"Danas": Pomoć za SPC iz budžeta

Srpska pravoslavna crkva bi preko Ministarstva vera trebalo da u 2009. dobije državnu pomoć od oko 330 miliona dinara, piše “Danas”.

Izvor: B92

Utorak, 22.09.2009.

01:07

Default images

Ova državna dotacija namenjena je za unapređenje crkvenog obrazovanja, poboljšanje materijalnog položaja sveštenstva i monaštva, crkvene kulturne i graditeljske aktivnosti. Prema podacima Ministarstva vera, SPC ima 2.863 sveštenika i 1.461 monaha i monahinju.

Od toga 1.962 sveštenika i 1.065 monaških lica živi u Srbiji, gde su u najtežem materijalnom položaju eparhije Raško-prizrenska, Vranjska, Mileševska i Timočka, navodi list.

“Rebalansom budžeta Ministarstvu vera je za tri programa sa sedam projekata, uključujući i sredstva opredeljena za Nacionalni investicioni plan i finansiranje potreba Ministarstva, odobreno 748,83 miliona dinara. To predstavlja 0,10 odsto ukupnog budžeta Republike Srbije”, rečeno je za “Danas” u Ministarstvu vera.

“Programski deo, što znači linija 481 za dotacije nevladinim organizacijama i Nacionalni investicioni plan, iznose 569,65 miliona dinara. Navedena sredstva raspoređuju se svim crkvama i verskim zajednicama prema učešću u stanovništvu Srbije iskazanom prema poslednjem popisu iz 2002. godine“, prenosi list.

Pozivajući se na podatke iz poslednjeg popisa stanovništva, u Ministarstvu objašnjavaju da bi se po ovoj metodologiji za SPC izdvajalo 84,98 odsto sredstava, za Rimokatoličku crkvu 5,48, za Islamsku zajednicu 3,19, za protestantske crkve 1,078 i za Jevrejsku zajednicu 0,0071 odsto.

Dosadašnja praksa, tvrde u resornom ministarstvu, pokazuje da su “manjinske“ crkve i verske zajednice, prema načelu “afirmativne akcije“, povlačile veće iznose od predviđenih.

Kada je reč o SPC, Ministarstvo vera u okviru svojih programa pomaže 14 eparhija u Srbiji, 13 na prostoru ostalih republika bivše SFRJ, kao i 11 eparhija u „široj“ dijaspori. Pomoć sveštenstvu i monaštvu na Kosovu i Metohiji je poseban projekat u okviru Programa poboljšanja materijalnog položaja sveštenika i monaha.

Pitanje novinara lista “Danas” da li za pomoć koju daje Crkvi država očekuje za uzvrat “političku lojalnost“, imajući u vidu da su podaci o državnoj pomoći pojedinim eparhijama SPC “procurili“ u javnost nakon što su za te eparhije nadležni episkopi javno kritikovali aktuelnu vlast, u Ministarstvu nisu želeli da komentarišu.

Kažu da su “iznenađeni da i danas neko veruje da država želi političku lojalnost ili da će SPC zbog novca doći u poziciju da dovede u pitanje svoju autonomiju i brojnim istraživanjima dokazani podatak da uživa najveći ugled u našem društvu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

129 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: