Argentina traži pomoć UN-a

Argentina je zatražila od UN-a da posreduje u sporu sa Velikom Britanijom oko Foklandskih ostrva, gde britanska kompanija planira da ekploatiše nalažišta nafte.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.02.2010.

09:49

Default images

Argentinski ministar spoljnih poslova Horhe Tajana rekao je, posle sastanka sa generalnim sekretarom UN Ban Ki-munom, da je zatražio posredovanje svetske organizacije u sporu oko Foklanda i potencijalne eksploatacije njihovih prirodnih resursa.

"Zatražili smo od generalnog sekretara da posreduje i prenese Velikoj Britaniji da nema potrebe da dalje pokreće jednostane akcije", rekao je Tajana juče novinarima.

Argentinski ministar je kazao da London takođe treba da se povinuje rezoliciji UN "o potrebi da se sedne i pregovara sa Argentinom o sukobu oko Malvina (Foklandskih ostrva)".

Britanska naftna kompanija "Dizajr Petroleum" počela je pre tri dana rad na prvoj naftnoj bušotini kod Foklandskih ostrva u poslednjih deset godina, uprkos protivljenju Argentine, koja tu teritoriju smatra svojom.

Prema procenama podvodno nalazište "Liz" kod obale Foklandskih ostrva moglo da krije zalihe od 400 miliona barela nafte, mada postoji opasnost da se ništa neće pronaći, a što dovelo do rasta tenzije između dve zemlje koje su 1982. godine vodile rat dva meseca, koji je okončan pobedom Londona.

"To je ilegalno i protiv međunarodnog prava, kao i protiv volje UN-a", rekao je Tajana na najnoviji potez Britanaca i najavio da će se Argentina braniti svim sredstvima koje pruža diplomatija i međunarodno pravo.

Agencije navode da bi Buenos Aires mogao da traži od Generalne skupštine i Saveta bezbednosti da se donose rezolucije protiv namera Londona.

Britanski premijer Gordon Braun izjavio je 18. februara da je London preduzeo "sve neophodne pripreme" da zaštiti Foklandska ostrva, grupu od oko 200 ostrva pod upravom britanske krune, dok je argentinska predsednica Kristina Fernandes odgovorila izdavanjem dekreta prema kome će svakom brodu koji iz argentinskih luka plovi do Foklandskih, odnosno Malvinskih ostrva, ili koji želi da uđe u argentinske vode, biti potrebna posebna dozvola argentinske vlade.

Iz Forin ofisa je zatim saopštio da se dekret argentinskih vlasti ne odnosi na teritorijalne vode Folklandskih ostrva, koje kontrolišu britanske vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: