Incko: BiH da stane na svoje noge

Bosna i Hercegovina treba da se pripremi za period bez visokog predstavnika, smatra Valentin Incko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

21:32

Default images

"BIH mora da stane na svoje noge jer će koraci u cilju okončanja njenog statusa protektorata verovatno biti preduzeti ove nedelje. Ona bi trebalo da samostalno stoji, da hoda bez pomagala", rekao je Incko u intervjuu za Rojters.

Na predstojećem sastanku Evropske unije i SAD u vojnoj bazi u Butmiru kod Sarajeva, zatvaranje kancelarije visokog predstavnika biće jedna od glavnih tema.

Sastanku će prisustvovati i lideri osam najznačajnijih bosanskohercegovačkih stranaka.

Incko je istakao da se slaže s onima u BiH koji kažu da situacija od okončanja ratova 1995. godine u ovoj zemlji nikada nije bila gora.

"Prisustvo međunarodne zajednice je bilo veoma, veoma korisno u prošlosti i postignuti su veliki uspesi. Istovremeno, a to je i jedna od dilema, razvio se sindrom zavisnosti: ako mi nešto ne možemo da rešimo, to će učiniti visoki predstavnik", rekao je on.

Incko je dodao da taj sindrom stanovnici BiH moraju da prevaziđu i da prestanu da zavise od visokog predstavnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: