Sreda, 23.12.2009.

23:33

Tadić: Neće biti vanrednih izbora

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da sumnja da će to što su poslanici SVM-a u Skupštini Srbije glasali protiv budžeta Republike dovesti do vanrednih izbora.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Ti izbori ne bi bili od koristi nikom sem onima koji su nezadovoljni brojem poslaničkih mesta u Skupštini Srbije i parama koje ta mesta donose“, dodao je Tadić. Predsednik je naglasio da izbori ne bi bili dobri za građane Srbije jer bi stala privreda, stale bi, kako je rekao, strane investicije, a zaustavljen bi bio i put ka Evropskoj uniji.

Ukoliko bi se to, ipak, dogodilo na jedan veštački način, tako što bi pojedine stranke vladajuće koalicije prešle u opoziciju, Demokratska stranka je spremna i na izbore.

Tadić je rekao da će, ukoliko izbori budu neizbežni, "sa velikim zadovoljstvom" izaći na njih.

"Siguran sam da bismo i na njima pobedili, kao što smo pobeđivali na svim, od 2000. godine do danas", naveo je Tadić.

Dodao je da će "veoma brzo" biti odlučeno da li će se potez SVM-a odraziti na sastav vladajuće koalicije u parlamentima Srbije i Vojvodine.

"Kada dobijete udarac ispod pojasa, onda ne treba da donosite odluku. Sačekate da prođe to vreme i da mirne glave analizirate šta je razlog za takvu odluku jedne stranke koja je članica vladajuće koalicije", rekao je on.

Ocenio je da je potez SVM-a bio demonstracija "partikularnih, posebnih interesa" u odnosu na opšte i globalne interese, dok je za budžet kazao da je reč o zakonu koji je morao biti usvojen radi nastavka evropskih integracija i sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Razmislićemo o tome šta je navelo SVM da ne glasa za najvažniji zakon, za budžet. Sve članice vladajuće koalicije pažljivo će razmotriti taj potez. Kao što je rekao Zoran Đinđić - sprovođenje reformi je uvek plivanje uz vodu. Ako neko vesla u suprotnom pravcu, to je onda veliki problem", rekao je Tadić.

"Niko ne može da ucenjuje ovu politiku koja se danas vodi u Srbiju svojim pojedinačnim interesima. Mnogo važniji od svake pokrajinske odluke i svakog pokrajinskog i lokalnog interesa jesu interesi građana i interesi države Srbije", dodao je on.

Cvetković: Sa SVM treba ozbiljno razgovarati

Premijer Srbije Mirko Cvetković je izjavio da je iznenađen što Savez vojvođanskih Mađara nije glasao za budžet za 2010. godinu i dodao da sa predstavnicima te stranke treba ozbiljno razgovarati.

"Jedna je stvar ako imate problem pa onda razgovarate o njemu na koalicionom nivou, a druga je stvar ako ne podržavate Vladu i dovodite u pitanje da li će ona opstati ili ne", rekao je premijer Cvetković.

On smatra da "ne stoji" argumentacija SVM-a da je budžet protivustavan jer ne omogućava odgovarajuću strukturu budžeta Vojvodine.

"Ne treba objašnjavati sadržaj jednog budžeta drugim", kaže Cvetković i dodaje da je Ustavni sud Srbije zadužen da oceni šta je protivustavno.

"Većina je stabilna"

I predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović ocenjuje da je većina stabilna.

"Vladajuća koalicija je politički heterogena, ali nikada nije bilo iskakanja kada je u pitanju realizacija osnovnih ciljeva oko kojih se koalicija okupila", rekla je Đukić-Dejanović Tanjugu.

Ona se slaže sa ocenom da u ovom momentu nema razloga za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

20 h

Podeli: