Đelić: Kandidatura do kraja 2009.

Srbija nastoji da zatraži kandidaturu za članstvo u EU do kraja godine, čak iako ne dođe do deblokade Prelaznog trgovinskog sporazuma, kaže Božidar Đelić.

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2009.

17:02

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je u Briselu da srpske vlasti ulažu sve napore da se za aplikaciju Srbije za članstvo u Uniji izdejstvuje jednoglasna podrška među članicama EU, čak i ako ne stupi na snagu prelazni trgovinski sporazum EU-Srbija.

O težnji Beograda da krajem godine zatraži kandidatski status za članstvo u Uniji, Đelić je danas razgovarao sa evropskim komesarom za proširivanje Olijem Renom.

Đelić je kazao da je komesaru Renu dao novi izveštaj Vlade Srbije, u kojem se predočava ostvareni novi napredak u demokratskim promenama i posle izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije u reformama.

To se, kako je rekao, odnosi na vidan napredak u borbi protiv kriminala, rešavanju unutrašnjih pitanja, poput usvajanja Statuta Vojvodine, izglasavanja zakona o bezbednosnoj i odbrambenoj politici Srbije.

Đelić je kazao da to svedoči da "Srbija ne radi za izveštaj, već da radi za sebe i da je ostvarila značajan napredak i posle izveštaja Evropske komisije".

"Sve ovo su elementi koje treba uklopiti i doći do one kritične mase za podršku za kandidaturu za članstvo (Srbije u EU)", očekuje potpredsednik srpske vlade.

Đelić je predočio da bi odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma, za koji Srbija misli da bi moglo da se dogodi već na decembarskom susretu vođa EU, lako otvorilo put Srbiji za kandidaturu za članstvo.

To bi značilo da su članice Unije o tome postigle politički sporazum, objasnio je Đelić.

Međutim, prema njegovim rečima, primena trgovinskog sporazuma je jako važna, ali nije jedino merilo za odluku Srbije o podnošenju zahteva za kandidaturu za članstvo u EU.

"Tu ima i drugih elemenata", ukazao je Đelić, rekavši da je "činjenica da Srbija misli da se krene napred, kao i da je Srbija dobila izuzetno povoljan izveštaj (Evropske komisije) o napretku" u reformama.

Takođe je "činjenica da je Srbija nastavila da napreduje i posle tog izveštaja (Evropske komisije) i da je dokazala svoju stabilnost tako što je zaslužila stavljanje na 'beli šengen' od 19.decembra", dodao je on.

"A to su sve elementi koje u diskusiji s našim evropskim partnerima treba izvagati i doneti dobro promišljenu odluku o kandidaturi za članstvo u decembru", naveo je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: