SAD: Kosovo prijatelj Amerike

Došlo je vreme za pronalaženje rešenja za ekonomske i socijalne probleme, politička pitanja su ostavljena za kasnije, rekao je Džejms Stajnberg u Gračanici.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2010.

19:59

Default images

Pre susreta s predsednicima opština sa srpskom većinom, Stajnberg je posetio manastir Gračanicu gde je kratko razgovarao s episkopom lipljanskim Teodosijem i protosinđelom Savom iz manastira Visoki Dečani. Pre Gračanice Stajnberg je bio u Prištini gde je potvrdio podršku Amerike razvoju Kosova, istakavši da je “Kosovo prijatelj Amerike”.

Stajnberg se u Prištini sastao sa najvišim kosovskim zvaničnicima i predsednicima tri novoformirane opštine sa srpskom većinom.

“Želimo da budemo partneri na svakom koraku u velikom uspehu. Da promovišemo put Kosova ka viznoj liberalizaciji”, rekao je on.

Američki diplomata smatra i da je važno da Kosovo izgradi dobre odnose sa svojim susedima.

“Gledamo unapred da radimo sa vama i da radimo na izazovima. Pokušavamo da savladamo teškoće koje su još prisutne između vas i Republike Srbije. Razgovarali smo kako ojačati integraciju Kosova u EU i korake koje SAD, kao prijatelj Kosova, može preduzeti u dogovoru sa evropskim partnerima”, rekao je Stajnberg.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju rekao je da je sa Stajnbergom razgovarano i o planu Prištine za integraciju severnog Kosova.

“Razgovarali smo o aktivnom intgresianju jednog dela Kosova, naročito jednom delu srpske zajednice koji okleva da bude deo svih procesa koje smo prošli. Izrazili smo naše naše obaveze i dug koji imamo prema građanima za njihov bolji život, ali i za druge relacije u pogledu politike koju razvija Kosovo u međunarodnom aspektu”, rekao je Sejdiju.

“To se odnosi i na dobrosusedske odnose sa svim zemljama regiona, uključujući i dobre odnose sa Republikom Srbijom”, dodao je predsednik Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: