Socijalisti porazili Sarkozija

Blok desnog centra francuskog predsednika Nikole Sarkozija pretrpeo je ubedljivi poraz na regionalnim izborima, uspevši da se održi na vlasti samo u Alzasu.

Izvor: B92

Nedelja, 21.03.2010.

20:45

Default images

S druge strane, opoziciona Socijalistička partija osvojila oko 54 odsto glasova na državnom nivou, pokazali su prvi nezvanični rezultati drugog kruga glasanja.

Socijalisti i njihovi saveznici moći će, uz ovakav rezultat, da uspostave kontrolu u najmanje 20 od 22 regiona, dok je koalicija desnog centra osvojila 36 odsto glasova, saopštila je večeras agencija za ispitivanje javnog mnenja "Opinionvej".

Prema ovim rezultatima, krajnje desničarski Nacionalni front dobio je samo 8,7 odsto glasova na državnom nivou, ali je lidera te stranke Žana Maria Lepena, u regionu na krajnjem jugu zemlje, podržalo 25 odsto birača.

Na poraz Sarkozijevog bloka i trijumf socijalista najverovatnije su uticali i slaba ekonomija i rastuća nezaposlenost, kao i niz intriga, počevši od optužbi za nepotizam do debata o nacionalnom identitetu, koji su dodatno narušili popularnost francuskog predsednika, preneo je Rojters.

Zvanični rezultati glasanja trebalo bi da budu objavljeni kasnije večeras.
U prvom krugu regionalnih izbora 14. marta, na kojima je odziv birača bio manji od 50 odsto, Sarkozijevu Uniju za narodni pokret (UMP) takođe je ubedljivo pobedila opoziciona Socijalistička partija.

Sarkozi se uoči izbora trudio da umanji njihov značaj, nazvavši ih lokalnim pitanjem koje neće uticati na reforme, ali je, ipak, rekao da će pomno pratiti rezultate i da su "moguće neke izmene u vladi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: