Zasedanje Svetske banke i MMF-a

U Istanbulu počelo godišnje zasedanje Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, na kojem učestvuje i delegacija Srbije. Protesti zbog održavanja skupa.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2009.

07:54

Default images

Najavljeno je da će članovi srpske delegacija u Istanbulu razgovarati s predstavnicima MMF o pripremama mera Vlade za predstojeću reviziju kreditnog stend baj aranžmana od 2,9 milijardi evra, koja će početi 20. oktobra u Beogradu.

U delegaciji Srbije su potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ministarka finansija Diana Dragutinović, guverner Radovan Jelašić i viceguvernerka Ana Gligorijević.

Na sastanku Komiteta Svetske banke čelnici ove finansijske institucije izjavili su da će nastaviti da pomažu najsiromašnijima uprkos ekonomskoj krizi.

Predsednik Svetske banke Robert Zelik dostavio je na sastanku plan kojim se predviđa osnivanje novog Fonda za pomoć stanovnicima 79 najsiromašnijih zemalja u ukupnom iznosu od 20 milijardi američkih dolara.

"U poziciji smo da krenemo napred, naravno ako sve bude išlo po planu do sredine sledeće godine. Međutim, svakako ćemo imati neka ograničenja i moraćemo da se fokusiramo na najsiromašnije zemlje", objasnio je Zelik.

Sredstva će biti korišćena u vreme krize za nabavku hrane i za otpočinjanje poljoprivredne proizvodnje gde god je to moguće. Uprkos najavama da se tržišta polako oporavljaju i da je najgore prošlo, u zemljama u razvoju kraj krize se ne nazire.

"Rizici su i dalje veoma veliki. Tu pre svega mislim na rast stope nezaposlenosti i velike izdatke. Globalna ekonomija još nije u potpunosti stala na svoje noge i neće sve do 2010. godine, kada bi trebalo da vidimo pozitivne efekte stimulativnih paketa", naveo je predsednik Svetske banke.

Prošle godine Svetska banka je za najsiromašnije izdvojila 60 milijardi američkih dolara. Procenjuje se da će do kraja 2010. godine ispod granice siromaštva pasti još 90 miliona ljudi.

Tokom protesta privedeno 100 ljudi

Turska policija je upotrebila suzavac i vodene topove da bi rasterala na stotine demostranata koji su protestovali zbog održavanja godišnjeg zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Istanbulu.

Privedeno je oko 100 ljudi, od koji su neki bacali zapanjene flaše s benzinom u blizini kongresnog centra gde su okupili predstavnici MMF i SB, ministri finansija, guverneri centralnih banaka i ekonomisti da bi razgovarali o svetskoj ekonomiji.

Demonstranti su nosili transparente sa natpisom- MMF i SB idite kući, prenela je agencija Rojters.

Inače, u toku su pregovori Turske sa MMF oko odobravanja novog zajma pošto je predhodni ugovor o zajmu istekao pre više od godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: