci u severnom delu apsolutna manjina priča je jasna kao jedan i jedan. Drage novopečene komšije ako već želite da vaša država bude priznata i demokratska mora te se pomiriti sa činjenicom da jedan deo Kosova nije apsolutno etnički zainteresovan da bude u sklopu vaše države. Isto pravo koje je važilo za vas mora važiti i za drugoga, zar ne?!

sami

pre 13 godina

Srbija je za vreme svoje vladavine nije moga da ih integrise albance u sistem...
Kosovo vec 11 godine ne moze niti ce moci da ih integrise Srbe u sistem...
Albanci sa Presevske doline nece nikad da prihvate Srbiju kao svoju drzavu...
Svi znamo resenje al se pravimo glupi.
Zasto gubimo vreme?
Ja sam 100% uveren da cemo mnogo bolje ziveti odvojeni nego ovako.
OVAKO odgovara onima koji mnogo vise vole fotelje nego narod.
Podrzavam izbore u Mitrovici kako cu podrzavati izbore i u Presevskoj dolini.
Za ono sto volim za sebe, necu da mrzim za druge!
Svako na svome.

Igor

pre 13 godina

Ovo je sve vec vidjeno.
1995 u Sremsko Baranjskoj Oblasti su isto bili izbori za samoupravu,cak je kasnije organizovan referendum o jedno zupaniji u Hrvatskoj. . .sve se zavrsilo posle Erdutskog sporazuma,niti je stanovnistvo SBO biralo vec je birala cela hrvatska,niti je bila jedna zupanija,vec se utopila u dve. . .Jedino sto je ostalo je "zastava srba iz hrvatske" (ni govora o Srpskoj zastavi),nestale su i stranke. . . .E to ce se desiti i na Kosmetu. . .samo vreme da prodje ! !

Mile

pre 13 godina

Zapad je samo zakomplikovao situaciju na Balkanu od ionako vec komplikovane situacije i na kraju se povukao sa Balkana a vi Balkanci vidite sta cete.

Andrey

pre 13 godina

Ljudi moji nesto ovde ne stima.
U rezoluciji 1244 (u koju se tako cesto pozivamo) jasno stoji sledece:

Rezolucija 1244, Clan 11.

Medjunarodno prisustvo na Kosovu (UNMIK) je odgovorno za:
"Organizovanje i nadgledanje razvoja privremenih institucija demokratske i autonomne samouprave do poztizanja političkog rešenja, uključujući održavanje izbora"
Ja nisam pravnik ali i najvecem debilu je sada jasno da organizovanjem ovih izbora unutar Kosova, nasa zemlja na DEBELO krsi rezoluciju 1244. Uz to, podseticu sve moje drage "patriote" da je i EU i to sluzbeno (ukljucuji ovde i zemlje koje su protiv nezavisnosti) izjavila da izbori koje Srbija organizuje na Kosovu nemaju nikakvu pravnu vaznost i da ih kao takve ni oni nece priznati. Jel se to meni cini, ili smo po ko zna koji put sami sebi zabili noz u ledja?

Milorad Ravasi, novinar dečijih novina

pre 13 godina

Ovom lakrdijom od izbora ojačava naša unutarnja politika (važeća samo za nas, tj. naš vlastiti ugled u vlastitim očima), a slabi spoljna politika i internacionalni ugled cele zemlje. A kao što je poznato od vlastitog ugled u vlastitim očima teško da može preziveti i pojedinac, a kamo li jedna država.

Josip Vasilj

pre 13 godina

Ništa novo, Beogradski Scenario viđen više puta na ovim našim prostorima, pa se i gubitnici unaprijed znaju – građani kosova srpske nacionalnosti, ali indirektno i građani Srbije jer je ovo prst u oko i Americi i EU...

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Ne razumem kako to nase vodje nisu uspele da ih integrisu zadnjih 50 godina u nasu drzavu? Sada je kasno. Kosovo je sada izgubljeno, i samo vojnim putem moze da se vrati - znaci mozemo samo da cekamo treci svetski rat, i to ako budemo imali srece u tom ratu da se okolnosti poklope da Kosovo pripadne nama....ali to je teorija za 'patriote' koje su ga i izgubile. Stvarnost je da moj komsija svaki dan sa Kosova prosvercuje desetak telefona (koje mts besplatno daje 'gradjanima kosova') i da zadnjih 5 godina zivi ko bog, vozi kola od 10,000e a nigde ne radi? Takodje, te pomoci sa kosova prima druga komsinica koja se doselila sa kosova pre 40 godina, valjda neki papiri nisu prevedeni...pa sada moze to da koristi i da uzima 50,60e mesecno, koliko li vec. Nisam hteo da drukam komsije, nego da kazem da ce nas borba za Kosovo i nas mentalitet unistiti totalno. Treba razvijati noramalan odnos sa Kosovom, ali ti Albanci nisu normalni, isto kao i mi....tako da je to nemoguce...agonija klasicna. Mene licno kosovo ne zanima, ni crna gora ni vojvodina, zanima me samo da bolje zivim...ako cu bolje ziveti u Nemackoj otici cu u Nemacku, ako cu bolje ziveti na Kosovo otici cu tamo - to je logika vecine stanovnika planete zemlje, samo se mi vodimo glupim patriotizmom.

Kosovastar

pre 13 godina

Rezolucija 1244 IZRICITO kaze ko moze da organizuje izbore na Kosovu a to su Civilna Misija (UNMIK) ili institucije na koje ta misija prema istoj rezoluciji treba da prenese vlast - Kosovske institucije. Ovi "izbori" dakle su krsenje i zakona na Kosovu i te rezolucije tj. medjunarodnog prava. Sto se tice nezavisnosti Kosova o tome ne postoji jasan stav rezolucije i otome ce se izjasniti organ koji je zaduzen za to - MSP. U svakom slucaju Srbija DEFINITIVNO izgubila svako pravo da se poziva na krsenje rezolucije 1244 jer danas DEBELO krsila tu rezoluciju.

z

pre 13 godina

... A kako da se izabere lokalno rukovodstvo ako je druga strana vec prekrsila 1244 i proglasila nezavisnost iako nije postignut dogovor? Buduci da Kosovska vlast svoje lokalne izbore sprovodi sa premisom da su nezavisna drzava, sto je krsenje rezolucije 1244, srbima ostaje ili da prihvate to krsenje ili da prekrse rezoluciju i sami da bi zastitili svoja prava.

rade

pre 13 godina

Najsladje mi je kada vidim ove komentatore koji su do pre par dana ostro negirali opravdanost postojanja UN rezolucije 1244, a danas se pozivaju na nju i govore kako ona (rezolucaija) zabranjuje raspisivanje izbora i pritom se pozivaju na medjunarodno pravo, i ukazuju nam kako se raspisivanjem izbora krsi isto. Dragi sugradjani albanske nacionalnosti, izbori su odrzani, oni su realnost na terenu i ukazuju na to da ce se razgovori o konacnom statusu AP KiM tek voditi. A sto se tice samog protesta nesto nisam video zastave nezavisne drzave Kosovo, a vi??? Mislite o tome!!

Robin Hood

pre 13 godina

"Predsednik Republičke izborne komisije Veljko Odalović ocenio je da je to pokušaj pritiska na glasače i na međunarodnu zajednicu da se
glasanje ne održi".

Da,da! Kao da medjunarodna zajednica podrzava te izbore!

Stvarno mi je zao gradjana sa severa koji su do te mere izmanipulisani i hipnotizirani. Svi mi dobro znamo u kakvoj su stuaciji; "Cardak ni na nebu, ni na zemlji".
Na kraju ce samo ONI biti najvise razocarani, zato sto im se vec vise od 10 godina sve najbolje obecava- a od svega toga nista!

g.Odalovicu, dali vi uopste znate sta radite?! Vi organizujete izbore koje niko ne priznaje (osim Rep. Srbije).
Dali vi kao predsednik Rep. izborne komisije uopste znate sta to znaci? IZOLOVANI-SAMI PROTIV SVIH. A zivotni standard gradjana je toliko visok da samo jos SAMOIZOLACIJA fali.

Josip Vasilj

pre 13 godina

Ništa novo, Beogradski Scenario viđen više puta na ovim našim prostorima, pa se i gubitnici unaprijed znaju – građani kosova srpske nacionalnosti, ali indirektno i građani Srbije jer je ovo prst u oko i Americi i EU...

Ivan

pre 13 godina

Srpski narod u K. Mitrovici je jasno i glasno rekao, da neće da živi u novoj državi Kosovo nego u Srbiji. To je njihovo demokratsko pravo. S obzirom, da su Srbi većina u tom delu ne vidim razloga, da im se ta njihova želja ne ispuni. Takvo je stanje na terenu i to bi trebali svi prihvatiti.
Zašto se gura te ljude ? Sa organizovanjem izbora oni su dokazali, da imaju demokratski kapacitet i mogu odlučivati o sebi. To će morati Albanci da prihvate.

Milorad Ravasi, novinar dečijih novina

pre 13 godina

Ovom lakrdijom od izbora ojačava naša unutarnja politika (važeća samo za nas, tj. naš vlastiti ugled u vlastitim očima), a slabi spoljna politika i internacionalni ugled cele zemlje. A kao što je poznato od vlastitog ugled u vlastitim očima teško da može preziveti i pojedinac, a kamo li jedna država.

sasa

pre 13 godina

Srbima na severu Kosova bi bilo pametnije da se dogovore sa Albancima.Zasada lete kamenice, ali ako krenu ozbiljniji obračuni ja ne vidim ko će u Srbiji potrčati da pomogne, a i svet će zažmuriti na oba oka.Pogotovo tu neće biti političari bez obzira da li se zovu Odalović, Ivanović ili Jakšić. Svi ono odavno imaju adrese van Kosova.

Igor

pre 13 godina

Ovo je sve vec vidjeno.
1995 u Sremsko Baranjskoj Oblasti su isto bili izbori za samoupravu,cak je kasnije organizovan referendum o jedno zupaniji u Hrvatskoj. . .sve se zavrsilo posle Erdutskog sporazuma,niti je stanovnistvo SBO biralo vec je birala cela hrvatska,niti je bila jedna zupanija,vec se utopila u dve. . .Jedino sto je ostalo je "zastava srba iz hrvatske" (ni govora o Srpskoj zastavi),nestale su i stranke. . . .E to ce se desiti i na Kosmetu. . .samo vreme da prodje ! !

Kosovastar

pre 13 godina

Rezolucija 1244 IZRICITO kaze ko moze da organizuje izbore na Kosovu a to su Civilna Misija (UNMIK) ili institucije na koje ta misija prema istoj rezoluciji treba da prenese vlast - Kosovske institucije. Ovi "izbori" dakle su krsenje i zakona na Kosovu i te rezolucije tj. medjunarodnog prava. Sto se tice nezavisnosti Kosova o tome ne postoji jasan stav rezolucije i otome ce se izjasniti organ koji je zaduzen za to - MSP. U svakom slucaju Srbija DEFINITIVNO izgubila svako pravo da se poziva na krsenje rezolucije 1244 jer danas DEBELO krsila tu rezoluciju.

sami

pre 13 godina

Srbija je za vreme svoje vladavine nije moga da ih integrise albance u sistem...
Kosovo vec 11 godine ne moze niti ce moci da ih integrise Srbe u sistem...
Albanci sa Presevske doline nece nikad da prihvate Srbiju kao svoju drzavu...
Svi znamo resenje al se pravimo glupi.
Zasto gubimo vreme?
Ja sam 100% uveren da cemo mnogo bolje ziveti odvojeni nego ovako.
OVAKO odgovara onima koji mnogo vise vole fotelje nego narod.
Podrzavam izbore u Mitrovici kako cu podrzavati izbore i u Presevskoj dolini.
Za ono sto volim za sebe, necu da mrzim za druge!
Svako na svome.

Andrey

pre 13 godina

Ljudi moji nesto ovde ne stima.
U rezoluciji 1244 (u koju se tako cesto pozivamo) jasno stoji sledece:

Rezolucija 1244, Clan 11.

Medjunarodno prisustvo na Kosovu (UNMIK) je odgovorno za:
"Organizovanje i nadgledanje razvoja privremenih institucija demokratske i autonomne samouprave do poztizanja političkog rešenja, uključujući održavanje izbora"
Ja nisam pravnik ali i najvecem debilu je sada jasno da organizovanjem ovih izbora unutar Kosova, nasa zemlja na DEBELO krsi rezoluciju 1244. Uz to, podseticu sve moje drage "patriote" da je i EU i to sluzbeno (ukljucuji ovde i zemlje koje su protiv nezavisnosti) izjavila da izbori koje Srbija organizuje na Kosovu nemaju nikakvu pravnu vaznost i da ih kao takve ni oni nece priznati. Jel se to meni cini, ili smo po ko zna koji put sami sebi zabili noz u ledja?

komentator

pre 13 godina

Dobro, i šta vi svi koji kritikujete te izbore i kritikujete Srbiju i ministarstvo, predlažete? Kako biste vi odgovorili na suštinsku nelogičnost i nasilje nad pravilima koja ovaj svet drže takvim kakav je, u kom samo Srbija treba da bude izuzetak i ustupa svoje teoritorije i pristaje na smanjenje?
To je kao kada bi došao komšija i uzeo vam sobu u vašem stanu i naselio je i rekao vi više nemate ovde nikakva prava..za sve stanove važe ta prava ali za vaš stan ne važe, nego ćemo vam oteti jednu sobu!

momabrazil

pre 13 godina

Sever Kosova ni po cenu neulaska u EU ne sme da ostane van Srbije. Da je EU neka garancija ne bi se ni Madjari ni Slovaci gloziili vise niti bi Turci i Grci bili u latentnom sukobu sve ove godine.

