Političarima imunitet u saobraćaju?

Novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja biće obuhvaćeni svi učesnici u saobraćaju, pa i policajci i političari koji su zaštićeni imunitetom, piše “Blic”.

Izvor: B92

Subota, 12.12.2009.

00:29

Default images

Međutim, političari se i dalje mogu pozvati na imunitet za sva prekršajna i krivična dela za koja nije propisana kazna zatvora, dok za policajce važe sve odredbe zakona, sem one o zabrani zaustavljanja i parkiranja na određenim mestima jer zbog prirode posla moraju da budu u mogućnosti da se zaustave bilo gde.

Zakon daje za pravo svakom poslaniku da se pozove na imunitet ako je zatečen u vršenju prekršaja ili dela za koja nije zaprećena kazna zatvorom.

U praksi, to znači da oni ne moraju da odgovaraju za prelazak ulice van pešačkog prelaza, nepropisno parkiranje, vožnju bez oborenih svetala, nevezivanje pojasa ili preticanje žutom trakom.

Takođe, ukoliko bi policajac zaustavio političara, koji uživa imunitet, kako vozi u alkoholisanom stanju, ali sa manje od dva promila alkohola u krvi, on može da se pozove na imunitet, jer je za taj nivo alkoholisanosti predviđena novčana kazna i oduzimanje dozvole na određeni period, ali ne i kazna zatvora.

I pored toga što mogu, u Skupštini Srbije tvrde da do sada poslanici nisu izbegavali odgovornost za prekršaje i da su uredno plaćali kazne.

Nenad Konstantinović, predsednik Administrativnog odbora Skupštine, kaže za "Blic“ da svi poslanici moraju da poštuju sve odredbe novog zakona, bez obzira na imunitet.

“Zakon važi za sve građane, pa tako i za narodne poslanike. Oni su dužni da plaćaju kazne ukoliko bi prekršili neku odredbu novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju. Do sada nije bilo nikakvih slučajeva izbegavanja prekršajne odgovornosti i pozivanja na imunitet kada je u pitanju kršenje saobraćajnih propisa. Znam za slučajeve gde su poslanici normalno plaćali kazne”, kaže Konstantinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: