A. Jerkov: U utorak o Srebrenici

Poslanička grupa vladajuće koalicije Za evropsku Srbiju u Skupštini Srbije podneće Predlog deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, rekla je Aleksandra Jerkov.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.03.2010.

12:29

Default images

Zamenica šefa poslaničke grupe vladajuće koalicije Za evropsku Srbiju Aleksandra Jerkov je najavila i da će njena partija podržati Predlog deklaracije, iako se u tom predlogu ne spominje reč "genocid" za zločin koji su snage Vojske Republike Srpske počinile u tom gradu u Bosni i Hercegovini jula 1995. godine.

"Mi smatramo da treba da stoji reč 'genocid', ali nismo želeli da uslovljavamo našu podršku Predlogu deklaracije, jer ona ipak predstavlja osudu zločina u Srebrenici. S druge strane, u ovom političkom trenutku nije bilo moguće doneti drugačiji tekst deklaracije koji bi dobio skupštinsku većinu", objasnila je Aleksandra Jerkov.

Dodala je da, nakon što Skupština Srbije usvoji deklaraciju, LSV očekuje da se osuda zločina prenese u sve sfere društvenog života.

Izrazila je zadovoljstvo i što će u tekstu deklaracije stajati i zahtev da se kazne svi počinioci zločina i da se izvedu pred lice pravde.

"Sutra ćemo u Skupštini Srbije videti ko je spreman da osudi zločine. Osuda zločina u Srebrenici je osnovni preduslov da skinemo odgovornost sa generacija koje dolaze", ocenila je Aleksandra Jerkov.

Ona je apelovala da se sutra, tokom rasprave, ne dozvoli vređanje žrtava srebreničkog genocida.

Zločin u Srebrenici kao genocid je okarakterisao Međunarodni sud pravde u Hagu 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: