Nova spomen- ploča Ćuruviji

NUNS će ponovo, mesec dana pošto je uklonjena, postaviti novu spomen-ploču na mestu gde je 1999. godine ubijen vlasnik "Dnevnog telegrafa" Slavko Ćuruvija.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2009.

00:54

Default images

Predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije Nadežda podseća da je nestala pre tačno mesec dana, 5. oktobra. Ona kaže da će ploča imati isti sadržaj kao i prethodna, koja je postavljena 11. aprila 2000, godinu dana od Ćuruvijinog ubistva.

"NUNS je duboko uveren da je ovo, po drugi put ubijanje Slavka Ćuruvije, istovremeno i vandalski čin, delo onih koji su hteli 5. oktobra 2009. godine da kažu da promene koje su nastale 5. oktobra 2000. godine nisu relevantne. Mi mislimo da jesu“, rekla je Gaće.

"Smatramo da smo mi jači od onih koji su protiv promena. Možda će neko ponovo pokušati da je skine, ali mi ćemo je ponovo postavljati. Ovo nisu skinuli ljudi koji hoće da zarade na bronzi, to je toliko velika simbolika da zaista niko ne bi skidao ploču osim ako nema neke posebne političke poruke", rekla je ona.

Na bronzanoj ploči će pisati: "Na ovom mestu 11. aprila 1999. ubijen je zbog oštre kritičke reči Slavko Ćuruvija, novinar, urednik i vlasnik 'Dnevnog telegrafa' i 'Evropljanina'".

Ćuruvija je tokom NATO bombardovanja, ispred ulaza u zgradu gde je stanovao u centru Beograda.

Pet dana pre nego što je ubijen u tadašnjem dnevnom listu "Politika ekspres" optužen je za "priželjkivanje bombi" i "izdaju".

Ubice Slavka Ćuruvije još nisu otkrivene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: