Subota, 12.12.2009.

00:29

Političarima imunitet u saobraćaju?

Novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja biće obuhvaćeni svi učesnici u saobraćaju, pa i policajci i političari koji su zaštićeni imunitetom, piše “Blic”.

Izvor: Blic

Politièarima imunitet u saobraæaju? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

iii

pre 14 godina

Ako se poslanik pozove na imunitet, to se lako resi tako sto mediji to prenesi, pa doticni zavrsi svoju politicku karijeru ubrzo. Sa pravima policajaca je malo komplikovanije, jer bas pre neki dan gledam, policijski pezo parkiran na sred trotoara (mada je javna garaza 500 metara odatle), a vozac sa drugarima sedi u obliznjem kaficu. Pa bas sumnjam da ce neko njega da kazni za to..

alxxl

pre 14 godina

samo me interesuje, iz kojih prihoda su poslanici do sada redovno platili kazne? pretpostavljam da ne iz sopstvenih džepova... ali i možda jesu, pošto u tim džepovima se nalaze naše pare... (ozbiljno - mislim da se kazne refundiraju, samo treba dati priznanicu - neka me neko razuveri, jer sam sada već opasno očajan...)

bezimena

pre 14 godina

Prvobitno, imunitet štiti poslanika da ga niko ne bi mogao proganjati za stavove izrečene za skupštinskom govornicom, medjutim, kako se kod nas sve izvrnulo u svoju suprotnost, proizilazi da je poslanik za zakon NEDODIRLJIV, iako Ustav kaže da su pred zakonom svi LJUDI JEDNAKI, i to bi moralo pod hitno da bude promenjeno i upodobljeno USTAVU!

Ivana

pre 14 godina

Mene danas na semaforu kod Ministarstva za dijasporu (Vasina Ulica) oko 14.30 unmalo nije ubio vozač crnog audija A6 koji ima onu nalepnicu ministarstva (a prethodno je bio namestu rezervisanom za njih) tako što je vozač, prešao na crveno svetlo dok je držao mobilni u ruci, i pritom sam videla da nije bio vezan, i bio je pritom sam u kolima. Tako da, gospodine Ministre Dačiću; @#$%&! TI SE U ZAKON! Od sada ću mobilnim ovakve stvari da slikam-samo mi recite gde da vam ih šaljem, jer bisera ima na ciklione, ništa se promenilo nije za "njih". Ivana Mojsilović - rođena beograđanka iz Gospodar Jovanove.

Mashinovodja

pre 14 godina

"Takođe, ukoliko bi policajac zaustavio političara koji uživa imunitet kako vozi u alkoholisanom stanju, ali sa manje od dva promila alkohola u krvi, on može da se pozove na imunitet"
Taj koji ima dva promila alkohola u krvi neće biti ni u stanju da izgovori reč "imunitet". Ali šta će biti ako "imunitetlija" s dva promila alkohola ubije čoveka? Da li i onda važi njegov imunitet?
Očigledno je da ovi paraziti pripremaju sebi odstupnicu i već sada razvodnjavaju zakon. Ni mastilo se nije osušilo na njemu, a oni već spremaju izuzetke. Legalno i pošteno, nema šta!
Poslanički imunitet je izmišljen da bi poslanici mogli da slobodno govore u Parlamentu i izražavju SVOJE mišljenje, bez ikakvog straha od izgovorene reči. Namena poslaničkog imuniteta svakako nije da štiti pijandure i one koji drsko i bezočno krše zakon. Osim u Srbiji, naravno. Kao što je govorio Pašić: "zakoni su za naši protivnici". Ta "filozofija" se očigledno odlično primila kod srpskih politikanata.

Saobracajac

pre 14 godina

Kakav imunitet, ako je Predsednik platio novcanu kaznu kao i svaki pocinilac prekrsaja, zasto ne i poslanik. Dole sa imunitetom. Hitna pomoc, vatrogasci,policija i invalidi treba da se izuzmu od nekih odredbi Zakona ako je bas neophodno. Alkohol,prekoracenje brzine,preticanje preko pune linije bez oprastanja.

justice

pre 14 godina

Cilj poslanickog imuniteta je omoguciti poslanicima da prisustvuju sednicama Skupstine i na istima donose znacajne odluke o pravima, obavezama i polozaju onih koji su ih birali.

Medjutim, u zemlji Srbiji, poslanici NISU OBAVEZNI DA PRISUSTVUJU SEDNICAMA SKUPSTINE, jer tako kaze Poslovnik koji su oni izglasali, osim naravno u danu za glasanje. (tada jedino i vidimo poslanike "pozicije").

Dakle posto je u zemlji sve izvitopereno, pa i osnovni pojmovi parlamentarizma, demokratije, odgovornosti itd predlazem da se poslanicima ukine imunitet za sva krivicna i prekrsajna dela jedino da im se ostavi imunitet za izgovorene reci. Ovo zbog toga sto ce jednog dana sigurno puci tikva u koju svi duvaju (i pozicija i opozicija) pa ce javnost lepo saznati sta su sve radili, sta nisu a trebali su, ko je kome, koliko, kada i iz kojih razloga ucinio ili nije ucinio, omogucio ili nije omogucio i koliko su svi posle nekoliko godina bavljenja politikom bogatiji (mislim bogatiji u imovinskom smislu, u onom drugom tesko da to mogu biti)

Znaci ili ukinuti imunitet poslanicima ili dovesti skupstinski rad na nivo evropskih zemalja gde su poslanici OBAVEZNI DA PRISUSTVUJU SEDNICAMA SKUPSTINE.

Nele

pre 14 godina

Ma sram ih bilo bre, krkaju za dz u skupstinskom restoranu dok su pune narodne kuhinje, primaju velike plate i dnevnice dok mnogi ostaju bez posla, uzivaju razne povlastice a sad ce jos biti izuzeti od placanja kazni. I ja cu na sledecim izborima biti imun na njih. Imam ja i preca posla od izlaska na izbore posle kojih bude bolje samo njima. Ko me vidi na sledecim izborima (bilo kojim) neka mi slobodno pljune u lice.

bazz

pre 14 godina

"Takođe, ukoliko bi policajac zaustavio političara koji uživa imunitet kako vozi u alkoholisanom stanju, ali sa manje od dva promila alkohola u krvi, on može da se pozove na imunitet"

E ovo je biser! Osoba sa dva promila alkohola u krvi najverovatnije ne moze ni da stoji kako treba, ali zato poslanici izgleda mogu. Mora da vezbaju opasno u poslanickoj kantini.

lojer

pre 14 godina

Cilj poslaničkog imuniteta je da omogući prisustvo poslanika sednici parlamenta jer je ovaj na to dužan. Zato poslanici ne plaćaju putarinu, ne plaćaju kazne, refundiraju im se troškovi puta... Sve se čini da oni mogu da stignu na sednicu.

Zato bi trebalo urediti ovaj problem tako da poslanik može da se pozove na imunitet i time izbegne plaćanje kazne ili dalje zadržavanje samo tokom trajanja svog poslaničkog mandata.

Pošto prestane da bude poslanik, prekršaj bi se aktivirao i on bi morao da odgovara kao i ostali građani.

Za vreme trajanja mandata prekršaj bi bio zamrznut, odnosno ne bi mu tekao standardan period zastarevanja.

Moglo bi i da se uredi da poslanik ne može da bude ponovo izabran na tu funkciju ako ima zamrznut prekršaj, odnosno morao bi da plati sve kazne između dva mandata.

Sve ostalo je ruganje pravdi i građanima.

zoki

pre 14 godina

Oduvek je bilo da politicari a i policajci imaju povlastice u ovom drustvu! Sramno je ucestvovati u donosenju nekog zakona a onda isti izbegavati! Verujem da ce se to i nastaviti na veliku zalost nas obicnih smrtnika!

aleksandar

pre 14 godina

Sramota... zakoni treba da vaze za sve. Zivo me zanima da li ce neki policajac smeti da zaustavi neki besan auto sa zatamljenim staklima... zivi bili, pa videli, ali cisto sumnjam. Na kraju ce se zakon dosledno sprovoditi, ali samo prema "malom coveku". Kao i uvek. Selektivna primena zakona nije odlika pravne drzave.

Boza Bogdanovic

pre 14 godina

Novi Zakon ima svrhu, ako se bitno smanji broj poginulih, ozledjenih i unistenih kola u udesima, a ne ako je prvenstveno zamisljen za punjenje budzeta. Cesti su znaci ogranicenja brzine zbog radova na putu na svega 20-40 km/h. Neki put stoje i vise nedelja posle zavrsetka radova. Da li ce i njih kaznjavati? Ispred skoro svake raskrsnice prema nekom selu, koje se i ne vidi sa puta, postoji znak ogranicenja brzine?!
Na pojedinim mestima ogranicava se brzina “iz cista mira”, iskljucivo zbog naplate kazni. Na primer, na medjunarodnom magistralnom putu Negotin-Nis, na novoj obilaznici oko Zajecara postoji znak ogranicenja brzine na svega 50 km/h, a do prvih kuca u Zajecaru ima citav kilometar?! Na tom istom putu (kod Matejevca), na prvoj tabli pise “Nis” (stari put), na drugoj takodje samo “Nis” (novi put), a zaboravili su da napisu da se tim putem takodje izlazi na skretanje prema Beogradu ili Skopju?!
Saobracajci imaju “normu” od xx bodova u toku smene. Da bi je ispunili, izaberu neko mesto van grada, gde mogu pisati kazne zbog prekoracenja brzine (uglavnom, do 10 km/h), iako i mi vozaci i oni znamo da se time uopste ne ugrozava saobracaj. Pogotovo, kada su u pitanju dnevno svetlo, redak saobracaj, suv put i tehnicki ispravan automobil. Ali, nikada nisu postavili radar u Boru II, gde obesni klinci iz naselja (“tatini sinovi”) voze motore bar duplo brze od dozvoljenih 40 km/h, bez kacige i naocara. Dovoljno je da ih musica udari u oko pri toj brzini, pa da izgube kontrolu i pobiju pesake na trotoaru.
Boza Bogdanovic, Bor

gavra

pre 14 godina

"Takođe, ukoliko bi policajac zaustavio političara koji uživa imunitet kako vozi u alkoholisanom stanju, ali sa manje od dva promila alkohola u krvi, on može da se pozove na imunitet, jer je za taj nivo alkoholisanosti predviđena novčana kazna i oduzimanje dozvole na određeni period, ali ne i kazna zatvora."

Sad znam zasto se imunitet "uziva"! :D

Ivan's

pre 14 godina

Zakon neće važiti (kao što i do sad nije) za:
- mangupe i kriminalce
- tatine sinove
- policajce i širu im rodbinu
- lokalne moćnike
A za nas smrtnike, pooštrene kaznene mere, kako gore navedene ne bismo ometali u vladanju asfaltnim putevima...Ma dosta!!!

Zoran

pre 14 godina

Pa ovo je smesno. U razvijenim zemljama cak ni vozila HITNE POMOCI nemaju imonitet za saobracajne prekrsaje. Nama je bolje da trazimo mesto u Africi nego li u Evropi. Za politicare je sve dozvoljeno dok ne udare jedan na drugoga. Jadan je Srbija i narod u njoj.

neshapop

pre 14 godina

Nisu problem politicari, vec oni za koje ti isti politicari urgiraju, kojima policija posle jednog telefonskog poziva sklanja prijave. A, upravo ti sticenici su najbahatiji i najnekulturniji vozaci. E, to predstavlja problem, i to treba iskoreniti.

Milos

pre 14 godina

A ja znam za slucajeve gde bi poslanik mahnuo legitimacijom, a policajac rukom. Nije bilo potrebe da se bilo ko poziva na imunitet, u prisustvu "vlasti", policija se odmah povukla.

Paks

pre 14 godina

Samo policija, vatrogasci i hitna pomoc mogu da imaju tu mogucnost da zaustave bilo gde a ne neki tamo narodni poslanici. Pa kako da nam ti poslanici daju za primer kako se treba ponasati kad su oni zasticeni ko beli medvedi? Onda ce da nam pricaju kako treba zakon da se postuje, kako niko nije iznad zakona i druge gluposti.

OGORČEN novim zakonom

pre 14 godina

Pa zato su poslanici i izglasali ovaj zakon - znali su da isti za njih neće važiti. Tj. važiće, ali će se oni pozivati na imunitet. Nije šija nego vrat.

Voze đipa, bembaru itd.

pre 14 godina

Od 7,5 milona ljudi, sada je najbitnije da li će 250 narodnih poslanika da plaćaju kazne za saobraćajne prekršaje ili neće? A šta ćemo sa onih nekoliko desetina hiljada naših sugrađana koji u ovoj državi ne plaćaju ništa, već samo uzimaju, grabe, muljaju, podmićuju, šire pipke svoje hobotnice na svaki zakonom dozvoljen ili nedozvoljen način? Prepoznaćete ih po modelima i starosti automobila koje voze, po nervozi da stignu što pre, makar i preko drugih učesnika u saobraćaju. Oni ni do sada nisu plaćali kazne, zato što su utemeljili mrežu svojih ljudi na odgovarajućim komandnim mestima u MUP-u.

Neutralni

pre 14 godina

Bas sam ocekivao da ce da kaznjavaju poslanike. Ako vec nisu krivicno odgovarali za falsifikovanja: afera Bodrum, podizanje milionskih suma na ime izmisljenih putnih triskova... zasto bi odgovarali za ovo. A onoj Pop-Lazic policija ne bi smela ni da pridje, plaseci se da ne dobije shimikom u glavu.

Ivan's

pre 14 godina

Zakon neće važiti (kao što i do sad nije) za:
- mangupe i kriminalce
- tatine sinove
- policajce i širu im rodbinu
- lokalne moćnike
A za nas smrtnike, pooštrene kaznene mere, kako gore navedene ne bismo ometali u vladanju asfaltnim putevima...Ma dosta!!!

Milos

pre 14 godina

A ja znam za slucajeve gde bi poslanik mahnuo legitimacijom, a policajac rukom. Nije bilo potrebe da se bilo ko poziva na imunitet, u prisustvu "vlasti", policija se odmah povukla.

Voze đipa, bembaru itd.

pre 14 godina

Od 7,5 milona ljudi, sada je najbitnije da li će 250 narodnih poslanika da plaćaju kazne za saobraćajne prekršaje ili neće? A šta ćemo sa onih nekoliko desetina hiljada naših sugrađana koji u ovoj državi ne plaćaju ništa, već samo uzimaju, grabe, muljaju, podmićuju, šire pipke svoje hobotnice na svaki zakonom dozvoljen ili nedozvoljen način? Prepoznaćete ih po modelima i starosti automobila koje voze, po nervozi da stignu što pre, makar i preko drugih učesnika u saobraćaju. Oni ni do sada nisu plaćali kazne, zato što su utemeljili mrežu svojih ljudi na odgovarajućim komandnim mestima u MUP-u.

OGORČEN novim zakonom

pre 14 godina

Pa zato su poslanici i izglasali ovaj zakon - znali su da isti za njih neće važiti. Tj. važiće, ali će se oni pozivati na imunitet. Nije šija nego vrat.

aleksandar

pre 14 godina

Sramota... zakoni treba da vaze za sve. Zivo me zanima da li ce neki policajac smeti da zaustavi neki besan auto sa zatamljenim staklima... zivi bili, pa videli, ali cisto sumnjam. Na kraju ce se zakon dosledno sprovoditi, ali samo prema "malom coveku". Kao i uvek. Selektivna primena zakona nije odlika pravne drzave.

bazz

pre 14 godina

"Takođe, ukoliko bi policajac zaustavio političara koji uživa imunitet kako vozi u alkoholisanom stanju, ali sa manje od dva promila alkohola u krvi, on može da se pozove na imunitet"

E ovo je biser! Osoba sa dva promila alkohola u krvi najverovatnije ne moze ni da stoji kako treba, ali zato poslanici izgleda mogu. Mora da vezbaju opasno u poslanickoj kantini.

Neutralni

pre 14 godina

Bas sam ocekivao da ce da kaznjavaju poslanike. Ako vec nisu krivicno odgovarali za falsifikovanja: afera Bodrum, podizanje milionskih suma na ime izmisljenih putnih triskova... zasto bi odgovarali za ovo. A onoj Pop-Lazic policija ne bi smela ni da pridje, plaseci se da ne dobije shimikom u glavu.

Paks

pre 14 godina

Samo policija, vatrogasci i hitna pomoc mogu da imaju tu mogucnost da zaustave bilo gde a ne neki tamo narodni poslanici. Pa kako da nam ti poslanici daju za primer kako se treba ponasati kad su oni zasticeni ko beli medvedi? Onda ce da nam pricaju kako treba zakon da se postuje, kako niko nije iznad zakona i druge gluposti.

Boza Bogdanovic

pre 14 godina

Novi Zakon ima svrhu, ako se bitno smanji broj poginulih, ozledjenih i unistenih kola u udesima, a ne ako je prvenstveno zamisljen za punjenje budzeta. Cesti su znaci ogranicenja brzine zbog radova na putu na svega 20-40 km/h. Neki put stoje i vise nedelja posle zavrsetka radova. Da li ce i njih kaznjavati? Ispred skoro svake raskrsnice prema nekom selu, koje se i ne vidi sa puta, postoji znak ogranicenja brzine?!
Na pojedinim mestima ogranicava se brzina “iz cista mira”, iskljucivo zbog naplate kazni. Na primer, na medjunarodnom magistralnom putu Negotin-Nis, na novoj obilaznici oko Zajecara postoji znak ogranicenja brzine na svega 50 km/h, a do prvih kuca u Zajecaru ima citav kilometar?! Na tom istom putu (kod Matejevca), na prvoj tabli pise “Nis” (stari put), na drugoj takodje samo “Nis” (novi put), a zaboravili su da napisu da se tim putem takodje izlazi na skretanje prema Beogradu ili Skopju?!
Saobracajci imaju “normu” od xx bodova u toku smene. Da bi je ispunili, izaberu neko mesto van grada, gde mogu pisati kazne zbog prekoracenja brzine (uglavnom, do 10 km/h), iako i mi vozaci i oni znamo da se time uopste ne ugrozava saobracaj. Pogotovo, kada su u pitanju dnevno svetlo, redak saobracaj, suv put i tehnicki ispravan automobil. Ali, nikada nisu postavili radar u Boru II, gde obesni klinci iz naselja (“tatini sinovi”) voze motore bar duplo brze od dozvoljenih 40 km/h, bez kacige i naocara. Dovoljno je da ih musica udari u oko pri toj brzini, pa da izgube kontrolu i pobiju pesake na trotoaru.
Boza Bogdanovic, Bor

gavra

pre 14 godina

"Takođe, ukoliko bi policajac zaustavio političara koji uživa imunitet kako vozi u alkoholisanom stanju, ali sa manje od dva promila alkohola u krvi, on može da se pozove na imunitet, jer je za taj nivo alkoholisanosti predviđena novčana kazna i oduzimanje dozvole na određeni period, ali ne i kazna zatvora."

Sad znam zasto se imunitet "uziva"! :D

Zoran

pre 14 godina

Pa ovo je smesno. U razvijenim zemljama cak ni vozila HITNE POMOCI nemaju imonitet za saobracajne prekrsaje. Nama je bolje da trazimo mesto u Africi nego li u Evropi. Za politicare je sve dozvoljeno dok ne udare jedan na drugoga. Jadan je Srbija i narod u njoj.

lojer

pre 14 godina

Cilj poslaničkog imuniteta je da omogući prisustvo poslanika sednici parlamenta jer je ovaj na to dužan. Zato poslanici ne plaćaju putarinu, ne plaćaju kazne, refundiraju im se troškovi puta... Sve se čini da oni mogu da stignu na sednicu.

Zato bi trebalo urediti ovaj problem tako da poslanik može da se pozove na imunitet i time izbegne plaćanje kazne ili dalje zadržavanje samo tokom trajanja svog poslaničkog mandata.

Pošto prestane da bude poslanik, prekršaj bi se aktivirao i on bi morao da odgovara kao i ostali građani.

Za vreme trajanja mandata prekršaj bi bio zamrznut, odnosno ne bi mu tekao standardan period zastarevanja.

Moglo bi i da se uredi da poslanik ne može da bude ponovo izabran na tu funkciju ako ima zamrznut prekršaj, odnosno morao bi da plati sve kazne između dva mandata.

Sve ostalo je ruganje pravdi i građanima.

Nele

pre 14 godina

Ma sram ih bilo bre, krkaju za dz u skupstinskom restoranu dok su pune narodne kuhinje, primaju velike plate i dnevnice dok mnogi ostaju bez posla, uzivaju razne povlastice a sad ce jos biti izuzeti od placanja kazni. I ja cu na sledecim izborima biti imun na njih. Imam ja i preca posla od izlaska na izbore posle kojih bude bolje samo njima. Ko me vidi na sledecim izborima (bilo kojim) neka mi slobodno pljune u lice.

neshapop

pre 14 godina

Nisu problem politicari, vec oni za koje ti isti politicari urgiraju, kojima policija posle jednog telefonskog poziva sklanja prijave. A, upravo ti sticenici su najbahatiji i najnekulturniji vozaci. E, to predstavlja problem, i to treba iskoreniti.

Ivana

pre 14 godina

Mene danas na semaforu kod Ministarstva za dijasporu (Vasina Ulica) oko 14.30 unmalo nije ubio vozač crnog audija A6 koji ima onu nalepnicu ministarstva (a prethodno je bio namestu rezervisanom za njih) tako što je vozač, prešao na crveno svetlo dok je držao mobilni u ruci, i pritom sam videla da nije bio vezan, i bio je pritom sam u kolima. Tako da, gospodine Ministre Dačiću; @#$%&! TI SE U ZAKON! Od sada ću mobilnim ovakve stvari da slikam-samo mi recite gde da vam ih šaljem, jer bisera ima na ciklione, ništa se promenilo nije za "njih". Ivana Mojsilović - rođena beograđanka iz Gospodar Jovanove.

Saobracajac

pre 14 godina

Kakav imunitet, ako je Predsednik platio novcanu kaznu kao i svaki pocinilac prekrsaja, zasto ne i poslanik. Dole sa imunitetom. Hitna pomoc, vatrogasci,policija i invalidi treba da se izuzmu od nekih odredbi Zakona ako je bas neophodno. Alkohol,prekoracenje brzine,preticanje preko pune linije bez oprastanja.

Mashinovodja

pre 14 godina

"Takođe, ukoliko bi policajac zaustavio političara koji uživa imunitet kako vozi u alkoholisanom stanju, ali sa manje od dva promila alkohola u krvi, on može da se pozove na imunitet"
Taj koji ima dva promila alkohola u krvi neće biti ni u stanju da izgovori reč "imunitet". Ali šta će biti ako "imunitetlija" s dva promila alkohola ubije čoveka? Da li i onda važi njegov imunitet?
Očigledno je da ovi paraziti pripremaju sebi odstupnicu i već sada razvodnjavaju zakon. Ni mastilo se nije osušilo na njemu, a oni već spremaju izuzetke. Legalno i pošteno, nema šta!
Poslanički imunitet je izmišljen da bi poslanici mogli da slobodno govore u Parlamentu i izražavju SVOJE mišljenje, bez ikakvog straha od izgovorene reči. Namena poslaničkog imuniteta svakako nije da štiti pijandure i one koji drsko i bezočno krše zakon. Osim u Srbiji, naravno. Kao što je govorio Pašić: "zakoni su za naši protivnici". Ta "filozofija" se očigledno odlično primila kod srpskih politikanata.

justice

pre 14 godina

Cilj poslanickog imuniteta je omoguciti poslanicima da prisustvuju sednicama Skupstine i na istima donose znacajne odluke o pravima, obavezama i polozaju onih koji su ih birali.

Medjutim, u zemlji Srbiji, poslanici NISU OBAVEZNI DA PRISUSTVUJU SEDNICAMA SKUPSTINE, jer tako kaze Poslovnik koji su oni izglasali, osim naravno u danu za glasanje. (tada jedino i vidimo poslanike "pozicije").

Dakle posto je u zemlji sve izvitopereno, pa i osnovni pojmovi parlamentarizma, demokratije, odgovornosti itd predlazem da se poslanicima ukine imunitet za sva krivicna i prekrsajna dela jedino da im se ostavi imunitet za izgovorene reci. Ovo zbog toga sto ce jednog dana sigurno puci tikva u koju svi duvaju (i pozicija i opozicija) pa ce javnost lepo saznati sta su sve radili, sta nisu a trebali su, ko je kome, koliko, kada i iz kojih razloga ucinio ili nije ucinio, omogucio ili nije omogucio i koliko su svi posle nekoliko godina bavljenja politikom bogatiji (mislim bogatiji u imovinskom smislu, u onom drugom tesko da to mogu biti)

Znaci ili ukinuti imunitet poslanicima ili dovesti skupstinski rad na nivo evropskih zemalja gde su poslanici OBAVEZNI DA PRISUSTVUJU SEDNICAMA SKUPSTINE.

zoki

pre 14 godina

Oduvek je bilo da politicari a i policajci imaju povlastice u ovom drustvu! Sramno je ucestvovati u donosenju nekog zakona a onda isti izbegavati! Verujem da ce se to i nastaviti na veliku zalost nas obicnih smrtnika!

iii

pre 14 godina

Ako se poslanik pozove na imunitet, to se lako resi tako sto mediji to prenesi, pa doticni zavrsi svoju politicku karijeru ubrzo. Sa pravima policajaca je malo komplikovanije, jer bas pre neki dan gledam, policijski pezo parkiran na sred trotoara (mada je javna garaza 500 metara odatle), a vozac sa drugarima sedi u obliznjem kaficu. Pa bas sumnjam da ce neko njega da kazni za to..

bezimena

pre 14 godina

Prvobitno, imunitet štiti poslanika da ga niko ne bi mogao proganjati za stavove izrečene za skupštinskom govornicom, medjutim, kako se kod nas sve izvrnulo u svoju suprotnost, proizilazi da je poslanik za zakon NEDODIRLJIV, iako Ustav kaže da su pred zakonom svi LJUDI JEDNAKI, i to bi moralo pod hitno da bude promenjeno i upodobljeno USTAVU!

alxxl

pre 14 godina

samo me interesuje, iz kojih prihoda su poslanici do sada redovno platili kazne? pretpostavljam da ne iz sopstvenih džepova... ali i možda jesu, pošto u tim džepovima se nalaze naše pare... (ozbiljno - mislim da se kazne refundiraju, samo treba dati priznanicu - neka me neko razuveri, jer sam sada već opasno očajan...)

Voze đipa, bembaru itd.

pre 14 godina

Od 7,5 milona ljudi, sada je najbitnije da li će 250 narodnih poslanika da plaćaju kazne za saobraćajne prekršaje ili neće? A šta ćemo sa onih nekoliko desetina hiljada naših sugrađana koji u ovoj državi ne plaćaju ništa, već samo uzimaju, grabe, muljaju, podmićuju, šire pipke svoje hobotnice na svaki zakonom dozvoljen ili nedozvoljen način? Prepoznaćete ih po modelima i starosti automobila koje voze, po nervozi da stignu što pre, makar i preko drugih učesnika u saobraćaju. Oni ni do sada nisu plaćali kazne, zato što su utemeljili mrežu svojih ljudi na odgovarajućim komandnim mestima u MUP-u.

Zoran

pre 14 godina

Pa ovo je smesno. U razvijenim zemljama cak ni vozila HITNE POMOCI nemaju imonitet za saobracajne prekrsaje. Nama je bolje da trazimo mesto u Africi nego li u Evropi. Za politicare je sve dozvoljeno dok ne udare jedan na drugoga. Jadan je Srbija i narod u njoj.

Neutralni

pre 14 godina

Bas sam ocekivao da ce da kaznjavaju poslanike. Ako vec nisu krivicno odgovarali za falsifikovanja: afera Bodrum, podizanje milionskih suma na ime izmisljenih putnih triskova... zasto bi odgovarali za ovo. A onoj Pop-Lazic policija ne bi smela ni da pridje, plaseci se da ne dobije shimikom u glavu.

bazz

pre 14 godina

"Takođe, ukoliko bi policajac zaustavio političara koji uživa imunitet kako vozi u alkoholisanom stanju, ali sa manje od dva promila alkohola u krvi, on može da se pozove na imunitet"

E ovo je biser! Osoba sa dva promila alkohola u krvi najverovatnije ne moze ni da stoji kako treba, ali zato poslanici izgleda mogu. Mora da vezbaju opasno u poslanickoj kantini.

OGORČEN novim zakonom

pre 14 godina

Pa zato su poslanici i izglasali ovaj zakon - znali su da isti za njih neće važiti. Tj. važiće, ali će se oni pozivati na imunitet. Nije šija nego vrat.

Milos

pre 14 godina

A ja znam za slucajeve gde bi poslanik mahnuo legitimacijom, a policajac rukom. Nije bilo potrebe da se bilo ko poziva na imunitet, u prisustvu "vlasti", policija se odmah povukla.

Paks

pre 14 godina

Samo policija, vatrogasci i hitna pomoc mogu da imaju tu mogucnost da zaustave bilo gde a ne neki tamo narodni poslanici. Pa kako da nam ti poslanici daju za primer kako se treba ponasati kad su oni zasticeni ko beli medvedi? Onda ce da nam pricaju kako treba zakon da se postuje, kako niko nije iznad zakona i druge gluposti.

neshapop

pre 14 godina

Nisu problem politicari, vec oni za koje ti isti politicari urgiraju, kojima policija posle jednog telefonskog poziva sklanja prijave. A, upravo ti sticenici su najbahatiji i najnekulturniji vozaci. E, to predstavlja problem, i to treba iskoreniti.

Ivan's

pre 14 godina

Zakon neće važiti (kao što i do sad nije) za:
- mangupe i kriminalce
- tatine sinove
- policajce i širu im rodbinu
- lokalne moćnike
A za nas smrtnike, pooštrene kaznene mere, kako gore navedene ne bismo ometali u vladanju asfaltnim putevima...Ma dosta!!!

Boza Bogdanovic

pre 14 godina

Novi Zakon ima svrhu, ako se bitno smanji broj poginulih, ozledjenih i unistenih kola u udesima, a ne ako je prvenstveno zamisljen za punjenje budzeta. Cesti su znaci ogranicenja brzine zbog radova na putu na svega 20-40 km/h. Neki put stoje i vise nedelja posle zavrsetka radova. Da li ce i njih kaznjavati? Ispred skoro svake raskrsnice prema nekom selu, koje se i ne vidi sa puta, postoji znak ogranicenja brzine?!
Na pojedinim mestima ogranicava se brzina “iz cista mira”, iskljucivo zbog naplate kazni. Na primer, na medjunarodnom magistralnom putu Negotin-Nis, na novoj obilaznici oko Zajecara postoji znak ogranicenja brzine na svega 50 km/h, a do prvih kuca u Zajecaru ima citav kilometar?! Na tom istom putu (kod Matejevca), na prvoj tabli pise “Nis” (stari put), na drugoj takodje samo “Nis” (novi put), a zaboravili su da napisu da se tim putem takodje izlazi na skretanje prema Beogradu ili Skopju?!
Saobracajci imaju “normu” od xx bodova u toku smene. Da bi je ispunili, izaberu neko mesto van grada, gde mogu pisati kazne zbog prekoracenja brzine (uglavnom, do 10 km/h), iako i mi vozaci i oni znamo da se time uopste ne ugrozava saobracaj. Pogotovo, kada su u pitanju dnevno svetlo, redak saobracaj, suv put i tehnicki ispravan automobil. Ali, nikada nisu postavili radar u Boru II, gde obesni klinci iz naselja (“tatini sinovi”) voze motore bar duplo brze od dozvoljenih 40 km/h, bez kacige i naocara. Dovoljno je da ih musica udari u oko pri toj brzini, pa da izgube kontrolu i pobiju pesake na trotoaru.
Boza Bogdanovic, Bor

gavra

pre 14 godina

"Takođe, ukoliko bi policajac zaustavio političara koji uživa imunitet kako vozi u alkoholisanom stanju, ali sa manje od dva promila alkohola u krvi, on može da se pozove na imunitet, jer je za taj nivo alkoholisanosti predviđena novčana kazna i oduzimanje dozvole na određeni period, ali ne i kazna zatvora."

Sad znam zasto se imunitet "uziva"! :D

aleksandar

pre 14 godina

Sramota... zakoni treba da vaze za sve. Zivo me zanima da li ce neki policajac smeti da zaustavi neki besan auto sa zatamljenim staklima... zivi bili, pa videli, ali cisto sumnjam. Na kraju ce se zakon dosledno sprovoditi, ali samo prema "malom coveku". Kao i uvek. Selektivna primena zakona nije odlika pravne drzave.

zoki

pre 14 godina

Oduvek je bilo da politicari a i policajci imaju povlastice u ovom drustvu! Sramno je ucestvovati u donosenju nekog zakona a onda isti izbegavati! Verujem da ce se to i nastaviti na veliku zalost nas obicnih smrtnika!

lojer

pre 14 godina

Cilj poslaničkog imuniteta je da omogući prisustvo poslanika sednici parlamenta jer je ovaj na to dužan. Zato poslanici ne plaćaju putarinu, ne plaćaju kazne, refundiraju im se troškovi puta... Sve se čini da oni mogu da stignu na sednicu.

Zato bi trebalo urediti ovaj problem tako da poslanik može da se pozove na imunitet i time izbegne plaćanje kazne ili dalje zadržavanje samo tokom trajanja svog poslaničkog mandata.

Pošto prestane da bude poslanik, prekršaj bi se aktivirao i on bi morao da odgovara kao i ostali građani.

Za vreme trajanja mandata prekršaj bi bio zamrznut, odnosno ne bi mu tekao standardan period zastarevanja.

Moglo bi i da se uredi da poslanik ne može da bude ponovo izabran na tu funkciju ako ima zamrznut prekršaj, odnosno morao bi da plati sve kazne između dva mandata.

Sve ostalo je ruganje pravdi i građanima.

Nele

pre 14 godina

Ma sram ih bilo bre, krkaju za dz u skupstinskom restoranu dok su pune narodne kuhinje, primaju velike plate i dnevnice dok mnogi ostaju bez posla, uzivaju razne povlastice a sad ce jos biti izuzeti od placanja kazni. I ja cu na sledecim izborima biti imun na njih. Imam ja i preca posla od izlaska na izbore posle kojih bude bolje samo njima. Ko me vidi na sledecim izborima (bilo kojim) neka mi slobodno pljune u lice.

justice

pre 14 godina

Cilj poslanickog imuniteta je omoguciti poslanicima da prisustvuju sednicama Skupstine i na istima donose znacajne odluke o pravima, obavezama i polozaju onih koji su ih birali.

Medjutim, u zemlji Srbiji, poslanici NISU OBAVEZNI DA PRISUSTVUJU SEDNICAMA SKUPSTINE, jer tako kaze Poslovnik koji su oni izglasali, osim naravno u danu za glasanje. (tada jedino i vidimo poslanike "pozicije").

Dakle posto je u zemlji sve izvitopereno, pa i osnovni pojmovi parlamentarizma, demokratije, odgovornosti itd predlazem da se poslanicima ukine imunitet za sva krivicna i prekrsajna dela jedino da im se ostavi imunitet za izgovorene reci. Ovo zbog toga sto ce jednog dana sigurno puci tikva u koju svi duvaju (i pozicija i opozicija) pa ce javnost lepo saznati sta su sve radili, sta nisu a trebali su, ko je kome, koliko, kada i iz kojih razloga ucinio ili nije ucinio, omogucio ili nije omogucio i koliko su svi posle nekoliko godina bavljenja politikom bogatiji (mislim bogatiji u imovinskom smislu, u onom drugom tesko da to mogu biti)

Znaci ili ukinuti imunitet poslanicima ili dovesti skupstinski rad na nivo evropskih zemalja gde su poslanici OBAVEZNI DA PRISUSTVUJU SEDNICAMA SKUPSTINE.

Saobracajac

pre 14 godina

Kakav imunitet, ako je Predsednik platio novcanu kaznu kao i svaki pocinilac prekrsaja, zasto ne i poslanik. Dole sa imunitetom. Hitna pomoc, vatrogasci,policija i invalidi treba da se izuzmu od nekih odredbi Zakona ako je bas neophodno. Alkohol,prekoracenje brzine,preticanje preko pune linije bez oprastanja.

Mashinovodja

pre 14 godina

"Takođe, ukoliko bi policajac zaustavio političara koji uživa imunitet kako vozi u alkoholisanom stanju, ali sa manje od dva promila alkohola u krvi, on može da se pozove na imunitet"
Taj koji ima dva promila alkohola u krvi neće biti ni u stanju da izgovori reč "imunitet". Ali šta će biti ako "imunitetlija" s dva promila alkohola ubije čoveka? Da li i onda važi njegov imunitet?
Očigledno je da ovi paraziti pripremaju sebi odstupnicu i već sada razvodnjavaju zakon. Ni mastilo se nije osušilo na njemu, a oni već spremaju izuzetke. Legalno i pošteno, nema šta!
Poslanički imunitet je izmišljen da bi poslanici mogli da slobodno govore u Parlamentu i izražavju SVOJE mišljenje, bez ikakvog straha od izgovorene reči. Namena poslaničkog imuniteta svakako nije da štiti pijandure i one koji drsko i bezočno krše zakon. Osim u Srbiji, naravno. Kao što je govorio Pašić: "zakoni su za naši protivnici". Ta "filozofija" se očigledno odlično primila kod srpskih politikanata.

Ivana

pre 14 godina

Mene danas na semaforu kod Ministarstva za dijasporu (Vasina Ulica) oko 14.30 unmalo nije ubio vozač crnog audija A6 koji ima onu nalepnicu ministarstva (a prethodno je bio namestu rezervisanom za njih) tako što je vozač, prešao na crveno svetlo dok je držao mobilni u ruci, i pritom sam videla da nije bio vezan, i bio je pritom sam u kolima. Tako da, gospodine Ministre Dačiću; @#$%&! TI SE U ZAKON! Od sada ću mobilnim ovakve stvari da slikam-samo mi recite gde da vam ih šaljem, jer bisera ima na ciklione, ništa se promenilo nije za "njih". Ivana Mojsilović - rođena beograđanka iz Gospodar Jovanove.

bezimena

pre 14 godina

Prvobitno, imunitet štiti poslanika da ga niko ne bi mogao proganjati za stavove izrečene za skupštinskom govornicom, medjutim, kako se kod nas sve izvrnulo u svoju suprotnost, proizilazi da je poslanik za zakon NEDODIRLJIV, iako Ustav kaže da su pred zakonom svi LJUDI JEDNAKI, i to bi moralo pod hitno da bude promenjeno i upodobljeno USTAVU!

alxxl

pre 14 godina

samo me interesuje, iz kojih prihoda su poslanici do sada redovno platili kazne? pretpostavljam da ne iz sopstvenih džepova... ali i možda jesu, pošto u tim džepovima se nalaze naše pare... (ozbiljno - mislim da se kazne refundiraju, samo treba dati priznanicu - neka me neko razuveri, jer sam sada već opasno očajan...)

iii

pre 14 godina

Ako se poslanik pozove na imunitet, to se lako resi tako sto mediji to prenesi, pa doticni zavrsi svoju politicku karijeru ubrzo. Sa pravima policajaca je malo komplikovanije, jer bas pre neki dan gledam, policijski pezo parkiran na sred trotoara (mada je javna garaza 500 metara odatle), a vozac sa drugarima sedi u obliznjem kaficu. Pa bas sumnjam da ce neko njega da kazni za to..