Kalimero

pre 13 godina

Pa, ja bih se poslužio narodnom mudrošću koja je postala zaštitni znak Albanskog "samoopredeljenja" i proglašenja nezavisnog Kosova, a ona glasi: Čije ovce, toga i planina. Pa prema tome zvasnična Priština u skladu sa svojim deklarisanjem kao jedna ozbiljna, moderna, demokratska država mora da prihvati činjenicu da jedan deo naroda(teritorije) ne želi da bude u sastavu nezavisne države Kosovo i to je FAKAT. A pošto su Albanci u severnom delu apsolutna manjina priča je jasna kao jedan i jedan. Drage novopečene komšije ako već želite da vaša država bude priznata i demokratska mora te se pomiriti sa činjenicom da jedan deo Kosova nije apsolutno etnički zainteresovan da bude u sklopu vaše države. Isto pravo koje je važilo za vas mora važiti i za drugoga, zar ne?!

Na zapadu nista novo

pre 13 godina

Ne razumem kako to nase vodje nisu uspele da ih integrisu zadnjih 50 godina u nasu drzavu? Sada je kasno. Kosovo je sada izgubljeno, i samo vojnim putem moze da se vrati - znaci mozemo samo da cekamo treci svetski rat, i to ako budemo imali srece u tom ratu da se okolnosti poklope da Kosovo pripadne nama....ali to je teorija za 'patriote' koje su ga i izgubile. Stvarnost je da moj komsija svaki dan sa Kosova prosvercuje desetak telefona (koje mts besplatno daje 'gradjanima kosova') i da zadnjih 5 godina zivi ko bog, vozi kola od 10,000e a nigde ne radi? Takodje, te pomoci sa kosova prima druga komsinica koja se doselila sa kosova pre 40 godina, valjda neki papiri nisu prevedeni...pa sada moze to da koristi i da uzima 50,60e mesecno, koliko li vec. Nisam hteo da drukam komsije, nego da kazem da ce nas borba za Kosovo i nas mentalitet unistiti totalno. Treba razvijati noramalan odnos sa Kosovom, ali ti Albanci nisu normalni, isto kao i mi....tako da je to nemoguce...agonija klasicna. Mene licno kosovo ne zanima, ni crna gora ni vojvodina, zanima me samo da bolje zivim...ako cu bolje ziveti u Nemackoj otici cu u Nemacku, ako cu bolje ziveti na Kosovo otici cu tamo - to je logika vecine stanovnika planete zemlje, samo se mi vodimo glupim patriotizmom.

Pobesneli max

pre 13 godina

Meni je najvise "upalo u oci" to sto pise da su ucesnici protesta, Albanci, nosili albanske ali NE i kosovske zastave?! "U tom grmu i lezi zec"... Znamo mi to, odavno. Samo zele izokola da nas ubede da je korisnije za nas da gledamo neku toboznju "realnost". A, Srbi na severu? Oni su relanost ili iluzija? Licemerska posla.

z

pre 13 godina

... A kako da se izabere lokalno rukovodstvo ako je druga strana vec prekrsila 1244 i proglasila nezavisnost iako nije postignut dogovor? Buduci da Kosovska vlast svoje lokalne izbore sprovodi sa premisom da su nezavisna drzava, sto je krsenje rezolucije 1244, srbima ostaje ili da prihvate to krsenje ili da prekrse rezoluciju i sami da bi zastitili svoja prava.

goran

pre 13 godina

"Protest su organizovali veterani OVK i Pokret za ujedinjenje na Kosovu, a pridružili su im se i aktivisti pokreta "Samoopredeljenje"."

Sa kim bi to ovi iz pokreta za ujedinjenje da se ujedinjuju ?

Mile

pre 13 godina

Zapad je samo zakomplikovao situaciju na Balkanu od ionako vec komplikovane situacije i na kraju se povukao sa Balkana a vi Balkanci vidite sta cete.

rade

pre 13 godina

Najsladje mi je kada vidim ove komentatore koji su do pre par dana ostro negirali opravdanost postojanja UN rezolucije 1244, a danas se pozivaju na nju i govore kako ona (rezolucaija) zabranjuje raspisivanje izbora i pritom se pozivaju na medjunarodno pravo, i ukazuju nam kako se raspisivanjem izbora krsi isto. Dragi sugradjani albanske nacionalnosti, izbori su odrzani, oni su realnost na terenu i ukazuju na to da ce se razgovori o konacnom statusu AP KiM tek voditi. A sto se tice samog protesta nesto nisam video zastave nezavisne drzave Kosovo, a vi??? Mislite o tome!!