Još 1000 lažnih azilanata u Belgiji

Priliv lažnih azilanata iz Srbije i Makedonije je prestao, ali belgijske vlasti imaju podatke da je još oko hiljadu takvih osoba u Belgiji.

Izvor: B92

Petak, 09.04.2010.

18:16

Default images

Kako je agenciji Beta danas u Briselu izjavila predstavnica za štampu Ureda za strance belgijske vlade Dominik Ernu, krajem aprila će avionom u Skoplje biti vraćeno pedesetak azilanata sa severa Makedonije, koji su u Belgiju doputovali s lažnim informacijama da će odmah dobiti politički azil, smeštaj i novčanu pomoć.

Reč je o osobama koje dobrovoljno prihvate da se vrate u svoja mesta boravka u Makedoniji, a belgijske vlasti planiraju da organizuju više ovakvih letova.

Dosad je autobusima vraćeno stotinak osoba albanske narodnosti, koje su pristale da se dobrovoljno vrate na jug Srbije i sever Makedonije, pošto su im zvaničnici u Briselu predočili da nemaju nikakve osnove da traže politički azil u Belgiji budući da su, kako je stavljeno do znanja, Srbija i Makedonija demokratske države u kojima se poštuju građanske i ljudske slobode.

Ove osobe su azil tražile tvrdeći da su u Srbiji i Makedoniji ugnjetavane na etničkoj osnovi.

Belgijski premijer Iv Leterm je prošlog meseca, kad je višestruko povećan broj zahteva za dobijanje političkog azila osoba koje su stizale u Belgiju posle ukidanja viza Evropske unije za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru, saopštio da će lažni azilanti svi biti vraćeni tamo odakle su došli.

Dosad su vraćeni oni azilanti s pogrešnim informacijama koji su dobrovoljno pristali da se vrate na jug Srbije i sever Makedonije, a belgijske vlasti očekuju da budu vraćeni i ostali koji to prihvate.

Prema zvaničnicima u Briselu, i lažni azilanti koji neće dobrovoljno da se vrate moraće da odu iz Belgije, ali je prethodno potrebno da prođu kroz određen zakonski postupak koji zahteva neko vreme.

U martu je ukupno u Belgiji azil zatražilo 1 329 lica iz raznih zemalja što je, prema Generalnom komesarijatu za izbeglice i apatride u Briselu, uobičajeni mesečni prosek tokom prošle godine.

U februaru je, međutim, 401 osoba samo iz Makedonije zatražila politički azil, kao i 330 srpskih državljana albanske nacionalnosti.

U martu su 62 makedonska i 87 srpskih državljana zatražili politički azil u Belgiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: