Četvrtak, 15.10.2009.

11:46

Šutanovac: Srbija ne žuri u NATO

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da Srbija trenutno nije zainteresovana za podnošenje zahteva za članstvo u NATO.

Izvor: NIN, Tanjug

Default images

On kaže da ta organizacija nikada to nije postavljala kao uslov za dalje unapređenje saradnje. Naprotiv, Srbija je usvojila rezoluciju o vojnoj neutralnosti prema postojećim vojnim savezima i taj koncept je potrebno dodatno razraditi, rekao je Šutanovac i podsetio da Skupština, pored seta zakona iz oblasti odbrane, razmatra i usvajanje Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije odbrane.

U autorskom tekstu za najnoviji broj nedeljnika NIN, Šutanovac je ocenio da se ova tema u našoj zemlji otvara periodično, radi zadovoljenja, kako je rekao, demagoških, partijskih interesa, vođena na bazi pretpostavki, spekulacija i predrasuda, a ne na osnovu znanja i činjenica.

"Imajući u vidu loše iskustvo iz 1999. godine, kao i kulminaciju pogrešne politike, potrebno je da već sada otvorimo konstruktivnu debatu i u saradnji sa stručnom javnošću izradimo racionalnu analizu o najkorisnijem stepenu sadnje Srbije sa NATO“, naveo je on.

Ministar odbrane Srbije smatra da NATO više nije onaj isti vojni savez 12 država osnivača, koji je stvoren kao odgovor na početak ideološkog sukoba na relaciji Istok-Zapad.

Danas je to političko-vojni savez 28 država, koji je, prema njegovoj oceni, široko prihvaćen kao suštinski elemenat evropskog i međunarodnog bezbednosnog poretka.

"Od naših suseda, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Albanija i Hrvatska su punopravne članice, Makedonija je pred vratima, a Crna Gora i Bosna i Hercegovina su članstvo u Alijansi definisale kao spoljnopolitički cilj“, podseća Šutanovac.

Takođe, NATO je fizički prisutan i na teritoriji Kosova i Metohije (KiM), pri čemu je saradnja KFOR-a i Vojske Srbije ključ stabilnosti za ceo region, istakao je on, podsetivši da je Srbija učesnica NATO programa Partnerstvo za mir.

"Za nas je sada prioritet da iskoristimo sve mehanizme da bi postali aktivna članica ovog programa i da dostignemo status 'napredne' učesnice programa Partnerstvo za mir, poput Austrije, Švajcarske, Finske, Švedske i Irske", rekao je on i naglasio da nam, kao jedan od najvažnijih zadataka, predstoji otvaranje misije u Briselu, planirano za kraj ove godine.

Prema njegovim rečima, za raspravu o odnosu Srbije sa NATO-om, može poslužiti i teza da je NATO organizacija sa najvišim bezbednosnim standardima u svetu. Takođe, prijateljske države poput Grčke, Španije, Rumunije, Slovačke, koje podržavaju našu zemlju u vezi sa statusom Kosova i Metohije, članice su NATO-a.

Srbija i NATO su imale tešku istoriju i uspomene na to su sveže i teške. Ali, deset godina kasnije, potrebno je bar da pronađemo način da otvorimo konstruktivan dijalog u društvu u vezi sa NATO-om, a ne da svaki pokušaj istog svodimo na priče oko kvazipatriotizma i jeftine demagogije.

"Možda je vreme da razmotrimo mogućnost emocionalnog 'resetovanja' odnosa sa NATO, kroz korišćenje punog potencijala programa Partnerstvo za mir", zaključio je Šutanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: