Simbolično preko mađarske granice

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i građani Subotice u ponoć su simboličnim prelaskom granice Horgoš obeležili ukidanje viza za zemlje članice EU.

Izvor: B92

Subota, 19.12.2009.

00:41

Default images

Granični prelazi između Srbije i Mađarske ne bi trebalo da imaju problema sa većim brojem putnika zbog ukidanja viza. Protekle noći nije bilo velikih gužvi na inače prometnom Horgošu, a velike gužve se ne očekuju ni kako se bude približavala Nova godina.

Čini se da će mnogi pamtiti današnji dan, dan kada se mnogima u Srbiji ispunio višegodišnji san. Građani Srbije više nisu nepoželjni putnici u Evropskoj uniji.

Ekipa B92 je među prvima proverila da li se zaista može preko granice na Horgošu samo s pasošem i provera je prošla uspešno – vrlo brzo, samo sa biometrijskim pasošem Srbije i bez dodatnih papira, ušli smo na teritoriju Mađarska.

Mađarska strana spremno dočekuje srpske putnike sa povećanim kapacitetima. Ipak, napominju da pojedina dodatna dokumenta olakšavaju ulazak.

"Kako nalažu pravila Šengenskog sporazuma, pogranična policija mora da ustanovi zašto putnik dolazi. Tako da je uvek dobro napismeno to i dokazati. Naravno, neophodan je samo pasoš, a osiguranje vozila, zdravstveno osiguranje nisu neophodni, ali nam pomažu da ustanovimo razlog putovanja", kažu za B92 mađarski graničari. Na srpskoj strani nema problema. Bezvizni režim će im, kažu, samo olakšati proceduru, jer više ne moraju da vode računa o tome da li osoba ima vizu.

U prvoj grupi koja je ušla u Mađarsku bila je i grupa žena iz Horgoša koja je potom svima ostalima koji su prelazili granicu delila jabuke i kiflice.

Ipak, prvi građanin Srbije koji je sinoć ušao u Mađarsku bez vize, bio je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić.

Graničari su mu čak izdali i neku vrstu sertifikata da je upravo on prvi probio “šengenski led”.

Nakon što su građani prešli mađarsku granicu, ministar Jeremić je kratko prokomentarisao: “Dakle, ovo funkcioniše”.

On je rekao da je to korak napred, ali da se radi na narednim koracima. Šef diplomatije Srbije je potvrdio da će Vlada danas zasedati, a da će glavna tema biti odluka o datumu podnošenja kandidature za članstvo u EU.

"Na Svetog Nikolu 2009. godine biće donesena odluka kada će Srbije podneti kanidaturu za članstvo u EU, ja očekujem da će to biti uskoro", najavio je Jeremić.

Samo nekoliko sati pred pad viznog režima, put mađarske granice krenula je grupa od šezdesetak mladih ljudi predvođenih organizacijom “Džangl trajb”.

Kako saznaje B92 od pograničnih policija i Mađarske i Srbije, najprometniji prelaz, Horgoš, ima i više nego dovoljno kapaciteta, te se bez obzira na promenu viznog režima ne očekuju velike gužve. Dokaz za to je i prošla noć, koju pripadnici pogranične policije opisuju kao prosečnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: