Novosti: Plata sa dva lica

Najniža prosečna plata u Srbiji je čak 5,4 puta manja od najvećeg proseka. Toliki je raspon i među zaposlenima na istoj poziciji u različitim krajevima zemlje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2010.

00:45

Default images

Kada biste zamislili profil radnika koga sreća nije poslužila, on živi u Vladičinom Hanu, u firmi koja se bavi proizvodnjom odeće i kože. Bio on ekonomista, pravnik, službenih ili radnik, u februaru je zaradio - svega 7.416 dinara.Nasuprot njemu je jedan ekonomista koga je put doveo do Novog Beograda i uspešne banke koji prima oko 54.713 dinara.

To što spada u delatnost - finansijsko posredovanje, otkriva da prima 79.967 dinara. Statistika kaže da je to prosečna plata, a primanja u ovoj struci idu i do 150.000 dinara.

Razlike u primanjima za isto radno mesto zavise od uspešnosti firme, pre svega. Na to utiče delatnost, ali i gde se preduzeće nalazi.

Raspone je utvrdilo i istraživanje “Infostuda”. Među najlošije plaćenim zanimanjima su i najmanje razlike, ali zato najplaćeniji jedni drugima beže za više od pet puta.

“Najmanju prosečnu platu imaju zaposleni na poziciji higijeničar, i ona neto iznosi 16.620 dinara. Oni su u kategoriji medicina, farmacija, veterina”, kaže Branislav Jovanović, iz “Infostuda”.

“Plate za ovu poziciju se kreću između 14.500 dinara i 20.000 dinara. Najveću prosečnu platu imaju zaposleni na poziciji IT direktor, kategorija viši menadžment, koja neto iznosi 128.467 dinara. Raspon plata na ovoj poziciji je od 50.000 do 263.483 dinara”, kaže on.

Pošto je reč o internet-servisu, u “Infostudu” upozoravaju da su u istraživanju učestvovali samo oni koji ga i koriste.

Sindikati upozoravaju da su rasponi prosečnih plata među granama privreda od tri do pet puta. Godinama unazad, pa i u 2009, najniži prosek beleže proizvođači odeće i krzna. Zarađivali su, bez poreza i zarada, 12.702 dinara. Nasuprot njima, radnici u finansijskom posredovanju, već tradicionalno, bili su najplaćeniji. Prosečno - 74.337 dinara.

"Značajne su razlike po okruzima, ali, naravno, zarade zavise od firme do firme", kaže Rajko Kosanović, iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

"Uzmimo primer ekonomiste. Onaj koji je zaposlen u državnoj upravi, iako dokazani stručnjak, zarađuje oko 45.000 dinara. Njegov kolega, sa istim fakultetom, koji radi u banci, prima oko 150.000 dinara. Pa, ipak, da mogu da biraju, naši ljudi bi najradije bili u državnoj službi. Ona pruža određenu sigurnost", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: