Grčka: Optužnice za levičare

Grčko tužilaštvo danas je protiv šest osoba podiglo optužnice za pripadnost organizaciji ekstremne levice, Revolucionarnoj borbi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2010.

14:59

Default images

Optuženima, petorici muškaraca i jednoj ženi, starima od 30 do 41 godinu stavlja se na teret niz bombaških i raketni napad na američku ambasadu u Atini, kao i više pokušaja ubistva, izazivanje eksplozija i nedozvoljeno držanje oružja. Ukoliko budu proglašeni krivim, optuženima prete najviše kazne od po 25 godina zatvora.

Oni su uhapšeni u subotu u Atini i okolini. Policija je saopštila da su u kući jednog od uhapšenih nađeni manifesti Revolucionarne borbe i planovi budućih napada, ali nisu otkriveni ni oružje ni eksploziv.

Revolucionarna borba se prvi put pojavila 2003. godine, godinu dana pošto je rasformirana grupa ekstremne levice "17. novembar".

Revolucionarna borba je napadala banke, vladina zdanja i Atinsku berzu, a u tri napada lakše su ranjeni prolaznici. U raketnom napadu na dobro čuvanu američku ambasadu u Atini 20007. godine pričinjena je manja šteta, a ranjenih nije bilo.

Američka vlada ponudila je milion dolara nagrade za informacije o članovima Revolucionarne borbe.

Pred zgradom suda okupilo se nekoliko desetina ljudi u znak podrške uhapšenima.

Došlo je do manje tuče s policijom koja je uzvratila sprejom od bibera, a dve osobe su uhapšene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: