Veštačka oplodnja krivično delo

U Turskoj je usvojen novi zakon koji kvalifikuje kao krivično delo veštačku oplodnju Turkinja spermom donora iz inostranstva.

Izvor: B92

Utorak, 16.03.2010.

01:16

Default images

Veštački izazvana trudnoća i ranije nije bila legalna u Turskoj, ali žene su do sada mogle da traže u inostranstvu donatore sperme za takvu vrstu trudnoće, dok će od sada, posle usvajanja novog zakona, biti odgovorne za delo koje povlači kaznu do tri godine zatvora.

Kako je javio BBC iz Ankare, u Turskoj je veliki broj aktivnosti na spisku zabranjenih zakonom, a najnoviju među njima opisuje kao "bizarnu"

Dopisnik BBC objašnjava da, prema novom zakonu, svaka žena koji koristi stranu banku spermatozoida da bi zatrudnela, sada podleže krivičnoj odgovornosti.

Novi zakon je objavilo Ministarstvo zdravstva i čini se da se temelji na članu Krivičnog zakona zemlje koji zabranjuje turskim državljanima da skrivaju očinstvo svoje dece.

Lekari i pravnici u Turskoj kažu da još pokušavaju da ustanove kako će vlada primenjivati novi zakon.

Donacije sperme za veštačku trudnoću su već dugo ilegalne u Turskoj, tako da su žene koje žele da ostanu u drugom stanju veštačkim osemenjavanjem putovale u inostranstvo da to urade.

Njihov broj je mali, procenjuje se manji od 100 godišnje, ali je jedan ginekolog opisao novi zakon kao "veliki korak nazad"

Ovaj turski ginekolog je, u razgovoru za BBC, ujedno optužio konzervativnu islamističku vladu Stranke pravde i napretka (AK) da nije uspela da razume "potrebu prilagođavanja" turskih zakona mogućnostima koje savremena medicina nudi ženama koje ne mogu ili ne žele da zatrudne prirodnim putem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: