O kreditu tokom posete Medvedeva

Detalji finansijske pomoći Rusije Srbiji biće objavljeni tokom posete predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva Beogradu, kaže šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 06.10.2009.

00:35

Default images

Šefovi diplomatija Rusije i Srbije su najavili da će predstavnici dve zemlje 20. oktobra u Beogradu potpisati niz međudržavnih sporazuma, među njima i nekoliko ekonomskih. Tada će biti objavljeni i detalji finansijske pomoći Rusije, odnosno kredita koji je zatražila Srbija.

Ne želeći konkretno da govori o tom kreditu, Jeremić je naveo da je Srbija dobila pozitivan odgovor na pismo predsednika Borisa Tadića upućeno predsedniku Medvedevu pre manje od godinu dana, sa molbom o finansijskoj pomoći.

Jeremić je rekao da će poseta Medvedeva imati "izuzetno važan ekonomski deo, jer je Rusija veliki investitor u Srbiju".

On je najavio da će tokom posete biti potpisani sporazumi u oblasti kulture, naučno-tehničke saradnje, obrazovanja, bezbednosti, parlamentarne saradnje i vazdušnog saobraćaja.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je kazao da će poseta Medvedeva otvoriti "nove orijentire" za razvoj strateške saradnje između dve zemlje.

Lavrov je rekao da je Srbija jedan od prioritetnih ekonomskih partnera Rusije i dodao da je trgovinska razmena prošle godine iznosila četiri milijarde dolara, ali da je ove, usled ekonomske krize, znatno smanjena.

“Ekonomska saradnja dve zemlje postiže značajan rezultat u poslednje vreme. Uspešno se realizuju projekti koji su bili dogovoreni posetom predsednika Tadića Rusiji prošle godine”, kazao je Lavrov.

“U naftnom i gasnom sektoru imamo investicije u Naftnu industriju Srbije, imamo i izgradnju gasovoda Južni tok, izgradnju skladišta gasa u Banatskom Dvoru. Razmatraju se i neke druge ideje, uključujući i saradnju u oblasti elektroenergetike, transporta kao i zajednički rad na drugim infrastrukturnim poslovima”, objasnio je on.

Dva aspekta ruskog interesa

Iako je ruski ministar finansija rekao da je kredit Rusije Srbiji od milijardu evra već odobren, ambasador Aleksanadar Konuzin ne želi da prejudicira rešenje tog sporazuma.

Prema njegovoj oceni, sve zavisi od razgovora Tadića i Medvedeva 20. oktobra u Beogradu, kada će i biti dogovoreni detalji.

Konuzin, ipak, nagoveštava da će Tadić biti zadovoljan informacijama koje će čuti. Sa tim se slažu i poznavaoci prilika u Rusiji.

Detalje kreditnog aranžmana između Srbije i Rusije dogovoriće dva predsednika – Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, kada se budu susreli u Beogradu, kada će i ove informacije biti zvanično potvrđene, rekao je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

Takav je i red, smatra Konuzin, jer je kredit od Medvedeva, uputivši mu pismo, tražio lično Tadić.

Srbija od Rusije traži kredit od milijardu evra.

Urednik moskovskog nedeljnika “Komersant” Genadij Sisojev smatra da se ruski interes u ovom slučaju može sagledati sa dva aspekta – političkog i ekonomskog.

“Prvi je politički aspekt - to je jasan politički gest podrške. Kudrin je i rekao, objavljujući odobravanje kredita Srbiji, da će faktički taj kredit Rusija otkazati Belorusiji i Ukrajini sa kojima sad trenutno Moskva nema baš najbolji politički odnos”, kaže Sisojev.

“Drugi je ekonomski aspekt. Rusija je zainteresovana za učešće u nekim ekonomskim infrastrukturnim projektima u Srbiji. Znači, jedan deo kredita, znatan deo, biće namenjen finansiranju projekata koje bi izvodile u Srbiji neke ruske kompanije”, navodi on.

Umesto uobičajenih kritika koje Vladi upućuje opozicija, ovog puta ideja o kreditu sa Rusijom je dobrodošla.

To potvrđuje i Nenad Popović, visoki funkcioner DSS-a.

“Kreditni aranžman između Srbije i Ruske federacije je odličan posao za Srbiju. Pozdravljamo tu odluku Vlade”, kaže Popović.

“Želim samo da podsetim da je DSS predlagala da se kreditni aranžman sa Ruskom Federacijom dogovori još pre skoro godinu dana. Tada smo od strane Vlade dočekani sa podsmehom. Vidim da su danas promenili mišljenje”, navodi on.

“Meni je drago zbog toga i kada bi DSS više slušali po drugim pitanjima, kao što su nas poslušali po pitanju kredita sa Ruskom Federacijom, zemlji bi sigurno bilo mnogo bolje”, smatra Popović.

Iz Moskve je precizirano i da je od tih milijardu dolara – 350 miliona namenjeno za popunu budžetskog deficita, a 650 miliona dolara će biti za investicije.

Kredit ruske države je dobrodošao

Urednik "Kvartalnog monitora" Pavle Petrović kaže da su, zbog velikog deficita koji se predviđa za 2010. godinu, krediti za podršku budžetu i iz Svetske banke i iz Rusije dobrodošli.

“U sledećoj godini deficit budžeta će biti oko milijardu evra, ako se usvoji dogovor sa MMF, a vlada izgleda gura na veći deficit od 1, 2 milijarde evra”, kaže Petrović.

“Stoga su ovi krediti dobrodošli, naročito od Svetske banke. Isto tako, načelno je dobrodošao i kredit i od ruske države, s tim što bi trebalo videti kakav je ukupni aranžman. Deo kredtia je za budžetski deficit, što je u redu, ali za drugi deo bi trebalo videti za šta bi se koristio i pod kojim uslovima se dobija”, smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: