Prag: "Lisabon" u skladu s ustavom

Lisabonski sporazum kao celina, kao i pojedini članovi koje je žalbom napala grupa 17 čeških senatora, u skladu su sa Ustavom, presudio je Ustavni sud Češke.

Izvor: B92

Utorak, 03.11.2009.

09:34

Default images

Stigla je dugo očekivana presuda češkog ustavnog suda o lisabonskom sporazumu. Dokument je u skladu sa češkim Ustavom, presudio je danas Ustavni sud te zemlje. Time je otklonjena i poslednja prepreka da se ratifikuje i na snagu stupi lisabonski sporazum, kojim su predviđene reforme institucija Evropske unije.

Lisabonski sporazum Češkoj neće oduzeti suverenitet, potvrdio je ustavni sud te zemlje. Grupa 17 čeških evroskeptičnih senatora podnela je žalbu protiv pojedinih članova lisabonskog sporazuma, pa je Češka bila jedina članica Evropske unije koja nije ratifikovala taj dokument.

"Nadam se da su sada iza nas godine rasprava o ustavu i institucijama, godine u kojima smo rešavali pitanja funkcionisanja institucija, sada ćemo moći da krenemo dalje, i rešimo najveće probleme sa kojima se suočava Evropska unija”, izjavio je tim povodom britanski premijer Gordon Braun.

Pristalice tvrde da će dokument bloku omogućiti da bude efikasniji, i uticajniji u međunarodnim okvirima. Kritičari i dalje misle da usvajanje tog dokumenta podrazumeva da članice deo ovlašćenja predaju Briselu.

Predsednik Evropskog parlamenta Ježi Buzek najavio je da bi ugovor trebalo da bude ratifikovan do kraja godine.

Evroskeptični senatori iz Češke, za koje je presuda neopozivi poraz, više nemaju pravo žalbi.

Ipak, oni poručuju da neće odustati i najavljuju da će sada Ustavni sud tužiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer je po njihovoj oceni presuda i suviše brzo donesena.

U Češkoj su presudom nezadovoljni i nereformisani komunisti koji smatraju da je trebalo dati Česima pravo da o Lisabonskom sporazumu odluče na referendumu.

Češki predsednik Vaclav Klaus najavljuje da neće imati nikakve dodatne zahteve i da ne planira da blokira stupanje na snagu Lisabonskog sporazuma.

Evropski zvaničnici su na samitu krajem oktobra još jednom izašli Češkoj u susret i ispunili dodatni zahtev da se i ta država, kao Poljska i Britanija, izuzme iz primene Povelje osnovnih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: