Regionalna "peckanja" i na Sajmu

Slovenija negira napise u hrvatskoj štampi da je nezadovoljna svojim učešćem, organizacijom i medijskom pažnjom na Sajmu turizma u Beogradu.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2010.

15:08

Default images

Najčitaniji slovenački portal 24ur.com reaguje na pisanje hrvatskih medija da su "slovenački predstavnici ljubomorni, jer su Hrvati dobili više pažnje i jer su hit na beogradskom sajmu turizma".

Uz komentar da je to "novi front između Slovenaca i Hrvata", 24.ur.com prenosi reakciju predstavnika Slovenačke turističke organizacije iz Beograda, na napise hrvatske štampe o "slovenačkoj ljubomori". "Upravo se smejemo ovde na štandu", kažu predstavnici Slovenije u Beogradu.

Direktor Slovenačke turističke organizacije Dimitrij Piciga kaže da ne zna na osnovu čega su hrvatski mediji pisali o revoltu slovenačkih predstavnika na Beogradskom sajmu, kao i da ti navodi nisu tačni.

"Potpuno smo zadovoljni slovenačkim učešćem i pažnjom medija, kao i srpskom organizacijom", kaže Piciga i dodaje da niko nije ni pominjao nezadovoljstvo, a kamoli da bi zbog toga, prema pisanju hrvatske štampe, otkazivali planirani koktel.

"Sinoć je na jednom od beogradskih splavova održano jako uspešno srpsko-slovenačko veče. Domaće, njihova rakija i naša vina, roštilj i potica. Imali smo najbolje od obe strane", kaže Piciga za 24ur.com.

Slovenački portal dodaje i da su se "negde između izveštavanja hrvatskih novinara i tvrdnji slovenačkih predstavnika na sajmu, našli Srbi" i prenosi reči predstavnika organizatora Sajma turizma Radomana Kanjevca, koji je za ovaj portal izjavio da je što se tiče organizatora sve korektno obavljeno.

Slovenija je država partner na ovom sajmu, zbog čega je sam Kanjevac organizovao novinarsku konferenciju na kojoj je, 10. februara, predstavljena Slovenija.

"Mi smo Sloveniji poklonili istu pažnju koju dajemo i državama koje su pre nje bile države partneri", rekao je Kanjevac i ocenio da sve očito proističe iz toga kako su pojedinačne države brinule za medijsko izveštavanje o njihovom učešću na Sajmu.

Kanjevac kaže da je Hrvatska na Beogradski sajam dovela 16 novinara iz različitih medijskih kuća, za koje je zakupila poseban štand sa kompjuterima. Uz to je na Sajam došao i hrvatski ministar turizma, Damir Bajs.

"Hrvatska je, za svoju promociju, uradila nešto više od Slovenije. Ali to ne zavisi od nas. Mi tu ništa ne možemo da uradimo", rekao je Kanjevac.

Slovenački predstavnik Dimitrij Piciga na to još jednom ističe da Slovenija nema nikakvih primedaba na rad srpskih organizatora, niti je nezadovoljna.

"Nama ne treba da neko ide sa nama, da ga mi bukvalno vodimo za ruku i pokazujemo mu šta radimo. Mi to možemo da dokažemo rezultatima", kaže Piciga i dodaje da je u Sloveniji, u januaru, zabeležen 55-odstotni rast poseta državljana Srbije, kao i da je broj noćenja srpskih turista u Portorožu premašio broj njihovih noćenja u Istri.

Piciga to povezuje i sa ukidanjem viza za državljane Srbije.

Ocenjujući ovogodišnji Sajam turizma u Beogradu, Piciga kaže da je slovenačko-srpsko partnerstvo jedno od najboljih do sada.

"Što se tiče Beograda, to je fenomenalno tržište sa fenomenalnim partnerima", kaže Piciga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: