Rezultati pregleda redovno stižu

Od skoro 20 000 žena koje su obavile mamografski pregled, oko 75 odsto njih je dobilo rezultate, kažu u stručnoj grupi za skrining raka dojke.

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2010.

15:02

Default images

Podaci o broju pregledanih žena digitalnim mobilnim mamografom, koji su izneti u emisiji RTS-a "Da, možda ne", nisu ažurni i validni, kaže za B92 predsednik stručne grupe za skrining raka dojke Zoran Rakočević. Novinarka RTS-a Olivera Kovačević je iznela u svojoj emisiji “Da, možda ne” podatak da od 20 000 pregledanih žena na mamografu, njih 17 000 nije dobilo rezultate.

Taj podatak, kako objašnjavaju u stručnoj grupi za skrining raka dojke, nije tačan. Na mamografski pregled je za prethodnih osam meseci, pozvano 22 000 žena. Od toga, 19 500 njih se na poziv i odazvalo, a rezultate je dobilo čak 14 447 žena.

To znači da je mamografski pregled i opis rezultata videlo gotovo 75 odsto pregledanih žena, objašnjava predsednik stručne grupe za skrining raka dojke Zoran Rakočević.

“Verovatno je neinformisanost, neažurnost podataka bila razlog da jedno ovakvo eventualno nerazumevanje pregleda rezultira jednim pogrešnim zaključkom”, ocenjuje Rakočević.

“I nikako ne bih želeo da kod pacijentkinja kod kojih se mamografski pregledi obavljaju u okviru ove kampanje izazovu bilo kakvu sumnju da one neće biti pozvane na vreme za dalju dijagnostiku, ukoliko to priroda promene zahteva”, kaže on.

U Srbiji ima 850 radiologa, a procenjuje se da treba da ih bude preko 1 500. Nekoliko meseci pre dolaska mamografa u neki grad, vrši se edukacija kadrova, koji dnevno pregledaju i po 90 žena.

Bez obzira na nedovoljan broj stručnjaka, rokovi za izdavanje rezultata se poštuju, kaže Rakočević.

U zapadnoj Evropi pacijenti na opis pregleda čekaju od dva do četiri meseca, što je slučaj i u Srbiji, osim ukoliko se ne radi o hitnim slučajevima.

“Ako se na prvom pregledu ustanovi neka lezija koja može ukazivati na malignu promenu, ta pacijentkinja, njena mamografija se opisuje u roku od sedam dana i ona je sigurno u roku od dve do tri nedelje pozvana na dalji tretman”, navodi Rakočević.

Digitalni mobilni mamograf je obišao do sada sedam gradova, a rak dojke je dijagnostikovan kod 140 žena i sve su operisane.

Na kraju svake nedelje pročitani rezultati se šalju u mesto odakle je pacijentkinja. Dosad je kod jednog procenta pregledanih žena dijagnostikovano ovo maligno oboljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: