Povoljni krediti za industriju

Vlada najavljuje povoljne kredite industriji nameštaja, tekstila, kože i obuće u manje razvijenim područjima Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

14:55

Default images

Vlada Srbije planira da od januara 2010. godine počne da odobrava povoljne dugoročne kredite industriji nameštaja, tekstila, kože i obuće u manje razvijenim područjima Srbije, najavio je ministar ekonomije Mlađan Dinkić na otvaranju 47. međunarodnog sajma nameštaja. Srbija je u prvih devet meseci ove godine izvezla nameštaj u vrednosti od 95 miliona evra, a uvezla nameštaj za 135 miliona evra.

Najviše se izvozilo u zemlje sa kojima Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini, te bi sledeće godine izvoz nameštaja mogao da bude veći kada počnu da se primenjuju ti sporazumi i sa Belorusijom i Turskom.

Upravo iz Turske ove godine dolazi najveći broj stranih izlagača - čak 40 od 162. Narednih dana na Sajmu će biti izložen nameštaj 522 izlagača iz zemlje i inostranstva.

Mlađan Dinkić je objasnio da će krediti biti dugoročni, na period od sedam godina sa počekom od dve godine i s niskom kamatom, a razlika je i u tome što se neće tražiti, kao do sada, da hipoteka bude dva puta veća od vrednosti kredita, već samo polovina vrednosti.

"Cilj nam je da zaposlimo što više radnika, da se podstakne intenzivni razvoj industrije, kao i povećanje izvoza nameštaja koji se sada obavlja pre svega u Rusiju i zemlje regiona. Od iduće godine imaćemo i sporazum o slobodnoj trgovini sa Belorusijom i Turskom, što će biti nova šansa i za izvoz i zapošljavanje", rekao je ministar.

On je ukazao da je Srbija ove godine izvezla nameštaj u vrednosti od 95 miliona evra, a uvezla nameštaj vredan 135 miliona, napominjući da je ovo bila izuzetno teška godina za drvnu industriju, čijih 99 odsto čine mala i srednja preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: